Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

някой, който вече има сглобяема къща

Публикувано от vavy 
Re: някой, който вече има сглобяема къща
27-09-2007 - 21:48:10
Интересно коя къща е мерцедеса и коя трабанта от монолитната и сглобяемата .

Re: някой, който вече има сглобяема къща
27-09-2007 - 22:55:53
Виж сега, в Америка къща на 25 год. вече се счита стара. Когато продавах къщата си и понеже беше по-стара от 5 год. куповача си доведе специалист който да оцени състоянието и! А къщата ми беше само на 6 год. А знаеш ли какво става с американската ти мечта когато от някъде се появи теч? А чувал ли си че в С. Америка пожарите на къщи водят до най-много смъртни случаи? В тази връзка Пожарната тук казва, че една къща изгаря за 7 мин. Виждал ли си какво остава от тази къща когато дойде торнадото или по-силна буря? А България е в земетръсен район! А наводненията? И питаш кой е Трабанта, а?
inj
Re: някой, който вече има сглобяема къща
28-09-2007 - 00:20:58
Geto Написал:
-------------------------------------------------------
> Пожарната тук казва, че една къща изгаря за
> 7 мин. Виждал ли си какво остава от тази къща
> когато дойде торнадото или по-силна буря? А
> България е в земетръсен район! А наводненията? И
> питаш кой е Трабанта, а?


1. При добре направени довършителни работи и импрегниране на дървото, дървената къща ще издържи 2 пъти повече от металната например. Стандарта е 30 минути, но се постига доста повече.

2. Земетръс???? Айде пък сега майтапи. Много пъти казах, че земетръса не е меродавен. Вятъра е основната функция при изчисления. При изчисления на земетръс основната функция е масата - динамична маса. Дървените къщи са от 5 до 10 пъти по-леки. Освен това са и в пъти по-еластични.

3. Наводнения??? Ами нещата седят по еднакъв начин при монолитното и дървеното строителство. Фундамента при дървените къщи е винаги поне 40см над терена. Ако имаш наводнение над това ниво, значи трябва да мислиш за оцеляване, а не за къщата си. Какво стана след наводненията с монолитните къщи? Да не би да останаха сухи и здрави?

И стига с тези сравнения с американските къщи. Аман от генерални заключения.

И двата типа строителство си имат предимства и недостатъци. Но при дървените къщи плюсовете са мааалко повече. Но както и да е, "специалисти" дето ходили в Хамерика и видяли нещо и айде говорят компетентно.

e-mail: inj@injener.net
ICQ: 46741990
Re: някой, който вече има сглобяема къща
28-09-2007 - 01:56:01
Инжинере, бъди жив и здрав, радвай се на къщата си каквато и да е тя.
Човека искаше мнение, опит и аз го споделих. И как да хвала нещо което и тук хората не могат да похвалят. Казваш за наводненията. Добре, но след като чичото в Хан Крум изпомпа водата, изрине калта къщата ще изсъхне, малак ремонт и готово. Я кажи какво става с картонената ти къща? Или друг черен сценарии - Пожар. Нека стандарта да е както казваш 30мин. и какво ще остане след 30 мин. от твоите картони? Какво повече се постига? Тук пожарната дори не се опитва да гаси, защото е невъзможно, само се бори да не се разпострани по съседните картони.
И защо ти джанам не можеш да търпиш мнението на другите когато са различни от твоето. Ти май си заинтересован, а? С картонени къщи, че и американски ако си вадиш хляба няма лошо, но уважавай опонента си.

С поздрав,
Re: някой, който вече има сглобяема къща
28-09-2007 - 03:06:02
Tой тоя спор нема край, вече беше воден в друга тема.

Пожара е като че ли единствения недостатък на дървените къщи, обаче аз бих попитал в какъв % от къщите се стига до пожар. Бих казал толкова малък, че подобни страхове не могат да бъдат определящи в решението за къщата.

Много по-голям е например процента на пътно-транспортните произшествия и смъртността от тях, отколкото се случват пожари и наводнения взети заедно, обаче никой не се отказва да кара кола. Нито пък населението се е засилило да се вози на бронетранспортьори за по-голяма "сигурност".

Други са водещите характеристики които определят ползваемостта, удобството и ефективността в един дом (а също така и продаваемостта му) и на тях трябва да се обръща повече внимание. Едва ли когато някой купува къща се води от мотива - "ще предпочета тази защото ще издържи 40 минути при пожар, а другата само 20."

Пожара е бедствие, както и катастрофата, всеки се надява, че няма да му се случи на него и за щастие на повечето това никога не се случва. Обаче има неща които НЕИЗБЕЖНО ще се случат на всеки един. А това е остатъчната влага, сметките за отопление и ток, вътрешно замърсяване на въздуха (inner pollution). Все ежедневни неща, които са неизбежни във всяка къща, неща които ЩЕ се сблъскаме. И именно техните характеристики определят водещите предимства или недостатъци на една къща или вид строителство.

Възможността за лесно премоделиране (не важи за къщите с метален фрейминг) също не е за подценяване, ако и да не е от задължителните неща, които ще се случат.
Re: някой, който вече има сглобяема къща
28-09-2007 - 08:10:57
С интерс следя мненията по темата, която поставих и съм много благодарна, че всички те пораждат важни въпроси в мен... Последното изказване на Любо припокрива част от моята "история" и мотивация. Аз също нямах кой знае каква информация предварително и когато взех решение да строя проучвах ПАРАЛЕЛНО двата вида строителство. Превес взе "сглобяемия тип" именно заради: спестената площ; надеждата, че всички нови технологи (в изолации, инсталации и пр.) са включени в услугата; факта, че когато ЕДНА фирма прави всичко има възможност ДОБРЕ да обмисли всички подробности; и др. подобни. Разколебаването ми идва най-вече от опита ми дотук...
1. Повечето оферти дават цени без ДДС и тук наистина има подвеждаща реклама! Защото в моя случай обявената цена е ?350/кв.м, но с ДДС, стават ?420 - разликата не е никак малка!
2."До ключ" беше моята надежда, но и втората опасна клопка. Аз исках да имам нещо почти готово, за спестая време и нерви, но в България явно не сме дорасли за това! Ние избрахме готов проект и не искахме НИКАКВИ ПРОМЕНИ, въпреки това, чакаме вече 3 месеца за проекта си, защото (незнайно защо) фирмата изпрати първия проект с 30 кв.м. в повече и различно от избраното разпределение. Обяснението им: вие не гледайте интернет, на живо е друго! Ето, че тук се оказва прав innovision... "До ключ" вече ме притеснява, точно защото вече не съм сигурна какви ще бъдат материалите, дограмите и пр, макар че уж са посочени в договора... То и квадратите и модела бяха посочени, но както казаха "на живо е друго"... Кой знае накрая какво ще излезе...
Моят извод до тук е, че "сглобяемия тип" и то "до ключ" е добра алтернатива, но голямо значение има КОЙ ГИ ИЗПЪЛНЯВА И КОЛКО СМЕЛОСТ ИМАШ ДА ОТСТОЯВАш ИСКАНИЯТА СИ! Не мисля, обаче, че е по-евтино и по-бързо...остават другите надежди: за по-високотехнологично, енергоспоестяващо и пр.
Колебанията ми определено продължават... и си давам сметка, че проблемът е в липсата на коректност от страна на строителните фирми, а не във вида строителство.
Re: някой, който вече има сглобяема къща
28-09-2007 - 08:30:51
vavy, мисля че последното ми мнение в тази тема: [forum.imoti.net] може да ти бъде полезно по въпроса.
Re: някой, който вече има сглобяема къща
28-09-2007 - 12:10:45
Здравейте!

Защо коментирате само дървените сглобяеми къщи?
Да не би само такива да има?
А какво ще кажете за сглобяемите къщи с бетонни панели и метална конструкция?
Re: някой, който вече има сглобяема къща
28-09-2007 - 13:52:59
Вижте съжелявам ако с острото си мнение съм породил спорове, но в крайна сметка VAVY искаше да чуе мнения.
Добра къща за всеки човек е къщата в която той е щастлив без значение от какво е построена - не забравяйте, че ако разгледате трите прасенца всяко от тях беше доволно в своята къщурка без значение каква е тя.
Факт за мен си остава че липсата на конкуренция в даден бранш в България само по себе си е повод за ШАРЛАТАНИЯ. Аз съм средно прост човек и по неволя ми се налага да отбележа факта че във файла и наживо че и наяве 30 метра са 30 метра когато са били дефинирани като такива което само по себе си предполага липса на разлика.
Обявеното за "негоряемо" дърво се оказва - обработено с химикали и попаднало в друг клас на пожароустойчивост дърво.... това не значи негоримо - това значи горимо след 5 минути ;-).
Не съм против Сглобяемото строителство аз самия около година поддържах тезата че ще строя така.
Когато проучвах нещата един определено умен инжинер ми сподели "Най много ме е яд като се замисля че в България сме строили от дърво векове преди да може да се говори за нация, като американци, а сега те ще ни учат как да строим от дърво."
Адски е грозно като гледаш как хората кълват като каракуди по 35 грама на сложни думички и колкото по сложни толкова повече къват. Мисля че човек би трябвало да има собствено мнение за нещата. Айде обяснете ми факта как така гордо всички слагат гипсокартон от външната страна и това на никой не му пречи???? Никой не иска да се заинтересува ли кво ли - аз пък си мисля, че там трябва да има цементо-фазер ама може и да бъркам :-). Отделно нещо дето се тресе като слизам по стълбищата не е моята къща.... Просто няма начин да го чувствам като мое камо ли като къща.
Отделно гледайки кой седи зад фирмите за сглобяемо строителство си мисля, че в българия повечето такива са хора които дори не знаят какво значи строителство.
За бога в рекламния бизнес съм - ако утре пусна пренатруфен мигащ и подскачащ сайт с картинки от хаусплейнс.ком и обявя фиктивна цена за неясен просукт като при това го подплътя с БЕЗУМНОТО "ДО КЛЮЧ" ще ми поверите ли строителството на вашия дом???? До ключ :-))) ами какво е до ключ я някой да ми го дефинира защото за някой е "на замазка" а за мен е отоплено помещение с маса бутилка вино и вечеря за двама новодомци ;-).
С две думи извинявам се за локумите - Стройте както искате но гледайте да не ви мажат очите и се уверете, че ще сте щастливи в новият си дом после. Иначе взлизате в графата "Всички завалийки" ощетени, ограбени и онеправдани от някой си строител..... не мисля така - мисля че човек наел се да построи дом би трябвало да е зрял което предполага поне 20% разумен.
Re: някой, който вече има сглобяема къща
28-09-2007 - 16:22:19
Абе това с гипсокартона отвънка и аз го гледах на едни снимки, и му се пулих и му се чудих и се пулих и се чудих и нищо не схванах от къде на къде го слагат и от вън. Да не говорим, че отвътре направо бяха затворили изолацията с гиосокартон, няма ОСБ, няма лайсни, направо коват гипсокартона.

Както казах в другата тема по въпроса човек ако знае кое как трябва да бъде и го изиска от строитрлите ще си спести подбни чудеса на местната иновация.

Това "до ключ" също е пълен майтап. По добре човек да е наясно с етапите на строителството, да има изяснени цени базирани на пазарните такива и да си следи всеки етап и да си избира къде какво иска, от коя марка, с какви характеристики и прочие. И така нещата ще си стигнат до ключа и ще бъдат на базата на реалните пазарни цени. Но определено трябва да се внимава спрямо оферти "до ключ" защото в тях обикновенно е заложено възможно най-евтиното.

Иначе сред фирмите които строят сглобяеми къщи, има и такива с опит и традиции. Например в Брацигово има поне 7 такива фирми, които всички са произлезли от хора работили в държавния завод "Бял Бор" който още от татово време прави дървени къщи и имат опит и традиции в занаята. Някои от тях строят по цяла европа, и имат опит с по над 200 - 250 построени къщи.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход