Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Балъци ли сме аматьорите строители, и трябва ли да плащаме скъпо затова?

Публикувано от magea 
Re: Балъци ли сме аматьорите строители, и трябва ли да плащаме скъпо затова?
03-04-2007 - 21:38:41
4ovek Написал:
-------------------------------------------------------
> Магеа, ти не разбираш, че няма да има работник
> извън строителните фирми в скоро време, който да е
> в състояние да работи сам. Т.е. искаш не искаш ще
> трябва да ползваш услугите на фирми.


Защо да не може човек сам да работи.Аз от 8 години сам си работя.В началото ми беше малко трудно докато хората ми научат и сега да чукна на дърво почти не съм останал без работа.Работа си намирам чрез препоръки от стари клиенти.А инструментите малко по-малко съм си ги купувал.А на клиента чрез строителна фирма ще му излезе по-скъпо защото освен за труда на майстора трябва да плати и на строителната фирма.
Re: Балъци ли сме аматьорите строители, и трябва ли да плащаме скъпо затова?
03-04-2007 - 21:46:29
Изобщо не сравнявам строителството в БГ и САЩ.
Просто казвам, че винаги ще има хляб за малките фирми.
И едва ли няколко хиляди лева ще се окажат непреодолима пречка за някого който умее да работи.
Просто там е така - ти си си фирма. Бачкаш, печелиш и си плащаш данъците.
И нас това ни чака.
Re: Балъци ли сме аматьорите строители, и трябва ли да плащаме скъпо затова?
03-04-2007 - 22:08:54
Абу, пропуснах, прав си.
Перфоратор си купих оня ден.
Имам лазерен нивелир, прободен трион на Бош, фреза за канали, лепачка за ПП, професионална бормашина на Метабо, циркуляр, цял куфар с всички възможни дърводелски инструменти, три комплекта гидоре, няколко водопроводни ключа, комплект мечици, дърводелска стяга, менгеме, електрически брус за заточване и какво ли още не. Ходил съм в над 20 страни по света и освен за децата подаръци винаги влизам в магазините направи си сам и си купувам каквото ми се иска.
Още преди години, като едни юнаци ми искаха 20 лв. на квадрат за да ми положат сика между мозаечните плочи с "професионален" според тях шприц (купих си такъв за 20 марки от германия тогава) 0 просто Сиката се продаваше на саламчета и нямаше в БГ магазините, яхнах метлата и си свърших работа.
Доста майстори са ми це чудили на набора инструменти.
Просто време нямам да си свърша всичко, само електриките не давам никой да ми пипа, оня ден четох една оферта за 20 лв. "на точка" за изграждане и ми стана смешно - поне там ще си спестя пари... колко му е да се направи инсталация, въпросът е че не мога да покажа сертификат освен диплом за електротехник 3-ти клас от ПУЦ в гимназията.
НО, за мен в нормалното общество всеки трябва да си гледа неговата паничка и работа, съвестно по възможност. И да си правим един на друг услуги, за да работъ механизма, възмездно, естествено. И с гаранция. Ето тук куцаме в БГ, нещо са ни обърнати категориите.
Учителите не могат един ремонт да си платят, лекйарите - ако не лапат =- също. Това е жалкото.
Re: Балъци ли сме аматьорите строители, и трябва ли да плащаме скъпо затова?
03-04-2007 - 22:15:49
Та, Магеа, излиза че сме балъци. Защото ползваме скъпите услуги по липса на евтини. А евтини няма, защото има търсене на тези услуги. Става като призива на Попов едно време "За бога братя не купувайте"
Е, трябва да се викне - "не ползвайте услуги"... Няма да стане. Ще се ползват услуги, такива, каквито са. Докато някой не сложи ред - било принудително (надзора знаем как е в БГ) или по-вероятно, чрез саморегулиращия се пазар, НО това ще стане като има засищене на търсенето на тези услуги, ерго, като намалее строителството, тоест не много скоро.
Дотогава, според мен, никакъв шанс, няма светлина в тунела, всеки се спасява поединично, или се кръсти да намери читава фирма, или си прави сам или прави по три пъти, или нищо не прави и чака първото.
Приказката на Бендер за давещите се....
Re: Балъци ли сме аматьорите строители, и трябва ли да плащаме скъпо затова?
03-04-2007 - 22:54:50
Stefan B, чета те с интерес и уважавам, без да се познаваме лично. Но ми се ще да чуя и нещо положително от теб..Това за системата, скъпотията, измамите, шмекериите, некадърността ни е на всички добре известно, както и че всички очакваме по-добри времена. И все пак, моля да ми кажеш, какво му е хубавото на това, че си се захванал с тоя строеж...а и не само на мен. Затова и пуснах тази тема...ако си чел до края поста ми.
Аз пък после ти обещавам да те разсмея с веселите ми приключения с банките и кредитите, защото ми се струва че си в системата, а може и в някоя от тези банки, с които така се забавлявах 2-3 седмици и върнаха "благодарственото" ми писмо като "спам", предполагам заради неловко използвания от мен subject: "доволни клиенти" smiling smiley



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2007-04-03 23:43 от magea.
Re: Балъци ли сме аматьорите строители, и трябва ли да плащаме скъпо затова?
03-04-2007 - 23:47:51
Поздравления за инициативата! И аз съм кандидат балък, но също ми се ще и да съм по-малко балък. Мнението ми: За най-големи балъци ни вземат "майсторите" по довършителните работи. Изпълнителите на грубия строеж като правило си заслужават парите. За разлика от едно мнение, на човек ако не се лъжа, от друга тема, аз съм готов да дам повече пари в началото на строежа и относително по-малко в края. В този смисъл е и въпроса ми към "напредналите балъци": Моля Магеа и Стефан, а и други "балъци" с опит да споделят дали не е по-изгодно да се строи с дебели външни зидове 38-40см тухла /ясен вариант е Поротерм 38см, издаден с 5-8см. пред колони, греди и плочи/, но без EPS/XPS. В по-общ план за мен ще е полезно напредналите да споделят, както от кои свои решения по изпълнението са определено доволни, така и от кои решения са определено недоволни.

Що се касае до личния ми опит като балък - той е доста скромен: Избуших една панелка и я направих общо взето прилично място за живеене. Ако мога да съм полезен ще споделя опит.

Още веднъж поздрави за инициативата! clap:
Re: Балъци ли сме аматьорите строители, и трябва ли да плащаме скъпо затова?
04-04-2007 - 07:48:30
Сам груб строеж не можеш да направиш - трябва да работиш в екип.
Abu
Re: Балъци ли сме аматьорите строители, и трябва ли да плащаме скъпо затова?
04-04-2007 - 08:30:52
Eл, ВиК, настилки можеш и сам, обаче за останалите ти трябват помагачи. Дори и ставките за труд да са сбъркани, нормите за време и брой изпълнители са точни - рядко има категория "един майстор". Отделно, началната инвестиция, колкото и скромна да е тя, е непосилна за човек без налични инструменти, без спестявания, без възможност за кредит (щото нали не се води на работа)... А и психология има: не всички, но повечето работници предпочитат друг да им дава работа и пари, вместо да се занимават с търсене, договаряне, някакво счетоводство и т.н. Да си призная, то и моят случай комай е такъв - след някоя и друга година стресово следене на документи и пари, на обекта направо си почивам.
Re: Балъци ли сме аматьорите строители, и трябва ли да плащаме скъпо затова?
04-04-2007 - 08:36:00
Абу, не съм такъв оптимист, че проблемът е само в кредитите. На много от майсторите не им се занимава да откриват фирма, да се ангажират плащане на данъци и осигуровки. Много е тъпо ама въпросът не е в размера на данъците, а в това, че си имат работа и без фирми.
Аз не съм голям привърженик на плащането на данъци, ама винаги се дразня като се прекаляваsmiling smiley
И на банките не съм фен, ама в случаята ще ти кажа, че на такива хора и аз не бих дал кредит.
Забеляза ли, че на никой не му направи впечатление, че Магеа в никой случай не е изкарала по-ниска цена на груб строеж от Радо. Магеа е доволна, че се е занимавала ден и нощ, Радо - пищи, че били некадърни майсторите на фирмата и фирмата като цялоsmiling smiley
Abu
Re: Балъци ли сме аматьорите строители, и трябва ли да плащаме скъпо затова?
04-04-2007 - 08:58:26
Снощи ми беше на гости един англичанин - колега. Каза, че там бил dodgy или нещо подобно, като на нашите, дето вземат пари "на джоб". Единственият недостатък било, че когато се разболее не взема нищо, а плаща за лечение. То при нас и да си осигурен и да не си - все тая. За пенсиите - същото. Значи желание да се работи по този начин (дори и да е незаконно) има навсякъде.
Магеа е доволна, защото е направила възможното за максимален резултат. Радо си мисли, че е можело повече и е недоволен. Предполагам, къщите им не са много различни като цена и изпълнение. То и аз си знам: и да вися и да не вися на главата на монтьора, той пак ще направи колата ми както си знае, и да поназнайвам нещо, то не е достатъчно да преценя правилно, само дето в първия вариант ще съм по-спокоен. Обаче аз не се престаравам в "контрола" и днес след обяд ще видя резултата.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход