Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Статут на имот

Публикувано от salvador 
Статут на имот
17-08-2008 - 18:22:36
Те батаците край нямат понякога...Тоя все го отлагах,ама е време да се измисли нещо.
Историята е следната-в края на 60-те или началото на 70-те дядо ми е купил от ТКЗС един имот.Построил е там нещо като лятна вила...тухлена постройка,паянтова работа.Често ходеше там до 94-та,когато почина.На другата година в резултат на дъждове едната стена на къщата поддаде и така си остана.Не закъсняха и крадците.Постоянно обитаеми имоти няма в района,къщата е в гората.Към момента е напълно разграбена,но все пак стои като постройка.Стени,покрив...има си всичко,макар и с една лошо сцепена стена.

Проблемът идва от това,че не могат да се намерят абсолютно никакви документи относно собственоста на тоя имот.Нищо няма.Загубено е някъде през годините.От баща ми знам,че е имало договор,с който дядо ми е купил мястото от тогавашното ТКЗС.Само договор.Нотариален акт никога не е имало.
До колкото знам,сделките на ТКЗС-тата са обявени за недействителни със закон и имотите подлежат на реституция.Обаче...това място стои така до ден днешен,с къщата в него,наполовина ограден двор и т.н.Никой не ходи там,никой не се интересува.Никой не го е завладял,но и не знам дали по документи не е върнато на някого.
В кадастралната карта на София си го има-отбелязано е като парцел,с паянтова постройка в него.

Моите идеи сършват някъде тук...не знам точната година,в която е закупено,няма никакъв останал документ,абсолютно нищо за което да се хвана.Просто вилата на дядо ми си стои изоставена насред гората,с прекъснат ток.Баща ми го е страх да ходи там,път до самия имот е имало някога...сега е напълно заличен...дори не е ясно къде е минавал.Стои само оградата,която според регулационния план е опирала в пътя.

Адвоката дава идеи да се направи обстоятелствена проверка и да се извади нот.акт по нея.Обаче...се изискват свидетели.Такива няма.Има съседни парцели,те вероятно си имат собственици...но хората не са стъпвали там над 10 години.Неоткривеми са или поне аз нямам идея къде да ги търся.Това е вилна зона.Нашата вила е в най-високата и част.В ниските се строи не просто активно...строи се с някакви зверски темпове.Както са тръгнали-максимум другата година ще стигнат и до нашата част.

Какво ще ме посъветвате в тая ситуация?Трябват ми независми мнения преди да тръгна да изпълнявам идеите на адвоката.Не се съмнявам в знанията и квалификацията му...просто ми трябва още някое и друго мнение-за сверка на часовника един вид.
Re: Статут на имот
17-08-2008 - 18:27:35
Вариант е, това което Ви предлага колегата! Може да проверите в Общината на кого е записан имота. Принципно е възможно имота вече да е актуван като общински. Просто има много ако.
Re: Статут на имот
17-08-2008 - 21:50:38
А къде другаде освен в регистъра на общинската собственост мога да проверя дали не си го е записала общината?
В този регистър го няма:
[ims.gis-sofia.bg]



Редактиран 2 път(и).Последна редакция на 2008-08-17 21:52 от salvador.
Re: Статут на имот
17-08-2008 - 23:59:33
avatar
Стига да не си закъснял, обстоятелствената проверка ти е единствения изход. Законът не изисква на всяка цена свидетелите да са комшии на мястото. Може да са близки, които знаят как години наред сте се грижили за него като добри стопани.
Къде се намира?
Re: Статут на имот
17-09-2008 - 21:05:34
Тук има малко развитие,за което изглежда съм забравил да пиша.
Имотът се показа в кадастъра.На името на дядо ми.Така е вписан в разписна книга.
Записан е през далечната вече 1960-та година.

Така,че...ако някой може да обясни разбираемо каква е тая разписна книга и дали от нея може да се види на какво основание е вписан имота...ще ми е от полза.В смисъл...съхраняват ли се копия нещо...такива неща...



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2008-09-17 22:59 от salvador.
Re: Статут на имот
18-09-2008 - 12:44:52
avatar
salvador Написал:
-------------------------------------------------------
> Тук има малко развитие,за което изглежда съм
> забравил да пиша.
> Имотът се показа в кадастъра.На името на дядо
> ми.Така е вписан в разписна книга.
> Записан е през далечната вече 1960-та година.
>
> Така,че...ако някой може да обясни разбираемо
> каква е тая разписна книга и дали от нея може да
> се види на какво основание е вписан имота...ще ми
> е от полза.В смисъл...съхраняват ли се копия
> нещо...такива неща...

Предполагам, че си бил в СОФГЕО. Поискай им да ти издадат комбинирана скица- налагат се стария и новия кадастър и се вижда дали е възстановено на някого. Ако не ти дадат тази информация и имотът е извън регулация, със скицата ще отидеш в поземлената комисия, която ще ти каже дали е възстановено. Ако не е , искай документ, че към имота няма реституционни претенции. Ако е в регулация, отиди с комбинираната скица в Общината. Там имат разписна книга, в която е записан евентуалния нов собственик. Ще подадеш молба, да ти удостоверят, че за имота няма реституционни претенции и че не е общинска или държавна собственост. Окаже ли се така, с бележките за платени данъци на имота през годините и с 3 свидетеля, ще поискаш признаване на собственост по наследство и давностно владение. Разбира се, адвокатът ще трябва да помогне.

Re: Статут на имот
18-09-2008 - 14:52:17
Стария кадастър не знам къде е.Само с новия съм се занимавал.Този в ГИС.От там взех номер на кадастрален лист,планоснимачен номер и данните за имота-координати на върховете,данни за собственост по разписна книга и устройтвени показатели.Според данните там,имота все още е записан на дядо ми,къщата си е още в плана и т.н.

Та...по-просто зададения въпрос е това върши ли ми някаква работа,или съм дал 60 лева на вятъра...
Re: Статут на имот
18-09-2008 - 15:56:22
avatar
salvador Написал:
-------------------------------------------------------
> Стария кадастър не знам къде е.Само с новия съм се
> занимавал.Този в ГИС.От там взех номер на
> кадастрален лист,планоснимачен номер и данните за
> имота-координати на върховете,данни за собственост
> по разписна книга и устройтвени показатели.Според
> данните там,имота все още е записан на дядо
> ми,къщата си е още в плана и т.н.
>
> Та...по-просто зададения въпрос е това върши ли ми
> някаква работа,или съм дал 60 лева на вятъра...


Да разбирам, че на документа пише "Копие от цифровия кадастър на София", има скица, под нея името на дядо ти и устройствени показатели?
Пише ли, нещо за регулация? Ако не- отиваш в поземлената комисия. Ако е регулирано- в общината.
Успех!
Re: Статут на имот
18-09-2008 - 16:11:46
Точно от цифровия кадастър е.
В регулация е,значи до общината ще се ходи....От днес за няколко дни справките за собственост са безплатни на страницата на ГИС...така,че смъкнах данните за всички съседни имоти.Има и такива,дето срещу собственост пише номер на дело,има такива с номер на решение на ПК...от 2005-6 година предимно.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход