Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Възможно ли е?

Публикувано от Zhimi 
Възможно ли е?
02-05-2007 - 17:03:51
Не разбирам много от строителство. Става въпрос за тухлена къща с добри дълбоки каменни основи, чийто междинен етаж е отделен не с бетонна плоча а с дървен гредоред. Не ми звучи много вероятно, но да попитам: Възможно ли е гредоредът да се премахне и на негово място да се изгради плоча без да се разрушават стените? Ако по принцип е възможно, какво се прави с междинните стени?
Re: Възможно ли е?
02-05-2007 - 21:16:16
napalno vazmojno e
nie go nari4ame taka: variant 1-shishsove
variant 2-gredata se zapazva nalivaiki ot gore beton ili
go izpolzvame za skrit kofraj
v momenta stroia -restavriram to4no takava ka6ta dano imam 6ansa cial jivot da stroia po tozi avtenti4en na4insmiling smiley
Re: Възможно ли е?
03-05-2007 - 12:05:24
Благодаря за отговора. Може ли да се даде приблизителна цена на кв.метър за такава работа или е в голяма зависимост от конкретното място? Площта, която ме интересува е около 50 кв.м.
Re: Възможно ли е?
03-05-2007 - 15:43:03
Въпросът наистина е много интересен, особено при положение, че много от сградите в най-добрите централните градски части са строени по подобен начин и рано или късно ще започнат да се обновяват.
Re: Възможно ли е?
04-05-2007 - 11:19:34
moga da napravia ogled
i davi dam oferta za meteriali
i trud
Re: Възможно ли е?
04-05-2007 - 11:39:16
Напълно е възможно. Превихме такъв проект 94-95г. Проследих цялото строителство, а сега от около 10г. сградата се експлоатира и няма проблеми. Вътрешните зидове паднаха доедин. Не сме и мислили да ги пазим, защото функцията се сменяше и ни трябваха големи помещения. Относно цената обаче се замислете. Може да излезе толкова скъпо, че да си построите нова къща. Особено ако искате да надстроите. Пък и нямя да се съобразявате с дадености, а само с лични изисквания. Другото което трябва да проверите преди да правите сметки, е дали къщата не е извадена от застроителния план. Трябва да я има в застроителния план с дебели черни линии. Ако я има в кадастъра с тънки черни линии, а в застроителния план е дадено петно с дебели червени линии, то значи къщата е на "доизживяване" и е предвидено ново строителство.
Re: Възможно ли е?
04-05-2007 - 12:30:03
От техническа гледна точка ми е интересно при едно такова строителство как се процедира с гредореда. Дали първо се демонтира и на негово място се прави нов кофраж за плочата или има вариант да се използва самия гредоред за кофраж?
Освен това как се "връзва" плочата към съществуващите външни и вътрешни зидове?
Мисля и аз да се поинтересувам малко да видя дали си струва да ремонтирам вилата по тоя начин.
Re: Възможно ли е?
04-05-2007 - 14:32:00
Сградата не е в София, а плановете за ремонт са за по-далечно бъдеще. Но доколоктото схващам от отговорите, очевидно това не е рутинна дейност и вероятно цената не би била оправдана, ако сградата няма специална архитектурна стойност.
Re: Възможно ли е?
04-05-2007 - 15:28:30
Първо, това упражнение е възможно ако тухлените зидове са от плътни тухли единички. Ако са четворки кухи - забравете.

Задължително трябва да се консултирате с инженер-конструктор който да сметне армировката на плочата и ви даде инструкции за изпълнението.

Най-общо и схематично изпълнението е следното:
През вътрешните зидове се пробиват отвори около 50см редуващи се с 50см непробити участъци. Така се свързва плочата в отделните помещения. Външните зидове се издълбават 10см за да захапе плочата.
Съществуващия гредоред се ползва за кофраж. Изпълнението не е по-сложно от изпълнение на обикновенна стоманобетонна плоча. Цената също не би трябвало да е по-висока от направата на стандартна плоча - икономисва се от кофраж, но има къртене. Ако искате след това може да махнете гредореда, но според мен няма нужда.

Има и по-елегантни решения; дървено-бетонова конструкция, но едва ли ще намерите инженер който да е чувал за такава, а и да се съгласи да я проектира.
Re: Възможно ли е?
04-05-2007 - 17:00:17
Да тухлите са нормалните единични плътни тухли, къщата е строена преди около 50 години, външните стени до първия етаж са каменен зид, нагоре са тухлени. Таванът отдолу изглежда леко провиснал, което предполагам, че се дължи на мазилката (но не съм сигурна). Както и да е, много благодаря за подробния отговор и се радвам че повдигнах темата, защото сигурно ще бъде полезна и за други хора.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход