Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Външна изолация

Публикувано от StefanB 
Re: Външна изолация
01-04-2007 - 15:58:23
Да, 4овек, включено е скелето в цената. Май споменах, че собственик на фирмата е мой приятел от студент, беше навремето алпинист и сега се занимават с изолации. Направо си говорим, та той ми казва - разликата между това, да изолираш къща и блок е от небето до земята - там мога и на 30 лв да работя, но искам по 30-34, но там имаш тук-там чупка, караш направо, пълиш фугите яко и става много по-лесно. При къщите според него нещата са много по-връткави...
Аз му разправям - Теди, не мога да повярвам, че за направата на покрива фирмата ми взе 30 лв. на квадрат за работа (това е общо взето цената на фирмите, посочени от Брамак в каталога им, поне беше през декември), като да правиш покрив си е тънка работа - това е анкериране първо, после напасване, после наклона да съобразиш и билата, така че да ти излязат градусите, после полагане на паро, топло изолация, коване на ОСБ, хидроизолационната мембрана, два реда летви на скара и отгоре керемидите с яко рязане с диамантина по кривите за уламите, а и лазене по билата за закрепване на билните керемиди. Това е 2 месеца работа.
Кал е възможно за това да се плати 30 лв. на квадрат за труд, а за лепене на стереопор с набиване на дюбели, отвесиране, мазане, мрежа и финална шпакловка да ми взимат над 40 лв... Практически като извадиш 20 лв. материали - 20 лв. за работа....
Наистина работниците на грубия строеж са най-неоправдани. Че то добрите майстори-кофражисти би следвало на ръце да ги носят и поне 5 бона заплата да им дават, като гледам какъв шемет лепи изолацията....

Няма справедливост..
Та, скелето е включено в цената.

4овек един страничен въпрос - разумно ли ти звучи 9 см от плоча до готов под - става дума колко да оставим при мерките за балконските (дограмата) и вътрешните врати. Проектирана ми е 3 см замазка, като сложа още 2 за паркет или плочки, хаиде 3 да са с лепило - стават 6. Но майстора ми спори и иска да оставим 9-10, че щяло и тръби да има за парно и т.н. Боя се, че ще ме набутат после на 5-6 см замазка на пода.....
Re: Външна изолация
02-04-2007 - 08:42:11
По принцип е най-добре първо да се направят замазките, а след това да се слага дограмата. Обаче щом се налага да се прави първо дограмата ще трябва да се даде само нивото на замазките. Имай предвид, че на терасата имаш и наклон за оттичане ан водите. Ако и ниво в момента не може да се даде - 10 см., ако не и 12 За покриване на тръбите ти трябват поне 4см., обаче сигурно имаш и 2-3 см. разлика при плочата (при добри майстори). От опит ти го е казал човека 10см.м.
При балконската врата така или иначе имаш праг - имаш профил и отдолу. Така, че не е проблем да е по-високо от пода - по-добре се концентрирай върху този детаил, как точно ще го решиш и я направи на 10см., че иначе ще сбъркаш. И след това не гониш нивото да се изравни с профила, просто прага вместо 5см. ти е 4 или 7. НЕ пречи , не е грозно.
Ако решиш да правиш точни детайли говорим за съвсем друг начин на строителство - задължително с главен изпълнител. Естествено трябва да има и проект за вътрешен дизаин, който не се променя - ясни са настилките във всички помещения, с каква дебелина са и като се прави замазката се съобразява с това.
Ако ще пълниш много замазка се замисли дали да не сложиш подова вата. По-лека и спестяваш малко от хамалогията по ръчното пренасяне на кубици замазка. Като бонус получаваш по-добра изолация между етажите. Нищо, че са си твои , не знаеш дали някога няма да се наложи отопляването на по-малка кубатура.
Малко извън темата
02-04-2007 - 08:54:40
"Наистина работниците на грубия строеж са най-неоправдани. Че то добрите майстори-кофражисти би следвало на ръце да ги носят и поне 5 бона заплата да им дават, като гледам какъв шемет лепи изолацията.... "
Стефане, може да няма справедливост обаче има проста логика, стига хората да си отворят очите да я видят.
Изводът е , че цената на грубия строеж ще се повишава.
Re: Външна изолация
02-04-2007 - 09:17:27
Абу, за по-мащабно нещо от строителството единствено се сещам за финасиsmiling smiley
Аз често съм си мислил да зарежа строителството - печалбите в другите браншове са много по-големи като процент (нищо, че ни обвиняват в кожодерствоsmiling smiley), обаче като се замисля за удовлетворението като завършиш даден обект, разбирам, че си заслужава тормоза. Е клиентите са ни беднички (нищо, че са си въобразили, че имат много пари) та не може да се развихрим за да осъществим най-добрите си идеи, но така пък е по-интересно, държи те в кондицияsmiling smiley
Abu
Re: Външна изолация
02-04-2007 - 09:18:48
Малко странно ще ти прозвучи, ама нали знаеш, че много-много не се притеснявам да си експериментирам... Моята врата към терасата (става като входна) не ми хареса, бях предвидил 5 см праг, обаче на третото спъване изрязах с ножовка пяната, развих дюбелите и я свалих на нула. Отнема около час, вкл. новата пяна. Та значи, монтирай я горе-долу на ниво, пък като ти е готов подът ще я донаместиш.
Abu
Re: Външна изолация
02-04-2007 - 09:35:40
4овек, нещата толкова са загрубели - в бранша е пълно с некадърници, а на клиентите не им пука явно, съответно доброто изпълнение не се оценява подобаващо, пък за беда другояче не можем (това си е субективно мнение). Та идеи много... Например яхти - класовете над десет метра, махагон, на ветрила - класика и невероятни цени! Съизмеримо е със строеж на еднофамилна къща, обаче ако нещо не е както трябва, лъсва веднага. Т.е. не може бай мангал да ми изяде хляба...
Re: Външна изолация
02-04-2007 - 16:12:21
А не ти ли духа и не влиза ли вода като вали дъжд? Защото точно това е смисълът на долния профил или на прага.
Re: Външна изолация
02-04-2007 - 16:31:58
Майната им на клиентите - ако се съобразяваш с тях не може професионално да си вършиш работатаsmiling smiley
Abu
Re: Външна изолация
02-04-2007 - 18:01:18
Ха, ха! Ти да не помисли, че съм махнал долния профил на касата? Имаше праг (в случая на Стефан се предвижда повечко замазка), затова повдигнаха вратата при монтажа. Оказа се, че прагът ме спъва и я свалих малко - възможно е. Отгоре светна 3-4 сантима, ама пак с пяната. Добре, че ми я слагаха зимата и не исках да измазвам на студено, затуй нищо не къртих при промяната. Ако е обърнато край дограмите, по-добре да не се пипа. Долу към мозайката я силиконирах яко и сложих дървен праг пред, а не под дограмата.
ПП Абе я да питам: накъде ти се струва по-практично да се отварят балконските врати (за входните въобще не приемам вариант навътре) - навън или навътре? Три пъти казах на монтажниците да е навън, а като се прибрах от работа гледам - направили я навътре. Звъннах им за обяснение и те викат "Бе, всичките ти врати са навътре и я направихме като тях". Да де, ама те са заварено положение и аз за какво сменям едно по едно разни работи, за да си останат старите недомислици ли? Както и да е!
Re: Външна изолация
02-04-2007 - 19:12:10
4овек, точно така, нивото. Техническия пусна лазерния нивелир и е очертал на стените по една черта - на вратите към терасите за ниво долен ръб на вратата. На мен ми се видя високо и като го питах - каза иманно това, че обикновено предвиждали 10 см ниво ОТ СТРАНАТА НА СТАЯТА, не откъм терасата. Откъм терасата идвало повече, щото се слагала и изолация и наклона за сифона и т.н., демек идвало винаги по-високо. Аз изумях, натиках му проекта в носа и го питах вижда ли, че архитекта е предвидил 5 см до готов под - 3 см замазка и 2 см настилка, той вика - това архитектите само рисуват, я да го питам като му се пресекат две тръби на парното какво прави. НИе, казва, минимум 5 см. замазка навсякъде сме правили... Човека е с опит, не го казвам иронично, но все пак ми се видя много. Затова настоях да намали малко и да си прерисува чертата на 8 см от плочата. Отвън е ясно, че ще е повече.
Ако нещо се пресича, ще го вкопаваме, както и сифони в банята - мразя бани с праг....
Изолация мисля само на пода на първия етаж, имам емпоре и смисъл на втората плоча да слагам не виждам... Все обема ше си е голям.
Абу, не съм виждал никога аз врати към тераси навън... Ако навее сняг какво правиш... Не знам, ама купища списания за къщи и обзавеждане сме изгледали в къщи, само долни трати към ливада, двор има навън, към тераса са вътрешни, поне аз не съм срещал.
А не мога да сваля само балконската врата, и на трите места е "пистолет" и няма шанс- прозореца ляга на зид.
А грубия строеж вече почна да поскъпва, като чета офертите...
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход