Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Покупка на парцел

Публикувано от dodo2 
Покупка на парцел
18-06-2008 - 23:06:43
avatar
Има ли четящ адвокат тук, който специализира в тази област да ми предложи платена консултация за покупка на конкретен имот? Пишете ми лично съобщение, благодаря предварително.

P.S. Адвокатът на продавача или беше незнаеща днес като си говорих с нея, или нарочно се правеше на такава. Един общ въпрос, който ме вулнува е следния:

в гис (gis-sofia.bg) картите са два слоя - едни със сив контур и едни със син. Тези със син са регулация, а какви са тези със сив? Възможно ли е при покупка на имот, който има скица и т.н. (такава която в гис е със син контур) след време да се появи някой с претенции върху имота, бивш собственик на имот със сив контур?

Адвокатът на продавача (в който са документите които ходих да разгледам) твърди, че не знае нищо за този план със сивия контур, щом имало скици всичко било ОК. Аз обаче от опит знам, че не е така, защото в този район съм бил на оглед на имот, който се предлага от баба, която водила дела и не знам си какво - това което ми показаха беше план, който съвпадаше със сивия контур. Бабата беше спечелила делото (нямам идея какво) и и бяха дали части от имоти, отбелязани със син контур, които сигурно също биха имали скици и може би някой паралелно и тях продава. Това със сивото да не е от преди национализацията? Има ли някаква давност, ако след като са начертани сините контури, ако собствениците на имоти със сиви контури не са предявили претенции, да не се притеснявам от бъдещи дела?

Та ако има някой, предлагащ платена консултация и знае какво е това, и е свободен четвъртък/петък да ми пише, а ако на някой му се пише относно какво е сивия контур ще съм благодарен за инфото.
Re: Покупка на парцел
19-06-2008 - 13:15:25
avatar
Вземи скицата и отиди в ДАГ. Приемат понеделник и четвъртък от 14 до 17ч.
Отвори ако искаш страницата на ГИС и чети какво пишат хората. Сивите линии са границите на поземления имот. А сините- на регулацията. Ако на твоя имот му съвпадат сивите и сините линии, е добре. Ако в ограденото със сините линии има повече от един имот със сиви линии, значи че си съсобственик с някого в парцела.
Бягай в ДАГ. smiling smiley
Re: Покупка на парцел
19-06-2008 - 16:03:06
avatar
Ще отида ама на сайта на даг не намирам човешки написан адрес smiling smiley

А за имота, той първоначално е бил по-голям от него е отнето за озеленяване, а предполагам че е компенсиран навътре с части от други?

В даг какво да питам, кои са сосбтвениците на другите сиви части и да ги питам дали имат претенции? Или примерно ако досега няма зявени претенции има ли давност (май до миналата година беше срока за завеждане на дело) след която може да е сигурно че няма да се появят такива?
Re: Покупка на парцел
20-06-2008 - 08:17:24
Вие явно сте от хората " Тома неверни". Това, че някой е водил дело за имот в същия квартал , не означава ,че към този имот има претенции. Планът на квартала се обявява в общината и има срок за обжалване, който със сигурност е изтекъл много отдавна. Чули , недочули сте за срокове, но те се отнасят за зем. земи, а вие пишете за УПИ. Това , че има отнемане от парцела не значи , че трябва да му придадат отнетите кв.м. , може да са им ги платили. В скицата тогава ще пише , че има уредени / неуредени / сметки по регулация. За това , има ли завадени дела / претенции / за имота от трети лица се прави справка в Агенцията по вписвания. И както каза един нотариус на купувач : Не съм ясновидец дали някой ще предяви претенции към имота в близките 5 години. Това е срокът от вписване на нот. акт за претенции към собственика. Решете първо за себе си готов ли сте да купите имот, след като сте толкова мнителен.



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2008-06-20 08:18 от Ivoni.
Re: Покупка на парцел
24-06-2008 - 16:36:23
Мнителноста е полезна при зделки с имоти в България!!!

Четящи, Летящи адвокати ако търсите значи сте не мнителен, а наивен sad smiley
Re: Покупка на парцел
27-06-2008 - 01:50:44
tuk asavetite sa bezplatni,taka che advokatite nqmat kakvo da pravqt tuka
Re: Покупка на парцел
30-06-2008 - 00:11:52
както винаги съм казвал сграда-архитект парцел-геодезист
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход