Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Перлобетон

Публикувано от Petar 
Re: Перлобетон
26-11-2007 - 19:59:17
перлобетона се използва още и за полагане под подово. Полага се слой 2-6 см до изравняване на плочата и се грундира. после полагаме стиропор на "гъби" и навиваме тръбите. Оскъпява доста но ефекта е добър.
Re: Перлобетон
26-11-2007 - 21:09:14
pe6o,
дококото те разбирам - има някаква възможност. Просто трябва да се подходи внимателно!?!
Re: Перлобетон
26-11-2007 - 22:29:20
Защо изобщо трябва да се прави нещо по гредореда? За ремонт и реконструкция се прави експертиза и проект. Принципно вариантите са няколко:

1) Сравнително здрави и масивни сутеренни стени най-вероятно каменни + прогнил гредоред = разрушава се гредореда и се заменя със стоманобетонна плоча стъпваща върху колони и дори шайби. Върху нея се изпълняват изолации и настилки.
2) Сравнително запазен гредоред + качествена повърхност на дюшемето отгоре = залепване на лека изолация (стиропор, стиродур) отдолу със завършване от гипсокартон или някакъв окачен таван.
3) Много старата технология = сравнително запазени здрав гредоред + лошо завършване отгоре (небичени талпи и кал) = изчистване на калта и замяната й с армирана циментова замазка.

Тези полумасивни сгради нямат вертикални носещи елементи, които да ги правят устойчиви срещу земетръс, затова трябва да се внимава с увеличаването на масата им при добавяне на нови слоеве върху гредореда.
Re: Перлобетон
26-11-2007 - 23:50:51
Благодаря Пешо,
Къщата е много здрава, гредите са добри, а дюшемето е боядисвано безброй пъти.
Т.2 ме привлича! Върху тази изолация става ли да се сложи ламинат?
Re: Перлобетон
27-11-2007 - 10:50:51
Пак питам = защо трябва да се изолира гредореда? Защото от едната му страна ще се отоплява, а от другата не или... За изолации и настилки може да питаш тук-там и по форумите, но дали къщата е много здрава и трябва ли да се укрепява може да ти каже само специалист на място. Със сигурност такава къща не може да отговаря на съвременните строителни норми, но може все пак да има компромисно решение.

За мен най-качествената подова настилка е естественото дърво = след като го имаш, защо трябва да го запушваш с изолации и ламинати? Ако дюшемето е здраво, не скърца много и няма големи фуги, аз бих изциклил боядисаното и бих оставил като настилка лакирано дюшеме. Вариант 2), който ти предлагам е да се налепи изолацията отдолу откъм сутерена. За изолация отгоре трябва да се видят якостните характеристики на съответния материал и дали може да понесе натоварването, но това със сигурност ще натовари конструкцията.

Мисля, че темата беше за това дали някой е ползвал перлобетон.
Re: Перлобетон
27-11-2007 - 18:19:08
Аз също попитах покрай перобетона, защото ме съветват, че може да се положи без да се махат гредите. Трябвало да се махне дюшемето и рабицата с летвичките отдолу. След което да се сложи арматурка, хваната за стените и да се залее така, че гредите да останат вътре в перлобетона, а от долу (сутерена) да се сложи термоизолацията. Иначе межу дюшемето и долната повърхост сега има сгурия.
Re: Перлобетон
27-11-2007 - 23:48:21
Пак не ми отговори = защо трябва да се прави нещо изобщо, а не да се освежи повърхностно?

Това, което те съветват на мене не ми харесва по неколко причини:
1) Материалът за подови конструкции е стоманобетон. Такива армирани перлобетони върху дървени греди ми звучи, като голема измислица.
2) Такава плоча е тежка и ще натовари значително конструкцията без да я укрепи изобщо.
3) Не е ясно какъв изолационен ефект ще се постигне.
4) Пак ще има нужда от нова настилка.

Ако ти се леят плочи по-добре направи нещо, като вариант 1), но за колоните ще ти трябва и фундамент в сутерена. В сутерена какво помещение ще има? Сачака отдолу здрав ли е? Можеш да ремонтираш гредореда, като развалиш едно от двете: сачака или дюшемето, да махнеш сгурията и да я замениш с лека топлоизолация.
Re: Перлобетон
28-11-2007 - 00:40:00
Май си прав. Не, че има голяма нужда. Просто става дума за осъвременяване, тъй като тази сгурия е от 1947 г. Май ще е най-добре да се махне сачака от долу и да се изхвърли сгурията, а след това да се изолира с нещо леко и гипскартон, а дюшемето да се шлайфа яко или ново. Отдолу е сутерен с 4 стаи и канализация за парно котле, работилничка, склад, пералня и др.
Re: Перлобетон
28-11-2007 - 10:55:35
Сгурията е отживелица, но ако не е навлажнена и не изпада през сачака долу защо да се маха? Много апартаменти строени в периода 1930 - 1970 имат под паркета сгурия и тя нищо не пречи. Ако ще сменяш дюшемето по-добре не пипай сачака и обратно ако ще махаш сачака не разваляй дюшемето, а само го изцикли. Зависи кое е в по-добро състояние. Щом отдолу са мокри помещения внимавай с гипсокартона и изолацията да не се навляжнят.

Друга идея е върху дюшемето да се сложи още едно дюшеме с гредички между които да се сложи изолация. Така обаче пак ще се утежни конструкцията, не колкото с бетон разбира се. Също сгурията остава и може да създава проблеми в бъдеще, ако се намокри или нещо друго.

Ако ще се прави основен ремонт помисли за скъпия и сложен, но най-добър вариант с цялостно укрепване на конструкцията на сградата. В този си вид само зидовете нямат никаква устойчивопст на земетръс и/или поддаване на земната основа.
Re: Перлобетон
28-11-2007 - 18:54:48
Пешо,
Благодаря ти! Наистина има какво да научи човек от твоя опит!
Желя ти здраве, щастие и успехи!
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход