Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Как да изберем подходящ парцел?

Публикувано от globustour 
Как да изберем подходящ парцел?
28-03-2007 - 18:35:20
Скоро ще започна и аз да си търся земя по-точно в района около Панчарево, та се сещам да ви питам по какви качествени критерии да го търся.Сещам се, че може би не е зле да се прави геоложко проучване със сонда.Във форума не видях някой да е правил такова преди да строи.На късмет ли се разчита или има нещо което не знам?
Re: Как да изберем подходящ парцел?
28-03-2007 - 19:16:14
Да, спокойно почвайте със сондата, обаче се оглеждайте за лоши, зли и озъбени кучета, разбеснели се въоръжени собственици на парцелите, а може и минерална вода да изкарате или злато. Молете се обаче да не излезе, защото ще ви дигнат цената, а Вие ще сте вече направили сериозна инвестиция, но в полза на собственика...
Това беше веселата част...
А как въобще може да си помислите, че някой ще Ви пусне в парцела си, дето сте харесали да копаете?
Позволявам си да Ви иронизирам, защото има доста изписано ту във форума по въпроса. намерете, прочетете и после питайте ако нещо не Ви е ясно...



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2007-03-28 19:45 от magea.
Re: Как да изберем подходящ парцел?
28-03-2007 - 21:57:06
Проверете дали някой на близо не е правил такова проучване. Обикновено няма голяма разлика. На скоро архитектката ми каза , че се нуждае от такова инженерно геоложко проучване. За пет листа , единия от които бе заглавния , а другия бе копие на визата ми за проектиране, платих 150 лева , като геолога просто преписа предишно свое проучване в този район. И както се и очаквшаше написа , че основите трябва да се копаят на не по-малко от 120 см. и не пропусна да отблежи, че при необходимост трябва дас е потърси консултация със съставитля на становището.
В последствие се оказа, че това проучване дори не е и задължително. И независимо от него ще се копае докато се достигне подходящия слой на почвата...
Re: Как да изберем подходящ парцел?
28-03-2007 - 21:58:32
НА ГОСПОЖА "MAGEA" МНО-О-О-О-ГО Й ПОРАСНА РАБОТАТА, ВЗЕ ДА СЕ ЗАЯЖДА ВЕЧЕ, НАЛИ И ТЯ СТАНА СТРОИТЕЛНА ПРЕДПРИЕМАЧКА ... :}
Re: Как да изберем подходящ парцел?
28-03-2007 - 22:24:48
Парцелите обикновено имат такива проблеми, особено напоследък, и такива убийствени цени, че точно геологията ти е последния проблем. Най много да има високи води - голяма работа - не правиш мазе или слагаш хубава изолация. Като почнеш да обикаляш и разпитваш сам ще разбереш какво имаме предвид.
Re: Как да изберем подходящ парцел?
28-03-2007 - 22:31:32
magea Написал:
-------------------------------------------------------
> Да, спокойно почвайте със сондата, обаче се
> оглеждайте за лоши, зли и озъбени кучета,
> разбеснели се въоръжени собственици на парцелите,
> а може и минерална вода да изкарате или злато.
> Молете се обаче да не излезе, защото ще ви дигнат
> цената, а Вие ще сте вече направили сериозна
> инвестиция, но в полза на собственика...
> Това беше веселата част...
> А как въобще може да си помислите, че някой ще Ви
> пусне в парцела си, дето сте харесали да копаете?
> Позволявам си да Ви иронизирам, защото има доста
> изписано ту във форума по въпроса. намерете,
> прочетете и после питайте ако нещо не Ви е ясно...
>
>
>
> Редактирано 1 пъти, последният път 03/28/07
> 07:45PM от magea.

Ако направя такова проучване то естествено ще е със знанието на собственика (продавача) и тук не виждам как се вписват въоръжените собственици (съседи). confused smiley confused smiley confused smiley Също така не мисля, че хиляда лева са сериозна инвестиция ако се има пред вид, че тя може да спести десетки хиляди в следващият етап.
Въпросът ми беше ако някой знае други качествени харектеристики, по които да избираме парцела моля да ги сподели.
Re: Как да изберем подходящ парцел?
28-03-2007 - 22:43:16
Boby Написал:
-------------------------------------------------------
> Парцелите обикновено имат такива проблеми, особено
> напоследък, и такива убийствени цени, че точно
> геологията ти е последния проблем.
Добре вярно, че по отношение на геологията съм лаик, но я дайде да разгледаме един такъв пример:
1.Отиваме на оглед със съпругата ми харесваме някое местенце, което е да речем с уникална локация.
2.Не правя никакви геоложки проучвания, защото "така е редно".
3.Плащаме и започваме да уреждаме документите за строителство
4.Решавам след 2 седмици да отида до мястото просто за да помечтая малко за бъдещата ни къща и откривам, че то всъщност е мочурище, блато или нещо от сорта.Оказва се че предишният собственик е вложил малко парици и го е засипал с нещо си което за две седмици просто е поело влагата и се е сляло с природата.
5.Тук може би филмът свършва в някой оръжеен магазин, а за останалото проявете въображение.
:]
Re: Как да изберем подходящ парцел?
28-03-2007 - 23:12:32
Вероятността за такова нещо е твърде малка и бързо ще го разбереш като поразпиташ наоколо за другите по-важни неща - има ли ток, вода, с какво качество и дебит/напрежение, има ли канал, какво има в съседство, има ли път, колко достъпно е през зимата (това важи особено много за места като Панчарево), как са съседите, какви подпочвени води има, денивелацията на парцела, и още сума ти други неща. Инфраструктурата обикновено е най-проблемна, ако тя е наред, то цената обикновено е космическа.
Re: Как да изберем подходящ парцел?
28-03-2007 - 23:14:02
Благодаря femina за насърчителното изказванеsmiling smiley Но трябва като "инжинер" да знаете, че строителния предприемач търси все пак комисионна или печалба, от това че е, или се прави на такъв, а аз съм си предприемач само за моя обект, и всичко което съм написала и дала на хората чрез моя скромен опит, и за което не съм получила и стотинка е достатъчно оценено, за да изпадам в дребни и безполезни заяждания.
Какъвто въпросът, такъв и отговорът.
Re: Как да изберем подходящ парцел?
28-03-2007 - 23:47:53
globustour, подобно проучване се прави в началото на проектирането, като се ползва главно от конструктора за фундаментите. А и дори да го направите, няма никаква гаранция че ще копаете до препоръчаната от геолога дълбочина, ако не излезе здрава основа, то е само ориентировъчно. Ако Ви е мокър терена, може да се види особено сега, в пролетния сезон, но и това не е болка за умиране, дори да е насипан. Нашият беше така. Има сега много и не до там скъпи начини за отводняване и хидроизолация. Сериозен е проблемът, ако няма достатъчно напрежение и се наложи да си изградите трафопост, ако не минава на близо водопровод, защото тогава няма или ще е много скъпо да получите разрешение за строеж. Много по-важно е това, което Боби Ви каза. И като купувате терен, смятам че е нормално да го разгледате отвътре, а не само през оградата.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход