Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Търся много добър шумоизолиращ материал!

Публикувано от enister 
Търся много добър шумоизолиращ материал!
01-01-2008 - 12:50:04
Здравейте и честита Нова година!

Интересувам се от добър шумоизолиращ материал.

Става въпрос за един апартамент в центъра, който е правен през 50-тте години и преградните стени са от нещо като пенобетон, студизол му казвали, който, освен, че се рони като захар при забиването на пирони, има изключителна шумопроводимост.

Панелите ряпа да ядат в това отношение.

Не знам от какво са правени плочите, но и отгоре и отдолу се чува зверски!

Искам да опаковам апартамента и да го направя нещо като студио, че да мога да живея спокойно, да каня гости, да гледам телевизия и да слушам музика до когато си искам, без това да безспокои съседите и съответно без да слушам техните разговори и техните телевизори...
Re: Търся много добър шумоизолиращ материал!
01-01-2008 - 13:15:59
Решението на проблема е да се направи "кутия в кутията" с звукоизолационна стъклена вата и гипсокартон. Трябва стените, тавана и пода да се изолират, като върху ватата задължително се сложи пароизолационен слой (специално пароизолационно фолило или поне наилон). 7,5 см вата и два пласта гипсокартон ще подобрят значително звукоизолацията, като на пода се слага по-плътна вата и се прави замазка, като по този начин се намаля и ударния шум (няма да "тропате" на съседите под вас). Ако искате да минете по-икономично (а и да си намалеите помещенията по-малко), то може 5 см вата и един пласт гипсокартон, но ефекта ще е по-слаб.

Когато слагате ватата, то трябва да е много плътно поставена, да няма пролуки между нея, защото звука ще си минава през пролуките, като вода през спукан бидон. Също е добре да се сложи гумена лента на профилите, които държат гипсокартона (това също оскъпява и може да се пропусне, но е по-добре с него).

Освен подобрена звукоизолация, то и толоизолацията се подобрява значително, като това се отразява благоприятно на сметките за енергия. Недостатаците са, че се губи жилищно пространство и че цената е висока, защото се изолират всички стени, подове и тавани, не е препоръчително да се изолират само стените към съседите и улицата, защото има шум, който се разпространява по стените и може да "обиколи"....



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2008-01-01 13:17 от Petyr.
Re: Търся много добър шумоизолиращ материал!
01-01-2008 - 13:59:00
Благодаря за бързия отговор. smiling smiley

Много интересно, но този студизол има топлоизолационни качества, невероятно топло е.

Вашите съвети ми харесаха, но така ще се намалят много размерите на стаите, те така и така не са големи, та си мислех да Ви попитам дали коркът не е по-добро решение?

За него знам, че е добър, естествен материал, но не съм запозната дали неговите характеристики ще пасват на моя случай.
Re: Търся много добър шумоизолиращ материал!
01-01-2008 - 14:49:24
Специално аз много харесвам корка, най-добрия естествен топлоизолационен материал (само около 2 пъти по-слаб от изкуствените), а да не говорим за уюта, който създава.

Но когато става дума за звукоизолация, то има два начина за борбата със шума.
Единия е много плътни стени. Ако стените ви бяха от стоманобетон, то щеше да е много студено, но и много тихо, единствено щеше да се чува ударен шум и бас. Но при вас бетона е смесен с перлит или нещо подобно и така стените са с малка плътност, но с добра топлоизолация.
Втория е чрез затихване на звуковите вълни. Звукът представлява вълна движеща се във въздуха. Когато сложите вата и гипсокартон, то звука достигнал до еластичната вата започва да затихва. При този метод има и един трик, който подобрява ефекта. Когато стената е грапава, то пощта и нараства и ако си представим едно цунами, което се разбива на равна плажна ивица то силата му ще е концентрирана на по-малка площ, отколкото на назъбена ивица. Затова ако се търси добра звукоизолация, то облечаме стените в дунапрен с пирамидки... (в студиата, освен звукоизолация се търси звукопоглъщане и да няма стоящи вълни, като стените не са успоредни, но това е вече малко по-различно...)

Корка прави точно това, той е еластичен, неравен, а дори и красив, като действа като пружина с голяма площ, която затихва звуковите вълни. Само че е много тънак и ефекта е много малък. Най добре е след като се направи "кутия в кутията" стените да се облепят и с корк smiling smiley.

На въпроса: "Дали неговите характеристики ще пасват на моя случай?" То отговора е - да, ще има по-добра звукоизолация, но поради малката дебелина на тази пружина, то затихването ще е малко.

Като съвет мога да ви кажа, ако нямате намерение да се хвърляте на толкова сериозен ремонт, за да направите "кутия в кутията" (ватата и картона не са много скъпи, а можете и сами да го направите, за гипсокартона е изписано много във форума на "направи сам", само че мащаба е голям, а и пода е по-особен...) , то използвайте корк. Все ще има някакво подобрение.

ПП. нямам много опит с звукоизолацията, повечето неща съм ги учил само на теория, така че е добре да потърсите съвет и от някой с повече опит. Това което съм чел е, че в случай когато се търси добра звукоизолация се прави "кутия в кутията", като при добро изпълнение ефекта е гарантиран.
Re: Търся много добър шумоизолиращ материал!
01-01-2008 - 19:38:37
Здрасти,
Понеже имам опит със звукоизолацията на апартамент ще ти го споделя:

Колегата по-горе правилоно ти е написал че едиственното възможно решение с материалите в Бг е "кутия в кутията" чрез гипсокартон.
Аз правих такова нещо в хола си - тавана с 10см вата и два гипсокартона, стените с 5 см вата и един лист картон.
Целта беше да си гледам спокойно 'home cinema' - тоест да не преча на комшиите и те да не ми пречат на мен.
Резултата е спорен - наистина вече не чувам разговори от горе, но се чува тракане на врати и суббуфер.

Навсякъде съм полагал гумена лента
Грешката ми беше че се подведох по рекламите на Изовър за една тяхна вата - Акусто, която се оказа много лека.
За тази цел ти трябва средно плътна вата 50-80 кг/м3.
Тук братята руснаци са дали схеми за монтаж на многослойна звукоизолация
[www.acoustic.ua]

Корк е безсмислено да слагаш - нищо тънко няма да ти свърши работа.
С две думи - скъпа операция със нездоволителен резултат
Иначе в Русия, САЩ и западна Европа има разработени по-добри материали но тук никой не ги внася

А най- добре е да му вземеш парите на тоя апартамент и да си купиш една къщичка, макар и по-настрани. Или поне мезонетче ново строителство.
Разликата е от небето до земята




Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2008-01-01 19:45 от ilianm.
Re: Търся много добър шумоизолиращ материал!
01-01-2008 - 19:52:36
Наистина, соленичко излиза, но апартаментът ми е скъп, защото съм отраснала в него и ми е наследство. не бих го продала, защото хем е в идеален център, хем има страхотен, огромен, зелен двор с размерите на квартална градинка. Двустаен е и за къща няма да стигне. smiling smiley

Не си прав за новото строителство....Имам наблюдения, и там се чува много, пък и качеството е спорно.





Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2008-01-01 20:04 от enister.
Re: Търся много добър шумоизолиращ материал!
01-01-2008 - 22:26:59
Ок
Ако все пак решиш да правиш такава изолация мога да ти помогна със съвети за материали и изпълнение.
Имай впредвид че почти няма фирма в Бг която да се е занимавала професионално с звукоизолации на жилища.
А пък за майсторите пък съвсем, за тях това е абсолютно непознато.
Аз пък съм задвижил работата за един мезонет - все пак друго е когато над теб няма никой, а под теб е собствения ти хол winking smiley
Re: Търся много добър шумоизолиращ материал!
01-01-2008 - 23:57:13
Понеже имам студио, ще ви кажа, че понятията звукоизолация и звукопоглъщане са две съвсем различни неща. Вас ви интересува изолацията, а с релефен дунапрен се постига само поглъщане на звука в стаята, но не и изолация от външни шумове. Решението наистина е само по метода кутия в кутия!! с каменна вата с голямо относително тегло и гипскартон.
Този пич, дето е имал само частичен ефект, е било защото гипскартона трябва да стои на меки връзки, ина4е по пода и тавана където е хванат звука премнава от тухлата към гипскартона, заобикаляйки ватата и ефекта намалява многократно. Гипскартона се полага на гумени ленти и тогаава става работата, иначе ниските честоти си минават, съответно субуфъра на съседа :-)
Re: Търся много добър шумоизолиращ материал!
02-01-2008 - 09:53:54
pichaga1, разлини понятия са звукоизолацията и звукопоглъщането, но ако си облепиш стаята с релефен дунапрен, ще са намали не само отразяването на звука в помещението, но и по-малко ще се чува навън. За звукопоглъщане се използва и перфориран гипсокартон. Колегата ilianm е сложил гумени ленти на профилите, предполагам някъде другаде е останала твърда връзка и затова ниските честоти минават.

ilianm, може ли да попитам при изолирането, то стените успоредни ли останаха? Защото доколкото знам за домашно кино е добре да се избягват стоящите вълни.

ПП. забравих да попитам пода как е направен? с по-плътна стъклена вата и замазка или повдигнат под? Възможно е от там да минава баса.



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2008-01-02 09:56 от Petyr.
Re: Търся много добър шумоизолиращ материал!
02-01-2008 - 11:24:38
Това студизол за първи път го чувам. Някой има ли представа какво представлява? Явно през 50-те години са правили някакъв експеримент = повечето сгради оттогава са с тухлени стени от плътни единички.

Стените и пода може да ги изолираш доста успешно, но за тавана май е най-добре на направиш пода на съседа. winking smiley
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход