Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Таван на тераса на последен етаж-как?

Публикувано от dokttora 
Таван на тераса на последен етаж-как?
06-08-2007 - 14:21:31
Привет на всички!
Поздравления за хубавите и поучителни теми в форума, което беше и причина да се регистрирам точно тук!
Предстои ми голям ремонт на новозакупено жилище, поради което предполагам че доста често ще ви "безпокоя", а може би и нервирам с питанията си winking smiley :} . Вече сте предупредени за надвисналата над вас опасност :} , така че струва ми се мога да премина към същинската част.
От заглавието на темата ви става ясно за какво става дума, а ето и подробности:
Терасата се намира в съседство до кухнята на последния етаж от 3 етажна тухлена кооперация. В момента таванът на терасата всъщност е таванът на жилищната кооперация, който е доста на високо.
Желанието ми е да иззидам терасата с YTONG, да махна старата дървена дограма на прозореца на кухнята ( евентуално да съборя и зъбчето под прозореца ) и по този начин да обединя кухнята и терасата. И тъй като няма да има преграда между двете помещения и всичкото топло през зимата ще бяга към високия таван на терасата, от тук следва и въпросът ми :
Преди това само да спомена че терасата е с южно изложение!

Въпрос - как да направя покрива на терасата, така че той да е по-нисък, добре излолиран отвътре и да е добре защитен отвън?
Приемам конкретни, точни съвети за цялостно изграждане на терасата + тавана, а може и съвети само за самия таван.
Ще съм ви безкрайно благодарен за помоща, т като този таван за мен е голям проблем и въпреки че изчетох сумата и форуми, не успях да намеря подходящо решение за разрешването му.
Re: Таван на тераса на последен етаж-как?
06-08-2007 - 15:28:25
Нещо не можах да вдяна много, терасата ти има таван, но той е по-висок от този на стаята...Така ли?
Ако да, значи в зависимост от това какъв е детайла и от какво е този таван, има на какво да хванеш щурц за бъдещия прозорец - дали ще е от влагоустойчив гипскартон с конструкция или от Итонг е въпрос на решение според материала огоре, после вече ще понижиш нивото на тавана с профил и гипскартон, ще топло и пароизолираш и си готов, остава да го измажеш.
Стените от Итонг преди да ги зидаш си направи консултация с инженер, да ти заснеме конструкцията на терасата и как се носи, че ако трябва да армираш допълнително плочата, че ако е слаба може да паднеш един етаж по-долу като я натовариш със стени, дограма и настилки на пода...
Re: Таван на тераса на последен етаж-как?
06-08-2007 - 16:11:23
Привет!
Значи, самата тераса няма таван - като такъв в момента служи тавана на самата сграда, който е доста нависоко.При малко по-късно строените жил кооперации, над терасите на последния етаж имат излята плоча,която е на нивото на тавана на кухнята и е преди тавана (плочата) на самата сграда. Но при нас такава плоча няма - като погледнеш нагоре и виждаш тавана на сградата.
Ако е необходимо ще го снимам за да разберете за какво иде реч.
Abu
Re: Таван на тераса на последен етаж-как?
06-08-2007 - 18:39:57
Разбрахме! Разликата в нивата е от каратавана.
Иззидай итонга догоре, постави дограмата до нужното ти ниво и монтирай окачен таван. На пазара е пълно с елементи за окачени тавани. Слагаш един като за баня и - готово. Топлоизолацията на тавана ми се струва по-удачно да я монтираш под високата плоча и да обърнеш по вертикала към вратата на терасата до нивото на тавана на кухнята. Не се притеснявай и за тежестта - итонг + дограма + окачен таван е съвсем безопасно като товар на тераса. Виж, настилките трябва да ги смяташ. Но и да се наложи укрепване, това не е кой знае какъв труд - имаш само две тераси под теб.

ПП Като слагаш дюбели на топлоизолацията към плочата, гледай да не пробиеш към покрива, че има да ти тече...
Re: Таван на тераса на последен етаж-как?
08-08-2007 - 11:27:38
Благодаря на Abu за съвета. Но, желанието ми е друго. Тъй като каратаванът е по-тесен от широката тераса,т.е. не покрива цялата тераса и няма добро оттичане на водата от него, желанието ми е да направя отделен,самостоятелен покрив на терасата, който да е под малък наклон и да има козирка, която да стърчи около 20 см напред.
Така че, моля за съвети за този план.
Аз ще започна с някакви идеи.
Изидва се терасата с итонг, като отстрани се изидва под наклон.
След това се полагат Т образни профили ( винкел или алуминиеви ), по посока кухня-прозорец на терасата на определено разстояние между тях. Върху тези профили се поставя влагоустойчив гипскартон или гипс фазер ( не знам кое е по удачно ) и върху него се залепват тухлички YTONG. От тук нататък не мога да си представя каква замазка трябва да има върху тухличките, как да закрепя ламарина най-отгоре която да ползвам и като козирка?
Другата идея която току що ми се роди, е да направя сандвич от гипскартон и YTONG.Значи 1 лист гипскартон, върху него тухличките и върху тях отново гипскартон.
Ще чакам коментари, мнения и съвети.

П.П. Без малко щях да забравя - какво ще кажете ако се направи тавана на терасата от ей това нещо, т.нар. Изополи , или сандвич панели ?!http://www.otvaszavas.bg/Svoboden_dostap/Aktualno/izopoli/izopoli.htm]ИЗОПОЛИ[/url]
Re: Таван на тераса на последен етаж-как?
08-08-2007 - 21:26:25
dokttora Написал:
-------------------------------------------------------
> П.П. Без малко щях да забравя - какво ще кажете
> ако се направи тавана на терасата от ей това нещо,
> т.нар. Изополи , или сандвич панели ?!]ИЗОПОЛИ


Преди две години ги проучвах тези панели - по телефон много трудно даваха цени.
Тогава бяха 30-55лв/м2 за 80мм пяна, което мисля при теб да е минимума, ако се вярва на цифрите в сайта. На Изополи бяха най-евтините. Срещат се и гръцки, турски, немски. Казваха че приемат поръчки с дължина до 12м.
По принцип става, дори и за стените (Била, маса бензиностанции и др. са направени така), но вероятно ще е трудна доставката на таково (малко) количество.
Трябва да се гледат сглобките и уплътненията при конкретния доставчик, завършващите елементи и детайлите около отворите. За българските производители е добре за се изясни качеството на праховото боядисване, защото като правило нещо нашите бояджии гафят - дали с предварителната подготовка, дали евтини бои, но е факт.
Не забравяй също, че ще имаш тенекиени стени/таван, за сметка на доста бързото и лесно изпълнение - сравнително лека (обикновено метална) носеща конструкция и опаковка с панелите. При подходяща дебелина може и така да го оставиш.
Според мен е задължително някой да го сметне, особено покрива и да разработи детайлите. Някои от доставчиците предлагат такива услуги.
Мисля че няма да мине без работи отвън при монтажа - макар и за 20-30 винта, но на трети етаж си става проблем и скъпо, ако е от скеле. Алпинист май няма откъде да увисне, но консултирай - евентуално през самата носеща конструкция. Иначе някоя средно голяма вишка ще стигне до там, ако има къде да се разгъне.
Успех!
Re: Таван на тераса на последен етаж-как?
09-08-2007 - 16:59:54
Написах e-mail до фирмата и те бяха много добри да ми отговорят за 1 ден.
Това което ми дадоха като оферта е:
Едно уточнение - всички сандвич панели са с широчина 1 м. Та :

панел с дебелина 50 мм, квадратния му метър е 35 лв без ДДС. Най-малкото количество което могат да ми изпратят са 7 метра.

Скъпичко си е това чудо и не знам 50 мм дали са достатъчни за добра изолация на таван. Иначе няма спор че с тях човек си решава бързо и лесно проблема с покрива.
И още нещо се чудя. Аз живея в провинцията ( гр. Лясковец ) но такива панели няма никъде да се продават по складове и магазини за строителни материали, даже и в Търново. А могат да се използват за построяването на какво ли не - дори и за гараж. Тук в околността има изградени няколко цеха точно и само от такива нещица. Мога евентуално да се поразходя до тези цехове и да попитам дали не са им останали някакви излишни парчета
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход