Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

септина яма

Публикувано от Tony 
септина яма
20-10-2007 - 16:05:52
Здравейте. Интересува ме какви са минималнте отстояния при строеж на септична яма или пречиствателна станция с попивно поле от къщата и от водоизточниците - кладенци и сонди? Също така как се избира най-подходящото място за ямата, има ли някакви тънкости? Търсих до към 20-та страница във форума и специално за отстоянията нищо не намерих. Ако все пак има моля за препратка. Благодаря!
Abu
Re: септина яма
20-10-2007 - 17:51:07
99% съм сигурен, че минимални отстояния няма. Изгребна яма или пречиствателна станция нямат отношение към подпочвените води (поне теоретично). От практична гледна точка май по-добре ямата да е близо до къщата (или под нея), за да изведеш отдушника й на покрива.
Виж, ако технологично е необходимо забавяне на вливащите се в ямата води, сигурно има някакво минимално разгръщане на хоризонталната част от мръсния канал (в зависимост от височината, предполагам). Изпълнителят или продавачът трябва да знаят...
Re: септина яма
21-10-2007 - 08:32:50
Благодаря Abu. Питам защото освен евентуална вреда за подпочвените води разбрах, че и попивното поле при пречиствателна станция не е малко и се притеснявам да не мирише. А и ямата ако е под къщата няма ли пак да мирише и как ще се изгребва като се напълни?
Abu
Re: септина яма
21-10-2007 - 14:20:10
Tony,
нали правиш разлика между попивна и изгребна яма. Легални са само изгребните, при тях няма изтичане на замърсени води, съответно опасност за подпочвените. Имат един входящ отвор с водни тапи и отдушник, логично е да мирише само от отдушника, затова възможно по-високо. Изгребването става чрез помпи с шлангове, които се потапят в чорбата и я изсмукват. Това се прави през предварително оставен отвор, който в останалото време е плътно запечатан и не смърди.
За изгребна яма под къщата не се шегувам - виждал съм го на няколко места. Явно ползват излетия бетон за фундамент на къщата или обратното (и тъй правят изкоп за основи, що пък да не поместят там резервоар). Като се замисля, едва ли е по-рисковано от колектора на един 16-етажен ЕПК.
Re: септина яма
21-10-2007 - 16:57:59
Тони,
Мисля че има отстояния и от съседите - 3м, но това е от строителя ми - не съм чел нормативите.
Re: септина яма
21-10-2007 - 17:55:16
За изгребните ями си прав Abu, но ми се струва че те много бързо се пълнят. По проект ги дават 2х2х2.5 или около 16м3. При средна дневна норма за човек 200 литра за 4 членно домакинство тази яма ще се пълни за 20 дни! Затова преглеждам едни мини пречиствателни станции с утаиници и бактерялно пречистване доколкото си спомням. При тях за изгребване остава само твърда субстанция, а пречистените изсветлени води както ги наричат се отвеждат в попивни полета с дренажи и също не замарсяват почвите. Но иначе основното ми опасение беше миризмата и твоето обяснение ме поуспокои
Re: септина яма
21-10-2007 - 20:41:21
ЗАКОН за устройство на територията
Чл. 47.
(2) Басейни, кладенци, чешми, септични ями и временни тоалетни се изграждат в урегулирания поземлен имот съобразно техническите и санитарно-хигиенните изисквания на разстояние не по-малко от 3 м от границите на имота.
Re: септина яма
22-10-2007 - 12:10:17
Tony Написал:
-------------------------------------------------------
> За изгребните ями си прав Abu, но ми се струва че
> те много бързо се пълнят. По проект ги дават
> 2х2х2.5 или около 16м3. При средна дневна норма за
> човек 200 литра за 4 членно домакинство тази яма
> ще се пълни за 20 дни! Затова преглеждам едни мини
> пречиствателни станции с утаиници и бактерялно
> пречистване доколкото си спомням. При тях за
> изгребване остава само твърда субстанция, а
> пречистените изсветлени води както ги наричат се
> отвеждат в попивни полета с дренажи и също не
> замарсяват почвите. Но иначе основното ми опасение
> беше миризмата и твоето обяснение ме поуспокои

Ако е същото което аз гледах на стройкото. Твърдят че водата е на 70% чиста преди да влезе в попивното поле. Което означава че е малка вероятноста от миризми. Те обикновенно се отделят повреме на работата на бактериите. Но сигурно ще като от рекичките ;-).
Re: септина яма
23-10-2007 - 00:55:47
Тони ,ето ти един линк [www.rideau-info.com]
На картинката е показано как е около Рудо канал в Канада.В БГ няма да сбъркат ако копират регулацията.Резервоара е на1.5м от къщата.Той е от бетон или пластмаса .Играе ролята на утайник в който бактериите разграждат лайнаците.Чисти се на 3-4 -5 години един път.В попивното поле отива преди всичко вода иначе ще се запуши.Там умират останалите бактерии и водата се просмуква в подпочвените води.Кладенеца е на 15 метра ,иначе рискуваш да има ишерия коли в него.3 метра е разтоянието до комшиите.
Ето още един линк с анимация [wastewater.unl.edu]
Предполагам че съответноте компетентни органи в общината знаят нормативите
А идеята за септична яма в мазето нещо ме плаши !
Успех
Re: септина яма
23-10-2007 - 01:57:05
Тони,
и от мен един линк за малка септична система в снимки (на аглийски) ТУК
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход