Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Делба за реално ползване

Публикувано от briko 
Делба за реално ползване
26-02-2009 - 19:06:46
Здравейте, моля за отговор на един малко сложен въпрос.
Ситуацията е следната: със съсобсвеника си достигнахме след много пазарлъци да разделим за реално ползване частите, които до сега се водят за общи по документи.
Той да ползва партера, а аз таванските помещения с възможнст да ги приведа във вид, ставащ за живеене, разбира се по законен път, обаче в последния момент разбрах, че имотът му е ипотекиран в банка.
Въпросът е дали банката е пречка за тази делба, дали ще бъде юрически възможна делбата в тази ситуация, тъй като ще се променят нотариалните актове?
Благодаря Ви.
Re: Делба за реално ползване
27-02-2009 - 00:06:34
Питайте в банката.
Re: Делба за реално ползване
27-02-2009 - 09:21:53
За да излезне на първо четене. *sos*
Re: Делба за реално ползване
27-02-2009 - 16:21:21
Не можеш да прескочиш нещата. Не виждам какво има да се крие.

Въпросът е дали ти си преценил риска да купуваш ипотекиран имот и тази ипотека на кого ще се прехвърли. Може да се прехвърли върху имота, който той ще получи.

Иначе би следвало да си я получиш ти - защото ти купуваш ипотекирания имот. В случая банката е страна и трябва да бъде информирана. Но по-напред може би трябва да се консултираш с адвокат по гражданско право или дори може би директно при някой нотариус - иди и питай: какво ще стане с ипотеката и , разбира се , дали може да се прехвърли към имота, който т другият човек придобива. Би следвало така да стане.

Питай някой от тези лица и после идете в банката заедно с твоя партньор и говорете с тях. Без банката не може да стане.
Re: Делба за реално ползване
27-02-2009 - 17:26:05
Аз, не съм написал подробно май, става въпрос за кооперация тип семейна с три апартамента в нея с единия от тях е разделено всичко за реално ползване, а сега се разбрах с другия комшия за него партера за мен тавана, обаче излезна този проблем с неговата ипотека, фактически сега той има половин таван и половин партер и същото аз.Мисълта ми е дали банката ще е против това споразумение за реално ползване, като реално собственоста в/у апартаментите е същата само ,че той вече ще има цял партер, а аз таван. *huh*
Re: Делба за реално ползване
04-03-2009 - 11:48:25
Чакам съвет от Медилекс, гр. Варна, макар че ситуацията е в Пловдив, обаче нещо ги няма......... *bow*
Re: Делба за реално ползване
04-03-2009 - 23:25:06
Без да съм колегата от Варна, въпреки че ако ли имаше желание, до сега- вече месец време от началната дата на поставяне на въпроса, щеше да отговори.
Според мен ти си искаш направо делба на имота, ама риска за теб е огромен.
И аз смятам, че банката е фигура, която не бива да подминаваш. smiling smiley

............................................
[www.save-darina.org]
Мъдрият се учи да може, умният - да знае. Само на глупака всичко му е ясно.
Re: Делба за реално ползване
05-03-2009 - 14:20:27
smiling smiley Така е Поли, мерси. В преди два дни разбрах, че им остават към две години и малко докато си погасят заема, извадих им ипотеката от агенцията по вписванията, мисля си, че риска може да се поеме докато са съгласни( желязото се кове докато е горещо), все си мисля, че като направим делбата и като изтече ипотеката, същата би трябвало да е в сила.
Най -много се ядосах на факта, че гадната банка е направила ипотека на собственост която е неясна и блокира целия имот по този начин, никой не може да продава и купува от тази кооперация де факто, все пак там сме три апартамента и сега като е ипотекирана 1/4 идеална част от двора и тавана, никой не може да продава или заменя и т.н. е това не мога да го разбера, как така банката е направила тази ипотека на коя част от двора и тавана, всъщност и аз съм ипотекиран в монента и да искам нищо не мога да продам, защото тъпата банка е станала един вид временен съсобственик и то без никой да знае за това *xxx* .............е този факт ако може някой да ми го обясни ще черпя като се видим.




Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2009-03-05 14:25 от briko.
Re: Делба за реално ползване
05-03-2009 - 19:56:31
Казвай кога ще се видим, за да почерпиш- ще ти обясня от кой ти идват проблемите. winking smiley
Ще има среща на форумци на Копривщица на 20.03. smiling smiley
И не е само банката виновата/ тя дори няма вина/- виновни сте тримата собственици на жилища в имота, че не сте уредили проблема овреме.
Банката не ти е съсобственик- тя просто е обезпечила вземането си по кредита...
За делбата- не ти я препоръчвам докато има тежест за ид. части на съседа.
Ако си разумен...

............................................
[www.save-darina.org]
Мъдрият се учи да може, умният - да знае. Само на глупака всичко му е ясно.
Re: Делба за реално ползване
06-03-2009 - 10:03:07
smiling smiley Ще черпя с удоволствие, само че на 20.03 съм на служебно парти в София.
Става въпрос за ОББ, проведох няколко разговора с кредитни консултанти от други банки и те категорично заявиха, че нямат такава практика, трябвало е да се иска и нашето съгласие при тази ипотека, защото ако имота сега остане на банката ще имат трудности с продажбата, първо трябва да го предложат на нас на най добра цена и ...........т.н. Идеята е, че има реална делба като етажна собственост с протолкол заверен и вписан от нотариус, просто в ипотеката не е трябвало да се описват двора и тавана, защото е на трима човека.
Цялата истина лъсна вчера, просто съм бил подлъган и въпросната ипотека е служела за предлог да не се осъществи тази делба, има варианти за делба въпреки ипотеката и сега съм принуден да върша неприятни неща, ама .......като нямам избор ще става по неприятния път.
Комшията си е преустроил два гаража в жилищна площ без никакви стр. книжа и т.н............мисля, че се сещаш какво следва след това гадно подвеждане от негова страна............ *pardon*
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход