Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

По-малка квадратура

Публикувано от dil77 
Re: По-малка квадратура
31-01-2008 - 11:26:54
Няма нищо ново под слънцето! Не знам какво да ви кажа, за мен това си е чиста проба мошеничество. Миналата година и аз си купих апартамент , от фирма Билдинггруп, платих 74 кв., като от тях 8 кв са общи идеални части. Както и да е, като стана готово апартаментчето, тръгнах да си купувам ламинат и тогава замерихме точно- оказа се 42 кв. м с коридора+ две тераси общо 10 кв. м. Та така се оказа, че апартамента с терасите е 52 кв. Останалите 18 кв били в зидове, каза строителят! Все едно са ми слагали зидове по 1 м дебелина....! Абсолютни мошеници! Но всички сме им в ръцете.
Re: По-малка квадратура
31-01-2008 - 11:51:28
Хора, как ви дойде на ум да мерите по вътрешни размери стаите и то след измазването? Никога не е било така - нито сега, нито по време на соц. системата, нито преди това. Прочетете или се заинтересувайте как се изчислява застроена площ на жилище, преди да наричате хората мошеници. Не съм строител и не ги защитавам, но демонстрирате абсолютно невежество. Всеки който се съмнява в квадратурата, може да поиска от независим източник да му я изчисли. Нито е сложно, нито е скъпо. Досега (имам над 20г. стаж като архитект) не съм видял някой да лъже със застроената площ на жилище - много лесно се смята и се доказва измама. Допускам че някой може да излъжат с общите части, въпреки че там лицензиран оценител ги разхвърля по апартаменти, но проверката е по-трудна (трябват чертежите на цялата сграда и сметката е по-сложна), но със застр. площ на апартамент - не. И макар да ви е чудно, зидовете (външни и вътрешни) наистина са 18-20% от застроената площ. А върху зидовете има и мазилки, така че площа на паркета е още по-малка.
Re: По-малка квадратура
31-01-2008 - 12:55:52
Знаете ли какво, аман от специалисти в тази държава! Като сте архитект от 20 г., какво искате да ми кажете, че стените са 20% от площта на апартамента, а мазилката е 10 см дебела ли....А и така да е ......Не е ли пълно мошеничество да се заблуждават хората по този идиотски начин.....Уважемите строители не могат ли да обяват истинската квадратура на апартамента , та хората да знаят в каква кучешка колиба ще живеят като си купуват 90 кв. м жилище и си мислят, че видите ли, панелката от две стаи и кухня, заедно с терасите има -няма е 64 кв. м по нотариален акт, а сега съм си купил 90 кв. м......ееееее......кеф! Да , ама не, като е готово ......и влезеш, оказва се, че в панелката си се ширил даже.
Та искам да кажа, нека обявят истинската квадратура, пък като са им малко 1000 Евро/кв.м, да искат 1500 евро.....Но този , който си купува жилището ще знае в какво се забърква, а строителят така или иначе ще си е взел парите.....и архитектите също!
Re: По-малка квадратура
31-01-2008 - 13:25:34
В тази страна си има закони и там е обяснено какво е площ на жилище. Това е истинската квадратура, а не тази която някой си мисли. И при панелките стените влизат в квадратурата. По-рано не се включваха терасите (лоджиите), после се включваха 1/3 от тяхната площ, вече се включват целите и това е единствената разлика между панелките и сега. Стените обаче винаги са се включвали в площа . А Вие като купувахте не поискахте ли да видите разпределение на апартамента? Там във всяко помещение пише квадратурата на помещението измерена по вътрешни стени, тоест полезна площ на помещението, как така не сте видели колко точно е "Истинската" квадратура? Сега всички са виновни, само Вие не.
Re: По-малка квадратура
31-01-2008 - 16:59:21
r_stoma е прав.

Вие имате 4ЖП с терасите 78.8 % ( без общите части ама нали ги ползвате)
При мене ( 2 етажна къща) барабар с 2 бани, коридорите и терасата е 71 % и го намирам доста функционално.

На българина му дай да реве......
Re: По-малка квадратура
31-01-2008 - 21:07:19
Арх Р-Стома и Петър са абсолютно прави ! Клиента е виновен, че не се интересува от планове, не ги чете внимателно или поне да попита някой, който разбира.
А строителната фирма във случая пък е виновна, че не е разяснила на клиента тези площи в плановете. Наистина обикновения човек не е длъжен да знае тези неща, но затова пък може да пита. Лично аз, когато продавах на клиент жилище, му обяснявах най-ясно и просто тези три вида площи - светла, чиста и обща. И хората го разбираха, водех ги по готови подобни по големина жилища и помещения, за да добият реална представа и да няма неприятни изненади после.
Разберете наистина, че площта на стени и колони е около 18-20% в едно жилище, а без стени и колони не може, нали ?!
Валина, беглите сметки за вашия апартамент показват леки отклонения. РЗП на жилището - 72 м2. Чиста площ - 64 м2. Светлата площ трябва да е не по-малко от 53 м2 /вие казвате 52 м2, дали сте премерили точно ?/ Ето тук може да строителят да е скатал 1 м2 заради импровизации или грешки и можете да му потърсите сметка за това, ако не е късно. Но ако сте подписали акт 15, боя се, че е късно...
Re: По-малка квадратура
01-02-2008 - 11:46:24
Знаете ли Господа, аз не споря за законосъобразността на ценообразуването на тази жилищна площ.....Но съгласете, че тази практика при нас е доста порочна. Никой не казва , че може без колони и стени, но това трябва да се калкулира в цената на истинската площ и клинетът да не се интересува от това колко процента са стените от жилището му, а всъщност да знае реалната квадратура, пък ако ще строителят тогава да калкулира и с 50% завишение. Дано ме разбирате!
Бях преди години в Скопие и тогава с един приятел строител обсъждахме цените на новото строителство. Тогава при нас цените се движеха средно между 350-450 $ на кв. м. , а при тях бяха около 700 $. Тогава се изумих, че е толкова скъпо, а човекът ми обясни , че всъщност и у нас не е по-евтино, защото те смятат и обявяват за продажна тази цена, сметната по реалната квадратура, а не въз основа на общи части, стени и колони и ....т.н В крайна сметка, като сметнахме, оказа се, че всъщност при нас беше даже по -скъпо. Та това имам предвид!
Re: По-малка квадратура
01-02-2008 - 12:08:57
Е значи Вие сте знаели всичко по въпроса - че има два вида площи и че у нас се продава по площа със стени. Иатинска е тази площ на жилище, която законодателя е решил. При нас тя включва и винаги е включвала стени и колони. Има страни в които се изчисляват полезни площи. Но при положение че в нашия случай Вие имате и двата вида - застроена площ на жилище (със стени) и полезни (чисти) площи на помещенията които ЗАДЪЛЖИТЕЛНО СЕ ИЗПИСВАТ ВЪВ ВСЯКО ПОМЕЩЕНИЕ, то значи сте имали всичката налична информация. Строителя е длъжен да запише в нот. акт полща по закон - застроена площ на жилището. А чистите площи са сбора от 3-4 числа, които в проекта ги пише. Моля хората да питат за всичко което не им е ясно и ако не се ориентират добре в чертежи да търсят помощ от специалист (независим от строителя). Една консултация струва 50лв, а вие купувате имоти за 80-100000Е на юнашко доверие. А представяте ли си тези дето купуват "на зелено" жилища със скосявания? Там изобщо не се ориентират и после олеле....Българина прекалено лесно си дава парите, без да пита, беа да проучва, без гаранции и т.н. Докато това не се промени, строителите ще продават скъпо лоши апартаменти, лошо изпълнени и с лоши материали и няма да са виновни - знаете за баницата - не е прост който я е изял, а който му я е дал.
Re: По-малка квадратура
01-02-2008 - 21:06:34
Точно така.
Валина, вижте някой ден руските сайтове за имоти, там общите части са около 30% и цената е върху пълната площ с общите части. Тук архитектите доста точно си изписват числата в проектите /не съм архитект .../, като съберете изписаните площи на отделните помещения, веднага се вижда, че не съвпада с площта на жилището, изписана до номера на жилището. Ами само това ако бяхте направили, щяхте да разберете, че има различни видове площи. Просто площите изписани в самото помещение са СВЕТЛИ, а площта на ап. е ЧИСТА /т.е. със стени и колони/. Отстрани пък в антетка би трябвало да пише срещу чистата площ на ап. и тази с общите части. Е, вече ще знаете, като си купувате следващото жилище, дай боже !
Re: По-малка квадратура
01-02-2008 - 21:22:42
Валина, а измерихте ли и височината на апартамента ? И там може тавана да е 20-30 см. надолу, често срещано напоследък.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход