Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Веранда

Публикувано от Чупака 
Веранда
04-03-2007 - 23:16:41
Здравейте, специалисти smiling smiley
нуждая се от съвет - дали да оставя някаква фуга между плочата на кота "0" и бетонната веранда към двора. На едно ниво са - 5 см разлика. Чувал съм само за дилатационните фуги, но не знам дали тук е необходима. Оставил съм чакащи железа номер 8, но не мисля, че е проблем м/у стария и новия бетон да набуча на железата примерно 3 см фибран и тогава да отлея верандата. Другия вариант е, разбира се, просто да ги изрежа.
Искам от една страна да елиминирам доколкото е възможно топлинния мост, и от друга да предотвратя напукване точно там, където хола се среща с двора. Под бетона на верандата ще има трамбована скална маса/дренажен камък. Говорим разбира се за еднофамилна къща.
Проектантът не е дал детайл, а и по някакви мои причини не желая да го питам.
Благодарен съм за мнения по въпроса.
Re: Веранда
05-03-2007 - 09:39:07
И при мен стоят железата, но за стълбите, с които продължава външната тераса - аз от терасата, която е вече отлята трябва да продължа със стълби към градината. Питах моя инженер за фуга, още когато лееха плочата, шгъла на която е тази външна тераса, той ми каза, че изолацията, с която че е покрита терасата преди да се направи настилката й (мисля ВСИЧКИ бетонни части отвън да изолирам с ХПС, отделно ЕПС-а по стените и колоните - дори се чудих дали само колоните да не са с ХПС, но ме разубедиха - посъветваха ме изолационният материал да е еднороден като структура..)
Та на въпроса ти - ако изолираш терасата, според мен няма смисъл от фуга,
Ако решиш да не й правиш изолация, би могло, но пак си е за инженер работа - едно е да смяташ сили на арматура с бетон, друго да няма бетон... Може би някой ще ти даде този компетентен съвет, аз нямам това образование, само споделям опит.
Re: Веранда
05-03-2007 - 10:27:56
При нас чакащите железа са за да не се отцепи верандата от къщата. При всички случаи ще слягат различно с времето и според мен е рисковано да я оставиш без железата.
Re: Веранда
05-03-2007 - 11:14:34
Не, той пита мали да излива изцяло бетона или да остави фуга, за железата е ясно.
Re: Веранда
05-03-2007 - 13:17:03
написах постинга само за да не направи това:
Quote

...Другия вариант е, разбира се, просто да ги изрежа.
Abu
Re: Веранда
05-03-2007 - 19:03:33
Ама каква "набучена" изолация, като през двайсет санта имаш ЖЕЛЯЗО!?! Или изолираш отгоре верандата, както казва Стефан, или я правиш на отделен фундамент и си пътува отделно от къщата. Аз въобще не бих я изолирал, ма ти си решаваш.
ej
Re: Веранда
09-03-2007 - 19:47:10
При мен стои същия въпрос както за терасата пред хола, така и за стълбищата към входа на къщата, проектанта ми каза, че няма да ги връзваме, защото ще пропадат с различна скорост и ще се спука бетона, ако се излее общо... обаче мен нещо не ме кефи много тая идея, особено за сълбите за входа... confused smiley
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход