Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Необходими документи за АКТ15?

Публикувано от thefog 
Необходими документи за АКТ15?
20-12-2007 - 09:19:26
Здравеите,

Свърших със строителството на еднофамилната къща и сега незнам какво трябва да се направи за да озаконя на груб строеж?
Ние вече живеем в къщата но нямам намерение да вадя АКТ16 и да им плащам данаците, намерението ми е да получа документ за завършен груб строеж и да подновявам разрешителното за строеж на всеки 5 години.
Трябва ми документ за завършен груб строеж (АКТ15) за да мога да направя застраховки на къщата, Но незнам какво трябва да правя?
Имам някакви протоколи от строителен техник за звършен АКТ14 и някакви сертификати за бетона, Но да тук А СЕГА НА КАДЕ?
Re: Необходими документи за АКТ15?
21-12-2007 - 22:23:45
Сега с тия протоколи бегом в общината за удостоверение по чл. 181 (2) от ЗУТ за завършен груб строеж.
Не ти трябва акт 15 - трябва ти заверка на кота било която се прави от техническия в протокол 2 (дългия протокол).
Re: Необходими документи за АКТ15?
22-12-2007 - 19:11:07
Аууу май ще имам проблем.Построихме си обект до грубия строеж без протокол за кота 0 и без разрешение за строителна площадка.Какво да правиме сега Не знаех за това нещо.Щом ми дадоха разрешителното веднага си порстоих.
Моля помогнете с повече информация
Анонимен потребител
Re: Необходими документи за АКТ15?
25-12-2007 - 14:16:13
Няма нищо непоправимо. Техник да ти напише протокола за откриване на строителна площадка. Геодезическа фирма да ти направи контролно заснемане на всички коти-0, корниз, било....
Първо това направи. Ако искаш мога да ти дам тел. на фирма за контролното заснемане, коректни са и не са кожодери като "Геокад".
ЧЕСТИТА КОЛЕДА!
Re: Необходими документи за АКТ15?
25-12-2007 - 17:10:49
Май не сте разбрали.Имам разрешителното за строеж,но грубия строеж е завършен без да съм подал в Общината
за разрешение на строителна площадка.Имам някаква скица от Геокад преди да започна строежа но протокол (доклад ) нямам и не знам какво трябва да имам за да оправя нещата в Общината.
Първо искам мнението във форума и тогава ще действам
Re: Необходими документи за АКТ15?
25-12-2007 - 23:20:36
Ами приятелю честно казано загазил си.
Не напразно измислиха заверката на протокол 2 да се прави в отдел 'КС' на общината.
Мой познат така построи 2 къщи без разрешение... в ония времена когато протокол 2 не се заверяваше в общината. Презумпцията на тази заверка е експерта от общината да дойде на стр. площадка и да констатира в действителност че там няма стартирало незаконно строителство.

Отиваш в общината при този който заверява стр. площадка и почваш "ми аз хъката-мъката" обикновено той пита като КАТ-аджията "ами сега - кво правиме - бутаме ли го това незаконно строителство или ... нали се сещаш..." и ти казваш "абе дай да почерпиме" и т.н.... мила родна картинка.
Re: Необходими документи за АКТ15?
09-01-2008 - 11:48:24
Ако не ти трябва акт 15 не си загазил въобще.
80 % от постройките в БГ нямат никакви такива актове.
Отидете в което и да е село и попитайте някой дали има Акт 15 -съмнявам се да се намери някой.
За застраховка не ти ли върши документ който се издава от общината - сертификат (или документ ) за търпимост.
Ние също си купихме преди две години къща ,която беше почти до груб строеж и от тогава насам я стягаме.Води се заварено положение.Никой не може да каже кога е построена.
teo
Re: Необходими документи за АКТ15?
09-01-2008 - 12:10:10
В момента съм на този етап, т.е къщата е построена (без вътрешните довършителни работи като боя, настилки и пр), геодезистоте направиха заснемане, съответно заверен е протокол в общината (по-скоро някакъв доклад беше). Уговорихме се с надзорника да му осигуря копие от договорите с ВиК и Електрическата компания, както и сертификати за бетон и арматура за да действа по процедурата за изваждане на разрешително за ползване. Единственото за което все още няма яснота е дали ще искат замерване на електрическата инсталация но доколкото знам за категория 5 не се изисква.

Всичко това ми трябва да си извадя официален документ (разрешително за ползване) и съответно къщаат да си е вписана в кадастъра и декалрирана в данъчната служба.

Не Ви се бъркам но според мен е добре всичко да е документално ОК. Да се плащат данъци (а за къщите извън София примерно съвсем не са високи), и при нужда от документ, било то за застраховка, било то за теглене на заем или каквото и да е било там всичко да си е ОК.

Поздрави !
Re: Необходими документи за АКТ15?
09-01-2008 - 16:54:28
Тео, щом си наел надзорник той се е погрижил да ти води надлежно документацията и ти съответно си платил за тая услуга и си прав да си извадиш и удостоверението за въвод в експлоатация.
За хората които строят сами без надзорник е важно да си направят протокол 2 и да подадат молба за откриване на площадка ПРЕДИ ДА СА ПОЧНАЛИ ДА СТРОЯТ РЕАЛНО! Иначе падаш в ръчичките на районния техник, защото не може да докажеш дали не си построил незаконно преди да си взел разрешение за строеж. Ако се заяде може включително и да се стигне до предписание за събаряне!
teo
Re: Необходими документи за АКТ15?
09-01-2008 - 17:48:16
Зестасе. Именно и за това наех надзорник за да си няма ядовете по-късно с документацията.
Но по-скоро моето мнение бе в посока, че разните му там хитринки да излъжем данъчните едва ли е удачно решение.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход