Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Отстъпено право на строеж

Публикувано от ivank 
Отстъпено право на строеж
27-09-2008 - 11:48:38
Моля да ми разясните един въпрос, който не ми е хич ясен. Собственик съм на сграда, която е с отстъпено право на строеж върху общински терен. Същата сграда е била част от общинско предприятие и е построена 85 г. Застроената площ на сградата върху общинския парцел е 2800 м2, а целия общински парцел е 3400 м2.
Наскоро разбрах, че мога да закупя от общината земята и въпроса ми е как ще формулират цената ? В момента знам че цената на общинска земя се продава на около 400е м/2 ,а правото на строеж се продава от общината на 300е м2. и ми е интересно дали при формулирането на цената на парцела ще ми приспаднат цената на вече отстъпеното право на строеж което го имам ?





Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2008-09-27 11:51 от ivank.
Re: Отстъпено право на строеж
27-09-2008 - 15:16:31
Здравейте, цената се формира по пазарна оценка от лицензиран оценител. От нея няма да се приспадне учреденото Ви право на строеж (УПС). Няма такъв законен начин за формиране на цената с приспадане на УПС.

Екип "МедиЛекс", гр.Варна
Re: Отстъпено право на строеж
27-09-2008 - 16:20:54
за кой град става дума
Re: Отстъпено право на строеж
27-09-2008 - 16:47:08
Няма логика да е така както казвате. Парцела е застроен почти целия, а незастроената площ са тревни площи около самия обект. Общината неможе по никакъв начин да ползва парцела. Той се ползва единствено от мен безсрочно. Е защо да им плащам пазарната цена на застроената част от имота при положение, че един път съм си платил за отстъпеното право на строеж ? Може би ще ми го продадат на преференциални цени тогава ? За какво им е на тях в случая ? Вие ще плащате ли данъци на парцел, който неможете да ползвате ?
Става дума за Пловдив
Re: Отстъпено право на строеж
27-09-2008 - 17:02:01
Има или няма логика такъв е ЗОС, това е положението! Закона си е закон и трябва да се спазва! Няма да ви намалят цената, няма преференции, просто ви се прави оценка от лицензиран оценител и ако имате късмет, ще получите и правото на собственост върху земята! Оценката е по пазарни цени, но обикновено са една идея по-ниски от тези публикувани в обявите.

Екип "МедиЛекс", гр.Варна
Re: Отстъпено право на строеж
27-09-2008 - 17:07:43
Съгласно чл.41, ал.2 от ЗОС "Разпоредителните сделки с имоти и вещни права се извършват въз основа на пазарни оценки".

Екип "МедиЛекс", гр.Варна
Re: Отстъпено право на строеж
27-09-2008 - 17:21:31
Какво значи ако имам късмет ? ТЕ СА ЗАДЪЛЖЕНИ да ми я продадат ако поискам. Немогат да ми откажат просто е въпрос на цена.Ако парцела е по-голям могат да ми продадат земята само под сградата и де ме орежат от цялото УПИ ,но немогат да откажат.Това си го пише и в техните закончета. Явно не си много наясно защото наскоро на един познат му продадоха по същия начин УПИ-то и му намалиха цената която беше заплатил за правото на строеж. Това даже го пишеше в заповедта за продажбата от кмета. Пишеше- пазарната оценка е еди си колко от нея се приспада цената за правото на строеж.
Аз питам защото ми е интересно как ще оценят моето право на строеж, което е получено 1985 година.
Re: Отстъпено право на строеж
27-09-2008 - 21:00:46
avatar
ivank Написал:
-------------------------------------------------------
> Какво значи ако имам късмет ? ТЕ СА ЗАДЪЛЖЕНИ да
> ми я продадат ако поискам. Немогат да ми откажат
> просто е въпрос на цена.Ако парцела е по-голям
> могат да ми продадат земята само под сградата и де
> ме орежат от цялото УПИ ,но немогат да
> откажат.Това си го пише и в техните закончета.
> Явно не си много наясно защото наскоро на един
> познат му продадоха по същия начин УПИ-то и му
> намалиха цената която беше заплатил за правото на
> строеж. Това даже го пишеше в заповедта за
> продажбата от кмета. Пишеше- пазарната оценка е
> еди си колко от нея се приспада цената за правото
> на строеж.
> Аз питам защото ми е интересно как ще оценят моето
> право на строеж, което е получено 1985 година.


Хем питаш, хем се караш! Тук е форум за взаимопомощ. В закона никъде не пише, че един собственик е длъжен да продаде земята, след като вече е учредил право на строеж! В никакви техни закончета не пише това, което ти се иска на теб. Могат да вземат решение да ти продадат терена, ако решат че им е изгодно. Тяхно е и решението за намаляване на цената чрез приспадането на това, което си платил като отстъпено право на строеж.
Наистина, могат да ти продадат само ид. ч. от УПИ, та да те питам как ще се чувстваш в съсобственост. winking smiley
Re: Отстъпено право на строеж
28-09-2008 - 11:05:47
Ти явно не разбираш. В случая аз няма да строя и не ми трябва толкова много земята.
Ако общината не ми предложи много изгодна сделка за УПИ-то, което е нейно, но аз го ползвам за вечни времена аз никога няма да го купя и общината ще си плаща данъците и няма да може да вземе нито лев за него.
Това е същата работа както с панелните блокове. Общината неможе да подържа зелените площи около блока и ще разбере че няма абсолютно никаква полза от собствеността и ще се принуде да я продаде на преференциални цени. Даже мисля че имаше предложения към собствениците на панелни блокове да си закупят парцела на много изгодни за тях цени с цел надстрояване на блока, но никой не предяви интерес.
Никъде в ЕВРОПА И АМЕРИКА няма ПРАВО НА СТРОЕЖ. Има но за 10-20,30 г. БЕЗСРОЧНО ПРАВО НА СТРОЕЖ не съществува. Бъди сигурна че това ще отпадне и в българия.
Re: Отстъпено право на строеж
28-09-2008 - 11:13:32
Разбирам какво ти се иска, и отлично разбирам какво искаш, но ЗОС е категоричен! Ако искаш земята върху, която имаш УПС ще трябва да я купиш по пазарна цена! Това е! Минавала съм през тази процедура десетки пъти, за това съм и запозната доста добре с нея! Съжалявам, че се опитах да Ви помогна... просто българите сме така, когато отговора не ни харесва почваме с грубостите!

Екип "МедиЛекс", гр.Варна
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход