Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

БГВ със слънчев колектор и бойлер без серпентина ???

Публикувано от LKK 
2v6
Re: БГВ със слънчев колектор и бойлер без серпентина ???
04-11-2007 - 08:14:31
За всеки отделен случай си има оптимално решение. Въпроса е да се знаят началните условия на задачата. Единствената информация която си дал до момента е, че имаш бойлер 80 литра.
За да ти се реши "проблема" трябва да се знаят още много други неща - бюджет, възможности за монтаж, количество използвана топла вода и най-важното - каква е целта на слънчевата инсталация за БГВ.

Примерно, ако бойлера ти е с фланец, най-евтиното решение е да монтираш фланец със серпентина.
Не подценявай възможността да се използва плосък слънчев колектор зимно време!

Quote

LKK Написал:
-------------------------------------------------------
> >
> Искам да се извиня на partzalev, ако смята че с
> нещо съм го засегнал. Това че съм изразил
> задоволство от съветите получени от някои от
> членовете на форума си е мое право и не виждам
> нищо лошо в това. По въпроса за "безплатният обяд"
> не знаех, че за получените съвети трябва да се
> плаща. Ако някой смята че е така може предлагайки
> мнение да си прати банковата сметка.
>
> По поста на technopipe
> "LLK, na men mi se struva, che ti prosto
> proveriavash koi kolko bagaj ima
> Neka ne igraem na krienica..... "
> бих казал, че се опитвам да разреша свой собствен
> проблем със собствети сили. Анализирам внимателно
> мненията Ви като специалисти, но си оставям
> правото аз да реша какъв тип инсталация за БГВ да
> си изградя...



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2007-11-04 08:26 от 2v6.
LKK
Re: БГВ със слънчев колектор и бойлер без серпентина ???
04-11-2007 - 12:29:07
Изпратено от: partzalev (IP съхранено)
Дата: November 4, 2007 02:56AM

smoking smiley

Благодаря на partzalev за поста.
Истина си е че се опитвам да приложа правилото 10 пъти мери - 1 път режи!
Прочетох колкото можах из нета, съставих си примерна схема на инсталацията и я изнесох на обсъждане. Благодарение на вашите мнения тя претърпя сериозни промени и в момента, в който отпаднат съмненията ми пристъпвам към реализацията и.

Голями благодарности и на 2v6. Разгледах изпратената схема при която се използва пластинчат топлообменник и принципиално ми хареса. Опитах се да намеря инфо за пластинчати топлообменници, но в нета попадах главно на газови котлета и нищо конкретно за такива в системите за БГВ (предлатане и цени). Ако може дайте линк.

:g: Конкретно моят "проблем" е следният:

Къща, в която засега се живее от април до октомври с ВИК за студена вода от поцинкована тръба, стар 80 л. ел. бойлер в банята (навярно с фланец) и с малко 10 л. бойлерче в кухнята, която е на другият край на къщата. Засега основен ремонт не се предвижда, но бойлера се ползва през ден и е основният консуматор на ел. енергия, затова искам с минимум средства и доработки да му добавя слънчев колектор и да ползвам топла вода в благоприятните дни. Въпреки че не мога да реша задачката поставена от partzalev, смятам че един плосък колектор 1,6 - 1,8 м2 ще ми е напълно достатъчен за целта. Потреблението явно е под 80 л дневно, защото засега не включваме повторно бойлера за да се изкъпем, но идеята за втори такъв, последователно на първият дадена от 2v6 навярно е по-правилна. Все пак водата загрявана от СК в общият случай надали ще достига температурата на водата загрявана в ел. бойлер. Тогава наистина е по-правилно да се увеличи общият и обем. А относно това да си я изведа до кухничката, в началото въобще не се и замислях, докато май си струва да поумувам.

2v6 написа:
Не подценявай възможността да се използва плосък слънчев колектор зимно време!
В моят случай този проблем не стои на дневен ред, а освен това съм песимист по въпроса. Четох из нета, че сумарната дневна радиация в Вт.ч/м2 за повърхност с наклон 45 градуса в идеални условия не превишава 2200, докато през летните месеци достига 5500. Като сложим КПД-то на плоските колектори, което силно се влияе от околната температура, а също така и значително по-рядкото слънцегреене през зимните месеци не ми се струва особенно голяма ползата от използването им през зимата. Смятам след като си изградя реална инсталация да проведа конкретни наблюдения и ако преценя, впоследствие да я модернизирам. Именно затова се интересувам от различните варианти, за да мога да предвидя и възможности за евентуално бъдещо усъвършенстване на това, което смятам да направя.

Още веднъж благодаря на всички участници и както добре го каза partzalev:
Успехи и бъдете живи и здрави!


smoking smiley smoking smiley smoking smiley smoking smiley
Re: БГВ със слънчев колектор и бойлер без серпентина ???
04-11-2007 - 16:21:59
Браво на 2v6 за тплообменника . Колко е хубаво когато няколко човека дадът мнение по темата . Преди около 10 години имам изработени слънчеви системи със скоростен пластинчат топлообменник и още работят пезпроблемно , който не знае на вид е като консервена кутия обаче с 4 извода такъв се крие във всеки дву контурен газов котел или абонатна станция.Сравнявайки работата и параметрите на серпентинни и топлообменикови системи , тези с пластинчатия топник са по добри . Колко се чудеше един клиент как се топли водата от това чудо с размери 15на10 сантиметра . Който не вярва мога да му демонстрирам как за 15-20 минути се загрява200 литра вода на 65 градуса .Не знам дали може дасе покажат тук снимки .
2v6
Re: БГВ със слънчев колектор и бойлер без серпентина ???
05-11-2007 - 10:01:31
Виждам, че доста информация ти се "губи". Пращам ти на лични за да не правя реклама.
С минимум средства може да е само система с естествена циркулация.
Направил си правилен избор на колектор. Не си прав по-отношение на температурата - един такъв колектор спокойно може да загрее бойлер 80 литра над 100 градуса лятно време. Електрическия бойлер има термостат и задължително защитен термостат на 95 градуса.

Quote

LKK Написал:
-------------------------------------------------------
>...
> Конкретно моят "проблем" е следният:
>
> Къща, в която засега се живее от април до октомври
> с ВИК за студена вода от поцинкована тръба, стар
> 80 л. ел. бойлер в банята (навярно с фланец) и с
> малко 10 л. бойлерче в кухнята, която е на другият
> край на къщата. Засега основен ремонт не се
> предвижда, но бойлера се ползва през ден и е
> основният консуматор на ел. енергия, затова искам
> с минимум средства и доработки да му добавя
> слънчев колектор и да ползвам топла вода в
> благоприятните дни. Въпреки че не мога да реша
> задачката поставена от partzalev, смятам че един
> плосък колектор 1,6 - 1,8 м2 ще ми е напълно
> достатъчен за целта. Потреблението явно е под 80 л
> дневно, защото засега не включваме повторно
> бойлера за да се изкъпем, но идеята за втори
> такъв, последователно на първият дадена от 2v6
> навярно е по-правилна. Все пак водата загрявана от
> СК в общият случай надали ще достига температурата
> на водата загрявана в ел. бойлер. Тогава наистина
> е по-правилно да се увеличи общият и обем. А
> относно това да си я изведа до кухничката, в
> началото въобще не се и замислях, докато май си
> струва да поумувам.
>...
LKK
Re: БГВ със слънчев колектор и бойлер без серпентина ???
05-11-2007 - 18:43:59
smoking smiley

Благодаря на 2v6 за информацията.
Опитах се да ти отговоря на лични, но понеже съм новак не съм сигурен дали се получи. Ако няма никой при теб пиши в форума, за да се пробам пак.

По принцип си прав, че един такъв колектор спокойно може да загрее бойлер 80 литра над 100 градуса лятно време. Разбира се трябва да помисля за защита. Честно казано не разбирам как ще сработи защитния термостат на 95 градуса, при условие че бойлера е изключен? Съжалявам за невежеството, но моля пояснете. Досега си мислих, че в случая защитата би се осигурила от автоматичният обезвъздушител, но не мога да си го обясня. Ако някой помогне няма да е зле.

Приятен ден и успешна седмица на всички

smoking smiley smoking smiley smoking smiley smoking smiley
Re: БГВ със слънчев колектор и бойлер без серпентина ???
05-11-2007 - 21:29:39
Има и по малки на площ слънчеви панели . Една система с вода работеща на над 80 градуса веднага започва дасе газира или да образува мехурчета въздух , получава се въздушна възглавница в горния край на панела дори с обезвъздушител и циркулацията спира . В резултат на това температурата се повишава над 100 гр. и започва парата , налага се обезвъздушаване наново за да тръгне системата . Всички сте виждали като се сложи на котлона тенджера с вода дасе загрява как се образуват тези мехурчета . Та горното може да се случи при самоделна система с малка консумация на топла вода пр. на вилата . Ох все давам пример с моите инсталации но за 18 години или 1,2 от моя живот с тях се занимавам .Има доста неща които трябва дасе спазват - от оразмеряване на панели, бойлери,тръби,помпии др компоненти . Зареждам ги с пропилен гликол или тифокор , течности които не правят горните номера с въздуха . В горния край на системата се монтира автоматичен обезвъздушител , но задължително преди него който не знае се монтира сверично кранче . След зареждане на течноста с помпа и обезвъздушаване на системата кранчето се затваря . Друга особеност е монтаж на мембранен съд на точно определено место и с точен литраж и способност да събере цялата течност от системата . Важно е много предварителното налягане на съда и налягането на системата . Ако тези неща са спазени разбирасе има и още ,дори и 150 градуса да вдигне няма проблем . Иначе при самоделките какво ти пука че 2 пъти в лятото ще испуснеш малко въздух от горе - важна е ракийката и салатката под асмата smiling smiley
Re: БГВ със слънчев колектор и бойлер без серпентина ???
05-11-2007 - 21:36:12
За теморегулатора да кажа - много често се случва при термосифонните соларки да се загряват над 75 градуса и им изключва защитата в терморегулатора и като се заоблачи някой ден времето и има нужда от ел дозагряване релето не сработва , нужно е ръчно да се рестартира едно малко почти незабележимо бутонче и готово , но ако не знаеш ще имаш малко нерви . smiling smiley
2v6
Re: БГВ със слънчев колектор и бойлер без серпентина ???
06-11-2007 - 12:07:04
Прочетох ти личната бележка...

Електрическия бойлер е защитен от прегряване с ток, това имах на предвид. Тази защита обаче не помага при загряване със слънчев колектор.
Когато системата е затворен тип, колектора е най-нависоко и като спре циркулацията (причини има много) температурата се повишава над точката на кипене на водата (при затворена система това може да е 110-120 градуса). Ако автоматичния обезвъздушител е монтиран директно на изхода на колектора и добре изолиран от околния въздух, първата отделена пара ще го отвори и налягането ще се освободи през него. Все пак не трябва да се разчита само на това и се слага предпазен клапан за налягане.

Иска ли някой да види какво става като спре циркулацията?

Quote

LKK Написал:
-------------------------------------------------------
> >
> Благодаря на 2v6 за информацията.
> Опитах се да ти отговоря на лични, но понеже съм
> новак не съм сигурен дали се получи. Ако няма
> никой при теб пиши в форума, за да се пробам пак.
>
> По принцип си прав, че един такъв колектор
> спокойно може да загрее бойлер 80 литра над 100
> градуса лятно време. Разбира се трябва да помисля
> за защита. Честно казано не разбирам как ще
> сработи защитния термостат на 95 градуса, при
> условие че бойлера е изключен? Съжалявам за
> невежеството, но моля пояснете. Досега си мислих,
> че в случая защитата би се осигурила от
> автоматичният обезвъздушител, но не мога да си го
> обясня. Ако някой помогне няма да е зле.
>
> Приятен ден и успешна седмица на всички
Re: БГВ със слънчев колектор и бойлер без серпентина ???
06-11-2007 - 17:42:24
Колега с каква помпа зареждаш течноста в слънчевите системи и откъде .
LKK
Re: БГВ със слънчев колектор и бойлер без серпентина ???
06-11-2007 - 19:40:08
smoking smiley

Много добре го е обяснил filmatoplo процеса на завиране на течността в СК при прегряване на системата. Шапка му свалям на нагледното обяснение. До момента си мислех че автоматичният обезвъздушител монтиран в най-високата точка на системата би решил въпроса, но май на практика не е съвсем така и едно допълнително сферично кранче няма да е излишно. Мисля си че предпазният клапан от свръхналягане би се справил със ситуацията, но това е само на теория. Навярно има и по-тарикатски решения на проблема.
filmatoplo ни представя процесите при затворен кръг в СК и топлообменник към бойлера.

На мен въпроса ми е за аналогичен случай, но в система, където СК е свързан директно към бойлера - без топлообменник, така както го е описалал filmatoplo в началото на темата. Предполагам че ситуацията е аналогична, тъй като системата пак си е затворена, особенно ако няма потребление.

smiling smiley Благодаря и на 2v6 за мнението по въпроса, както и за персоналната консултация.

smoking smiley А ракийката и салатката под асмата са особенно приятни, особенно като си спокоен че няма проблеми с топлата вода.

Поздрави на всички участници в форума.

smoking smiley smoking smiley smoking smiley smoking smiley
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход