Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

ТУХЛИ ВИНЕБЕРГЕР - ЗИДАРИЯ

Публикувано от Petar 
ТУХЛИ ВИНЕБЕРГЕР - ЗИДАРИЯ
29-06-2007 - 00:15:52
Zdraveite

V stroez sam. Na 1 etaz re6ih da sloza tuhli Vineberger/Poroterm MP 25.
Zasega sam dovolen. Stenite stavat ravni pri zidane.
Cената идва са6тата ако е зидариата само с едини4ки.
Maistorite gi kombinirat sas edini4ki i niama otpadaci. Vsi4ko se opolzotvoriava.
6te mi ostanat da sloza i na severnata stena na 2 etaz 4е sa s dobri izolacionni ka4estva.
Ina4e za tam sam predvidil 4etvorki - nai evtino e i vse pak e 2 etaz - ogriava se it.n.
Ne mi e iasno kato doide време за изолиране отван на стените с Фибран как 6те се дарзи Поротерма. дали 6те се захва6тат дубелите добре.

Ако някои има опит - нека сподели
Re: ТУХЛИ ВИНЕБЕРГЕР - ЗИДАРИЯ
29-06-2007 - 08:49:09
Porotherm MP25 имат много добра ламда = 0.34, което означава, че с 5 см EPS имаш изолация отговаряща на нормите, т.е. U = 0.43. Единичките са с много слаба топлоизолационна способност. 4-ките са малко по-добри от 1-ките и са с ламда = 0,58.
Всеки може сам да тества техлите как се държат при дюбелиране. Просто вземате една ударна бор-машина, пробивате отвор и слагате дюбел. Тухлите направени от лош материал още при пробиването се чупят.
Изолация с XPS /Фибран/, особенно на нова къща си е безумие: 1. фибрана няма паропропускливост, а има много влага за изпарение, което означава конденз, мухъл и т.н. 2. къщата тепърва ще "сляга" т.е. ще има промени в линейните размери, а фибрана е с най-малък коефициент на промяна, което може да доведе до напукване.

Успех!
Re: ТУХЛИ ВИНЕБЕРГЕР - ЗИДАРИЯ
29-06-2007 - 09:50:48
bate sloji si poroterm 38-ci i ne slagai izolaciq
Re: ТУХЛИ ВИНЕБЕРГЕР - ЗИДАРИЯ
29-06-2007 - 10:12:47
При това положение няма изолация на плочите, т.е. тавана и пода са термомостове и студени. За мен Поротерм 25 с изолация е по-добрия вариант от топлотехническа гледна точка за цялата сграда.
Re: ТУХЛИ ВИНЕБЕРГЕР - ЗИДАРИЯ
29-06-2007 - 12:23:13
Аз бях почнал с Поротерм, но като видях как зидат с вар, и пищят, че много прах се дигало като режат, а и как се мотат щото не са го работили се отказах и продължиха с Драговищица. Отвън сложих 7-ца ЕПС на фасадите, само на елементите, където е предвиден камък, а те са две своеобразни "кули" от вратата до покрива - около 8 м от юг и толкова от север, и двете са бетонови, та там сложих ХПС 5-ца. Правих сметка че покривам с много нормата от 0.5 за стени, която е анахронизъм по мое мнение, би следвало да е много по-ниска, да не говорим, че на маса блокове гледам че слагат 3 и 4 вместо 5 ЕПС за по-тънко...
Колкото до дюбелите - четох по нета един от големите производители на системи казваше, , че до 10 м. височина може и без дюбели, само на лепилото, но поставено околовръст на плочата с три топки в средата, не само на топки, но в БГ никой дума не обелва по този въпрос, впрочем дюбелите не са голямо перо и не е проблем да ги сложиш по 6 на квадрат, както е по работната карта на Баумит.
От опит ти казвам, че в Поротерм дюбелите държат добре (на Видира са), както и в Драговищенските тухли, за други не знам.
А знам всъщност - купих накрая няколко палета гръцки, с еднакви, големи дупки - страшен боклук, първо са по-малки и второ се чупят с поглед. Тях съм сложил на една преградна стена и водопроводчика ми казваше, ще като щукне в единия край, не пада само преградката, а се проши цялата, та за да прекара тръбите се беще хванал и я беше измазал с цимент и пясък от външната стена, за да не я срути, абе цирк....
На другите места по трасетата на тръбите и зад шкафовете майсторите са зидали с единички....
Така че, Поротерма става за дюбели, не му се плаши и е добър материал, само малко по-скъп, но си струва - става равен и здрав. За да постихнеш обаче писаната ламбда трябва да спазваш технологията , а на й-добре с лепило, не с варов разтвор.
Re: ТУХЛИ ВИНЕБЕРГЕР - ЗИДАРИЯ
29-06-2007 - 13:00:10
Stefane

Blagodaria za informaciata.

Oba4e na instrukciata Poroterma 25 MP gi davat da se zidat s varocimentov raztvor,ne s lepilo. Dori sam ia razpe4atal i dal na nadzornika i na maistorite.

Ina4e kato 4e li ASDF 123 uspia da me razubedi za Fibrana.
Zvu4i mi logi4no i 6te go poslu6am i sloza 6-7 cm EPS kato mu doide vremeto.
5 cm mi se vizdat malko poneze maistorite tuk tam izpolzvat edini4ki za da ne rezat Poroterma, a pak edini4kite imat dosta po lo6a lambda ta da riskuvam s 5cm EPS.
Re: ТУХЛИ ВИНЕБЕРГЕР - ЗИДАРИЯ
29-06-2007 - 13:37:07
Стефане, без дюбели може до определена височина, но с определени лепила. Всеки производител на системи дава препоръки за своите продукти. Като знам у нас какви бъркочи се продават за сухи строителни смеси бих препоръчал и 8 дюбела на м2. Рамката с лепило по ръба на плочата е задължителна! Петре, следи за това, защото на майсторите им е много по-лесно да не го правят по този начин.
Re: ТУХЛИ ВИНЕБЕРГЕР - ЗИДАРИЯ
01-07-2007 - 13:54:56
Sega pak drug problem iznikna

Maistorite ne znaiat kak da napraviat stalbi6teto i se oplakvat 4e tuhlite bili mnogo visoki, ai bili alankatni.
Po leasno 6teli da napraviat stalbi6teto ako bilo zidano s edini4ki....4e tezi bili mnogo golemi i visoki.
Ami 6to ne go izzidahte s edini4ki pitam gi, pak sega se setihte da revete...
Vinagi izmisliat ne6to v poslednia moment...dai im na tiah se da se oplakvat ot ne6to ili niakogo
A za zdravinata im zatvorih ustata kato im pokazah sravnenieto s drugite tuhli 4e Poroterna darzat na natisk dvoino pove4e.
Re: ТУХЛИ ВИНЕБЕРГЕР - ЗИДАРИЯ
02-07-2007 - 11:00:38
Казваш на шефа на бригадата да си намери хора, които работят, а не такива дето философстват. Ако тръгнеш да слушаш майсторите ще направиш нещо дето на тях им е лесно, а не това което трябва. Явно вече си им пуснал аванта и си ги послушал веднъж или повече и сега се опитват да ти се качат на главата. Аз бих ги сменил.
Re: ТУХЛИ ВИНЕБЕРГЕР - ЗИДАРИЯ
02-07-2007 - 12:58:52
Dneska sled razpravii sas nadzornika vse pak nameriha na4in kak da napraviat stalbi6teto.
Sega pak za komina vzeha da se oslu6vat.
Kakvi li ne dovodi iztakvaha samo i samo da vzema gotovi kominni tela, samo 6toto 6te im e po lesno da zidat taka, ne 4e 6te stane po hubavo kakto deklarirat.
Ama otsiakah 4e 6te e s edini4ki 6toto imam dosta i tolkoz.
V kraia na krai6tat muzikata ia pora4va koito pla6ta,nali.....
A ina4e - ako mine.....

Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход