Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

паркомясто

Публикувано от Николова 
Николова
паркомясто
05-02-2006 - 21:06:56
Здравейте,
купила съм апартамент в новострояща се кооперация. Инвеститорът ми предлага да платя допълнително эа паркомясто на територията на вътрешния двор на сградата.
Издържана ли е юридически таэи сделка?
Имотко
Re: паркомясто
06-02-2006 - 09:40:49
Проблемът е, че паркомястото в двора не е гараж /т.е. недвижим имот/, а рисунка върху асфалта и не може да бъде предмет на нотариален акт като имот. По принцип трябва да се разпредели цялата земя на сградата само между тези, които искат да имат и да ползват въпросните паркоместа в двора. Напоследък има още една хитрост-строителите правят проект за навес и получават разрешение за строеж, а след това и данъчна оценка и паркомястото се прехвърля като недвижим имот с нотариален акт. Ако случая е такъв, може. Така правят например "Юнивърсъл" на бул."Г.М.Димитров", строят навес за 1000 лева и го продават за 6000 евро..
Анонимен потребител
Re: паркомясто
06-02-2006 - 09:49:23
Едно нещо не ми е ясно на мен. При положение че като собственик на апартамент имаш и идеални части от земята защо трябва да плащаш реално погледнато втори път за паркомясто - или по-точно за асфалт. Ако както казваш ти
Quote

По принцип трябва да се разпредели цялата земя на сградата само между тези, които искат да имат и да ползват въпросните паркоместа в двора.
тогава къде са идеалните части на тези дето нямат паркоместа
Re: паркомясто
06-02-2006 - 10:44:10
Ами може и да нямаш идеални части от цемята, а само от правото на строеж.
ама пак е спорно дали не може да ползваш паркоместата. В крайна сметка за да функционира сградата, трябва да има къде да се паркират автомобили и щом от общината държат да се осигури паркирането, трябва да прекъснат порочната практика, собственикът на земята , върху която е изградена сградата да събира пари за паркиране или пък да не допуска никой да не паркира.
Анонимен потребител
Re: паркомясто
06-02-2006 - 11:13:42
идеята ми е ако са ти продали идеални части от земята, могат ли после да ти продадат и паркомясто.
Re: паркомясто
06-02-2006 - 11:16:37
Ами щом като могат да ти продадат с право на строеж и да ти продадат и парко място, което според мен би трябвало да влиза в отстъпеното право на строеж значи могат. Още никой не се е опитал да съди сериозно съседи, собственици на земя за да разберем какво е мнението на съда.
Николова
Re: паркомясто
06-02-2006 - 15:43:14
Точно тук е проблема- всички са платили за идеална част от земята/ а не право на строеж/. В този случай претенции могат да имат всички собственици на жилища в блока да паркират в задния двор. А инвеститора може ли да ми продаде нещо, което вече е купено от собствениците? sad smiley
Re: паркомясто
06-02-2006 - 16:11:39
И как се изповядват сделките ако не е тайна. Ако всички имат земята как някой ще продава на друг чуждата част?
Николова
Re: паркомясто
06-02-2006 - 18:00:37
Навярно сте разбрали, че е платено за ид.част от земята и право на строеж. Сега се преговаря за това място за паркиране. До сделка не се е стигнало. Аз си задавам същия въпрос , затова постнах тук, да видя има ли решение този казус. moody smiley:
Re: паркомясто
06-02-2006 - 18:06:37
Вие написахте:
"всички са платили за идеална част от земята/ а не право на строеж/. В този случай претенции могат да имат всички собственици на жилища в блока да паркират в задния двор"
И аз казвам, че е така - щом всички имат идеални части от земята с какъв документ само част от живещите ще ползват общата площ? Как точно продавачът мисли да изповяда сделката и как изобщо ще е продавач, ако собственикът не е само той?
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход