Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Как се продава промишлен имот с бизнеса?

Публикувано от Buhal 
Как се продава промишлен имот с бизнеса?
13-08-2008 - 15:34:33
Моля, за съвет запознатите с този вид сделка!
Как би могла да се направи оценка на реалната цена в този случай?
Re: Как се продава промишлен имот с бизнеса?
13-08-2008 - 16:15:45
Искате да продадете вече разработен бизнес проект или какво?
Т.е. какво точно искате да знаете? Варианти много, зависи от конкретният случай!
Re: Как се продава промишлен имот с бизнеса?
13-08-2008 - 16:31:51
Случаят е следния:
Имаме предприятие с 10 годишна история като производство, утвърдени клиенти, а от 3,5 години и с клиенти в чужбина. Производствената сграда е нова на 5 години и е изпълнена перфектно и като сграда, като технологични изисквания за съответното производство (в случая-хранително), дори оборудването е на ниво.
Собствениците предпочитат да се продаде всичко това...заедно с клиентите им.
Re: Как се продава промишлен имот с бизнеса?
13-08-2008 - 20:25:05
Варианти има:
- прехвърляне на търговско предприятие или
- направо прехвърляне на дяловете.

Наистина търсите сериозна консултация, не ми се струва уместно това да са форумите. Все пак ви дадох предварителни насоки, поне аз така постъпвам с клиентите си. Мисля, че по добрият вариант е с дяловете.
Re: Как се продава промишлен имот с бизнеса?
13-08-2008 - 22:30:11
Вие бизнес ли продавате или имот.щото 2те неща са различни.имота може да се оцени лесно. но оценката на работещ бизнес си е сложна работа. ако се интерсувате каква е процедурата : продават се дяловете в дружеството ако е ООД или акциите ако е АД
Re: Как се продава промишлен имот с бизнеса?
14-08-2008 - 11:34:11
Благодаря, и на medilex и на nradev11!
Да, определено и аз така посъветвах собствениците и се спираме на продажба на дяловете. Ако не греша по този начин и крайната цена не се обременява с ДДС.
Съгласна съм, че това си е доста сериозен въпрос. Това, че го задавам тук за мен е важно като предварителна подготовка и ориентир за конкретни действия след това.
Наясно съм и с това, че двете неща са различни и по-скоро ме интересуват стъпките и начина за оценяване на бизнеса.
Re: Как се продава промишлен имот с бизнеса?
14-08-2008 - 14:04:08
В този случай е най-добре да ангажирате оценител, отделно наистина прехвърляне на дружествените дялове е най-удачен вариант и с оглед на "счетоводството" ако мога така да се изразя smiling smiley
Re: Как се продава промишлен имот с бизнеса?
15-08-2008 - 03:52:50
Има 1 подробност за данъците .продавача не дължи ддс което си е +. но дължи данък върху дохода на физичско лице за дохода от продажба на дяловете. консултираите се със грамотен счетоводител за това. все пак този данък е само 10% от чистия доход така ч е по добре.Мисля че за продажане на бизнес не ти требе брокер на имоти и оценител на имоти. това си е доста сложна материя и предполагам доста скъпа ще да е оценката. най -лесен начин е да се оцени по счетоводна стоиност .тоест оценка на активите минус пасивите. много трябва да се внимава да не изникне някое задължение по късно.най- голям е риска от задължение към бюджета. не е лошо купувача да поиска ревизия от НАП преди да купи.
Не казахте вие като каква участвате в сделката и какъв е бизнеса. В някои свери името на фирмата може да се оцени доста скъпо.най-добре се вижда тая особеност в IT компаниите.Аз лично ако се интересувам от недвижимия имот а не от бизнеса бих купил само имота .ако съм регистриран по ддс мога да ползвам данъчния кредит така че ми е се тая .ако не съм това е проблем. ако имота е собственост на физическо лице данък сгради и такса смет са по -ниски което също не е за пренебрегване.



Редактиран 2 път(и).Последна редакция на 2008-08-15 03:55 от nradev11.
Re: Как се продава промишлен имот с бизнеса?
15-08-2008 - 11:37:16
Никой не говори за оценител на недвижим имот smiling smiley
Има оценители, които правят оценка на търговското предприятие като съвкупност от прав, задължения и фактически отношения smiling smiley
Re: Как се продава промишлен имот с бизнеса?
15-08-2008 - 18:58:59
това права задължения и фактичски отношения звучи като некое клише от учебника по право. Оценителите оценават финансовото състояние на предприятието и перспективите му да развива бизнес. за информация на брокерите вземат около 1% от оценнката. ама на големи предприятия .ако е дребен бизнес надали някои ще иска да се занимава за толкоз малко.Не се споменава също от Buhal защо собственика иска да продава бизнеса.



Редактиран 2 път(и).Последна редакция на 2008-08-15 19:01 от nradev11.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход