Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Помощ - проблем с влага през фугите на теракота

Публикувано от ethernall 
Помощ - проблем с влага през фугите на теракота
12-06-2007 - 10:01:58
Здравейте,

Имам много голяма нужда от съвет. Ситуацията е следната:

Преди 7-8 месеца продадохме един апартамент и купихме друг - 20+ годишен. Започна се основен ремонт с бутане на стени и т.н., кото по всички правила на ремонтите отне 2 пъти повече време и пари от предвиденото. Както и да е - вече сме на финала. Вече го изчистихме след ремонта, дойдоха мебели и т.н. Обаче се сблъскахме със следния сериозен проблем - в трапезарията-кухнята, мокрото помещение и на балкона сложихме теракота. Теракотата е българска, много евтина. Избрахме я не защото е евтина, а защото ни харесаха като цвят и текстура (сивкави са на цвят). Лошото е, че сега при всяко намокряне (било от миене или като протече миялната) през фугите напива вода и попива в плочките по крайщата и те потъмняват. Намокрят се с 2 думи. Много е гадно на вид, отнема много време, за да изсъхне и се притесняваме, че ще почне да мухлясва. Един приятел ми каза, че било от плочките - не били изпечени добре, имали шупли и напивали, не знам възможно ли е това. Според шефа на майсторите момчетата които са чистили са скапали фугите с препаратите и машините, които ползват и трябва да се префугира като изсъхне. Кажете това възможно ли е и ако се префугира ще се оправи ли? Иначе във фугите си има материал. Аз пробвах с накакъв препарат на ISOMAT на силиконова основа за импрегниране на фуги, но без особен ефектsad smiley Има ли някакви по-ефективни препарати? Ако се префугира ще се оправи ли и каква фуга трябва да се ползва? Има ли някаква специална за такива случаи? Въобще посъветвайте ме за варианти - никак не ми се иска при завършен ремонт да къртя и да слагам наново към 25 квадрата плочкиsad smiley Още повече, че вече е монтирана кухнята и ако тръгнем да сменяме, трябва и нея да демонтираме... Надявам се да можете да ми помогнете. Предварително благодаря за което.
Abu
Re: Помощ - проблем с влага през фугите на теракота
12-06-2007 - 17:49:41
Здравей, ethernall!
Доста неприятен проблем имаш, а и на мен ми беше на главата до скоро. Най-вероятно обясненията на майсторите са точни - бих допълнил, българските плочки (не само те) се славят с това, че са криви по диагонал. Лесно се проверява, ако са ти останали две, като долепиш лицата им не трябва да има просвет. Още по-лесно е направо в магазина докато са в пакета да приседнеш върху им - ако не се "изправят" с пукот, значи са ОК. Та в съответните увиснали ъгли се задържа вода.
Решението: нова настилка от качествен теракот, добре е вие да избирате десена, а този, който ще го поставя - качеството. Не сваляйте старата, ако е нивелирана, това би повишило нивото с 1 - 1,5 см, надявам се да не е голям проблем (защото при мен точно този 1 см ме отказа). Ако чак толкова ви съмнява фугата - първо префугирайте, но не ми се вярва да е оттам, освен ако не е очевидно нарушена. Колкото до мацаните изолации, да ме прощават производителите и търговците им, ама са големи лайна. Има си технология, която трябва да се спазва и тогава няма нужда от тях.
ПП Теракотът ти да не е сив като ситопечат, щото имам 14 кашона от него и нямам на кого дори да ги подаря - не си струва да влагаш труд и лепило за такава отврат.
Re: Помощ - проблем с влага през фугите на теракота
12-06-2007 - 18:51:27
Ethernall,няма място за излишно притеснение.Никакъв мухал няма да се образува.Аз съм слагал преди 6 год.в кухнята и банята и имаше същия "проблем".В началото и аз се притеснявах,но разбрах,че е напразно.Ако теракота е бил крив,още при слагане ,майстора щеше да Ви обърне внимание,тъй като щеше да се получи на места хлътване и на места надигане спрямо съседните плочи.
Проблема е в недобре нанесената глазура от страни на плочата.Ако имате резервна такава я огледайте и ще забележите,че на места глазурата не е покрила..И ако има някъде шупла при фугите,то влагата си е намерила място.Изпичането и качеството на глината, са също от голямо значение,но като знам какъв внос ,и от къде се внася ,и какво качество, и как се предлага на нашия пазар ,така наречения вносен теракот,
съм много скептичен по отношение на това -кой е по-добър ,българския или вносния.
Пак Ви казвам,че място за притеснение няма.За кратко време той се продухва и си изравнява цвета.Няма лошо да се префугира,но мисля,че и това е излишно.Разбира се Вие по-добре знаете.
А миялната не е добре да протича.
spinning smiley sticking its tongue out
Re: Помощ - проблем с влага през фугите на теракота
12-06-2007 - 21:19:08
И аз имам същият проблем в една от баните с такъв цвят плочки сигурно са същите, но за сега нямам статистика само забелязах ефекта и също малко съм ядосан.
Re: Помощ - проблем с влага през фугите на теракота
13-06-2007 - 00:31:01
И на мен на една от стените в банята - става дума за фаянсови плочки, като се случи да се насочи там продължително струята от душа, се образуват тъмни петна, наистина разположени около шевовете на плочките. След няколко часа изчезват. Мухъл не съм забелязала, вече 5 години.
За обикновения човек като мен е много трудно да си избере добър фаянс и теракот - по качество. Като обикалях с майстора по магазините, той ми показваше сума ти плочки, дето си беха строшени и напукани още, докато са изложени. И ми казваше, че прехвалените испански плочки са боклук, щото внасяли много ниско качество. И хвалеше българските, че били по-добри. А като обикалях разни представителни магазини за вносен фаянс и теракот, дето цените са до три пъти по-високи, пак не съм сигурна, че цената плаща качеството. Тук разбрах някои фатки - да гледам да няма просвет, като ги долепя, също и за глазурата отстрани, ама това за сядането и за изправянето с пукот малко ме притеснява - да не се наложи да заплатя цената на "експерименталния пакет", иди обяснявай, че било - проба, проба... :g:
Abu
Re: Помощ - проблем с влага през фугите на теракота
13-06-2007 - 07:19:23
Е, това с чупенето си беше шега. Присъствах на такъв тест - един познат, към 140 кг само се подпря лекичко на 3 пакета, сложени един върху друг и им направи шивари. Продавачът твърде съобразително обяви, че това били дефектни плочки за разкрояване на 1/4 от цената. Все пак ги купихме...
Ако полагащият плочите не може да прецени кои са качествените, не знам кой може - това не съм аз, не сте вие, не са и търговците. Единствено производителят знае какви ги е забъркал, но няма как да разберете от един опит колко е коректен в маркирането на качеството на партидата.
Re: Помощ - проблем с влага през фугите на теракота
13-06-2007 - 10:03:51
Благодаря за отговоритеsmiling smiley

Значи по ред - плочките не са много криви - наредени са доста равно. Водата прониква равномерно отвсякъде на плочката... така както ги виждам аз нещата - проблема е, че отстрани на плочката НЯМА глазура... а аз отде да знам че трябва да има?!? Така е като не питам, ма за 3-4 месеца се наложи да науча толкова много неща (като например що е то дефектно токова защита, има ли почва у нас и ще работили на TN-C мрежа и т.н.), че това съм го пропуснал... То че ще се префугира, ще се ама дайте акъл с какво? Плочките са Монтански български, сивкави леко грапави, на вид много ме кефят. Ако зема да ги мина с каменарски лак отгоре какво ще стане? Ще запечата ли? И ще почнат ли да се пързалят плочките?
Re: Помощ - проблем с влага през фугите на теракота
13-06-2007 - 10:19:38

Защо не потърсите телефон или адрес на производителя. По принцип това което описвате е недопустимо за теракота-тоест плочките са дефектни и не отговарят на изискванията. Могат поне да ви помогнат със съвет или направо да ви компенсират, което би станало в нормална държава. Може да потърсите и съдействие от конфедерацията на потребителите или както се казваше. Докога ще им се разминава на търговци и производители, зависи от нас.
Re: Помощ - проблем с влага през фугите на теракота
13-06-2007 - 10:44:20
Напълно подкрепям r_stoma. Преди време на 2 пъти имах проблеми със закупени стоки на български производители - намерих им телефоните, обясних им проблемите и в 2-та случая получих компенсация - в единия случай ми замениха стоката, а в другия ми заплатиха ремонта. Човек просто трябва да си търси правата.
Re: Помощ - проблем с влага през фугите на теракота
13-06-2007 - 13:33:45
добре де, нали фугите между плочките са ти запълнени с фугураща смес, което е водоотблъскваща.

Какво значение има дали глазурата е покрила от страни на плочките - водата така или иначе не трябва да стига до там ако е фугирано добре
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход