Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Съществена промяна в проект?

Публикувано от slanchice__ 
Съществена промяна в проект?
29-06-2007 - 13:25:48
Здравейте, при съществена промяна в проекта какви са санкциите. По проект имаме двуетажна къща като към под покривното пространство се стига през отвор във втората плоча. Ние решихме да продължим стълбището и да вдигнем още малко над втора плоча стените. Къщата е на калкан и така или иначе в единия край е по-високо.
Трябва ли допълнително да минава проекта за съгласуване в общината? И какво се прави в такъв случай?
Благодаря ви.
Re: Съществена промяна в проект?
29-06-2007 - 18:02:44
Zdravei slan4ice

I men stra6no mnogo me interesuva tvoiata tema, gledam ia cial den,ama iavno nikoi ne se e vturnal da spodelia opit .....

I na mene mi predstoi da si preoformia podpokrivnoto prostranstvo. Az imam lesen dostap do nego ot novata sgrada koiato stroia.
Absurd da ne go izpolzvam po niakakv na4in tozi tavan. Samo 4e stroeza ne mi e sega, a naprolet drugata godina.
Po proekt mi e obiknoven dvuskaten pokriv s viso4ina pri biloro 2 metra.
Razbira se smiatam da go napravia pone 220-230, severnata 4ast na pokriva da ostavia sa6tata kato po proekt, no uznata da namalia dosta naklona na pokriva kato za celta sloza pone 1 metar zidaria i otgore 2 prozoreca Veluks za dobro osvetlenie.
Verno 4e 6te ima skosove,ama si pe4elia edno pone 20 m2 obitaemo pome6tenie,koeto
moze da se polzva za nai razli4ni celi - dre6nik, izvanredna staia za gosti i t.n.

Za da niamam problemi taia esen smiatam da ida pri glavnata arhitektka i smiatam 4e s niakoia i druga stota4ka 6te stanat zelanite promeni.

Ina4e po princip mislia 4e procedurata za promianata na proekt dori i v samo v 4astta za izpolzvaema podpokrivna plo6t e baia tromava i skapa.

Ako niakoi ima opit s podoben problem - neka spodeli kak go e razre6il.......

Re: Съществена промяна в проект?
29-06-2007 - 18:14:33
Pravi se nov proekt i se minava prez obshtinata otnovo, ima firmi koito mogat da vi zashitat novia proekt za okolo 1000lv.
Re: Съществена промяна в проект?
29-06-2007 - 18:22:56
Mersi Bansko 7

Ama predpo4itam po 2 na4in sled kato triabva nov proekt spored tebe.
Hem edva li 6te mi struva 1000 leva, hem v kraia na krai6tata glavnia arhitekt na ob6tinata preceniava subektivno dali promenite sa sa6testveni ili ne.

Spored mene moiata ideia si vliza spokoino v 4astta nesa6testveni promeni v proekta, o6te pove4e 4e poslednia predvizda zeliazo i beton kato za bombeno ubezi6te.
Re: Съществена промяна в проект?
02-07-2007 - 13:55:59
1. Заблудил си се , че главните архитекти са го закъсалби толкова,че за някой стотачка да узаконяват строежи без документи.
2. ТИ може и да смяташ всичко, но нито имаш квалификацията да оцениш дали желязото е много или малко, нито кое е съществена промяна.
ТА отгоорът на въпроса е такъв - всеки от вас отива пир поректантит, които са му направили поректа и се договаря с тях.
Re: Съществена промяна в проект?
04-07-2007 - 17:33:00
privet, ako pita6 arhitekti, proektanti i drugi 4inovnici otgovora 6te e proekt-pari .Ako si v granicite na Sofia po novia gradoustroistven plan moje da si sazdade6 i problemi. Edin poznat predi vreme bez mnogo da se obiasniava ot plo4ata pod pokriva si vdigna steni4ki ot 5 tuhli leko promeni naklona .Neznam do kolko sa zategnali kontrola pri stroeja na malki ka6ti ako ima takav to tam moje6 da go uredi6 ZNAI 4e glavnia arhitekt niama da ti svar6i rabota 6toto si paziat mestencata ve4e sa izborni dlajnostite im.
Re: Съществена промяна в проект?
06-07-2007 - 16:40:09
имаше подобна ситуация в ст. град беше надвишил височината на зградата с 30см. и имаше големи расправии с актуването. сега всичко е "ок" но забавянето беше повече от година.
Re: Съществена промяна в проект?
09-07-2007 - 08:17:41
Здравейте отново, разрешената височина за кота корниз / или поне така си мисля че се води/ за моя район е 10м. Проекта ми е на 6,70, с техническия ръководител коментирахме че за да можем да се качваме в подпокривното пространство нормално в най-ниската част на покрива трябва да вдигнем с около 1,10.
Възможно ли е да си изградя стълбището /т.к. няма да вдигам веднага покрива/ и след това да си узаконявам промените. Т.к. финансовата страна за покрива е недостатъчна смятаме да си оправим документите с промяната и тогава да го направим.
Re: Съществена промяна в проект?
09-07-2007 - 11:07:39
Въпростъ всъщност ти е следния:
"Ако не изпълня проект дали ще ме хванат от общината и дали проектантите ще се навият след това да направят проект по това което съм си изпълнил?"
Най-вероятно общината няма да те хване, защото не ходят от къща на къща да проверяват какво се изпълнява. Проктантите трябва да ги питаш сам.
Иначе по закон не трябва да променяш нищо без да имаш проект, дребни промени се правят като проектантът пише в заповедната книга (на практика проектантът не разбира за несъществените промени, точно защото са несъществени). Ново стълбище означава промяна в архитектурния и конкструктивния проект на сградата, а всяка промяна в конструциите е съществена. Променяш конктруктивната схема на последното ниво, променяш натоварването ( нормативните натоварвания за склад, празно пространство и жилищна площ са различни), което значи, че трябва да се проверява всичко до фундаментите. Променяш и противопожалните изисквания с усвояването на подпокривно пространство с дървена покривна конструкция. От друга страна новото стълбище най-вероятно води и до промяна в ел инсталациите. Значи ти трябва минимум три части на новия проект - архитектурна, конструктивна и електро. Ако на горния етаж ще правиш мивка - ти трябва и ВиК. Това, че имаш право на кота корниз 10 метра означава едниствено, че архитекта може да разработи такъв поект. Обаче не е ясно дали не нарушаваш Кинт с усвояването на подпокривното ниво. Пиша ти толкова за да вденеш най-накрая, че даже и специалист с много опит не може да ти даде 100% отговор на въпрсоса , а решението се взима от няколко различни , а ти очакваш някой във форум ад ти отговори.
Техническия ръководител , който ти дава акъл в най-добрия е специалист само по една от четирите части. Обади се на проектантите и обсъди с тях какво искаш и ще разбереш. И без това е задължително да ги викаш за авторски контрол, защото ако изведнъж решат, че не си заслужава заради теб да носят отговорност (т.е. решат един път в живота да спазят закона стриктно) без нов проект и обследване няма да можеш да въведеш в експлоатация къщата дори да нямаш промени.
Като чета какво пишете вече съм на мнение, че е задължително да се забрани строителството на къщи по стопански начин без договор с надзорна фирма.
Re: Съществена промяна в проект?
09-07-2007 - 11:29:38
Подкрепям 4ovek напълно. Неспазването на проекта води само да главоболия. И губещия сте само Вие. Да речем успеете да построите без проблеми къщата ( общинарите наистина не ходят по къщите. Да речем и че успеете да въведете къщата по "втория начин" както се изразихте Вие. В нотариалния ви акт обаче ще пише това което е по проект - два етажа със съответната квадратура. Ако някога тръгнете да продавате кущата, то първо бъдещия собственик ще види квадратурата, която пише в нот. акт. Как ще продадете квадратурата на новоусвоения етаж (подпокривния)? Голяма икономия ще направите от препроектиране няма що. Намерете си проектантите и направете промяна на проекта по чл 154 от ЗУТ. Промяната се дописва към разрешението за строеж и всичко ще Ви е чисто.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход