Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Можем ли да си строим сами?

Публикувано от zestate 
Re: Можем ли да си строим сами?
28-02-2007 - 03:35:33
Поздравления за горния пост. И аз достигнах до същите изводи, но това което е объркващото е че има изменения в ЗУТ които налагат глоби от 01.01.2008 г.

Чл. 237 (10)
10. (нова - ДВ, бр. 108 от 2006 г., в сила от 01.01.2008 г.) на строител, за изпълнението на строежи от трета, четвърта и пета категория, без да е вписан в Централния професионален регистър на строителя и без да има издадено удостоверение за тях - в размер от 10 000 до 30 000 лв.;

Тук никъде не се споменава за горните изключения.

А иначе личното ми мнение е че българина от векове има традиции в строителството и колкото до изпълнение на малки строежи като еднофамилни сгради, гаражи и прочие за лични нужди е пълен абсурд да се изисква строежа да е от лицензирана фирма.
Допълнително смятам че това е още един лицензионен режим, а сами знаете че тяхното въвеждане обикновено води предимно до повишаване на корупцията. Обикновено пътя към ада е постлан с добри намерения.
Re: Можем ли да си строим сами?
28-02-2007 - 09:02:47
Просто трябваше да засилят контрола на консултанстките фирми и проектантите, а не да въвеждат лицензионенн режим. Можеше да въведат лицензи за самите работници - водопроводчик, ел. техник, кофражист... Какво като фирмата е лицензирана пък ти прати банда неграмотни цигани да изтеглят кабелите?
Abu
Re: Можем ли да си строим сами?
28-02-2007 - 10:58:24
4овек,
те неграмотните цигани също може да са лицензирани. Особено ако лицензиращият е също толкова неграмотен като тях и единственото му задължение е да прибере максимум лицензионни такси. Тя нашта лесна - ще се огънем и ще се приспособим. Ама имам един майстор с 43 години стаж дето вика: "Ша ма учи той как да таковам бабата! Да го духа, сополанко!" Пък на мен казва: "Майсторлъкът ми струва толкова и толкова, ако ще ме правиш кепазе за тез пари, търси си друг майстор." Е, как да го накарам да се лицензира?
Re: Можем ли да си строим сами?
28-02-2007 - 12:45:09
Magea, поздравления !

Четох написаното няколко пъти (със свито сърце). Надявах се силно да ме убедиш в тезата си. Преди няколко дни хвърлих поглед на текста с категорийте и не се почувствах добре. Особено ме измъчваше хипотезата, че в разни варианти и ремонтите и сходни на обекти от тази категория биха попаднали "под ударите" на лицензионните механизми.

Е, вече съм привърженик на твоята теза.

За съжаление, продължавам да не харесвам текстовете. Тожва последното не изключва един вариант - грешката да е в самия мене, ама нейсе !

Проблемът го виждам основно в непохватното формулиране на :


Цитат:
5. пета категория:
а) жилищни и смесени сгради с ниско застрояване, вилни сгради, сгради и съоръжения за обществено обслужване с разгъната застроена площ до 1000 кв. м или с капацитет до 100 места за посетители;

Ако трябваше аз да го правя, бих направил следното :
т. а) щеше да се трансформира в :
а1) жилищни и смесени сгради с ниско застрояване, вилни сгради;
а2) сгради и съоръжения за обществено обслужване с разгъната застроена площ до 1000 кв. м или с капацитет до 100 места за посетители;

Респективно лицензираните строители щяха да имат отношение само към а2.

Би могло да се отиде още по-далече след като законодателят слага една (толкова важна) граница някъде вътре в текста на една от буквите, в рамките на една от точките, в рамките на една от алинеите, от един член,
ДА СЕ ВЪВЕДЕ РАЗДЕЛЯНЕ НА 5 категория на : 5 - та и 6- та, а шеста да стане 7 -ма (само като пример). Сега ситуацията я намирам за малко неясна и изискваща тълкуване, което оставя и място за много субективизъм и може би произвол.

Браво на тебе !




Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2007-02-28 12:46 от nacheff.
Re: Можем ли да си строим сами?
28-02-2007 - 20:05:12
Точно тази възможност за тълкуване притеснява и мен. Дай на чиновника да тълкува и си приготви повечко пари в кесията.

Мисля да пратя едно писмо с искане за тълкуване до МРРБ. Имало някакъв капацитет там с име Савин Ковачев който давал разяснения по тия въпроси.

А защо да не го направим всички заедно, които ни вълнува тая тема, като "група граждани"?


Re: Можем ли да си строим сами?
28-02-2007 - 22:34:38
Имам чувството, че топката остава в ръцете на главния архитект на общината, особено докато няма вече някаква изградена практика. Например, в моето разрешение за строеж пише само "пета категория", и не се споменава че е "ниско застрояване". Ходи доказвай, че сградата ти е под 10 м., нищо че е споменато в строителната документация.
А ако все пак на практиката се окаже, че и за къщите се изисква "регистриран строител", то пак ще се наложи да търсиме "гъвкави решения" за да си намалим разходите за труд.
Ако примерно си намерите строител, който ви иска по-малко пари, но не е регистриран по споменатия закон, ще трябва да си намерите и строителна фирма с "разрешително", с която да сключите фиктивен договор, за да спазите изискването на
чл. 157 от ЗУТ с новите промени:
Quote

(2) (Изм. - ДВ, бр. 65 от 2003 г., доп., бр. 103 от 2005 г., бр. 108 от 2006 г., в сила от 3.01.2008 г.) Откриване на строителна площадка и определяне на строителна линия и ниво се извършва при влязло в сила разрешение за строеж и в присъствието на служители по чл. 223, ал. 2 от лицето, упражняващо строителен надзор за обекта, или от техническия ръководител за строежите от пета категория, а за специални обекти, свързани с отбраната и сигурността на страната - от министъра на отбраната, съответно от министъра на вътрешните работи или от упълномощени от тях лица. Откриването на строителна площадка и определянето на строителна линия и ниво, както и заверката на заповедната книга, се извършват след представяне от възложителя на договор за изпълнение на строежа със строител, който е вписан в Централния професионален регистър на строителя, освен ако строежът е от категория, за която не се изисква вписване на строителя в регистъра.
Освен това, ще трябва да ползвате и същите фирмени услуги за технически ръководител, както и да ви подпише всички задължителни документи (образци) за 5та категория строежи. И за всичко това да си предвидите в бюджета средства.
Внимавайте и да не ви пратят съседите някоя проверка, защото съгласно чл.231, се налагат глоби:
Quote

10. на строител, за изпълнението на строежи от трета, четвърта и пета категория, без да е вписан в Централния професионален регистър на строителя и без да има издадено удостоверение за тях - в размер от 10 000 до 30 000 лв.;
11. на строител, за изпълнението на строителни и монтажни работи, без да е вписан в Централния професионален регистър на строителя и без да има издадено удостоверение за тях - в размер от 2000 до 5000 лв."

Е да, глобите са за строителя, ама този риск ще струва повече от обичайното...
А и тази точка 11. направо звучи смущаващо, защото направо обезмисля всичко написано по-горе в закона. С две думи, и за мазача се отнася.

От всички коментари по темата ми е интересно дали "нелегалните строители" ще работят на по-ниски цени, и ако е така какъв ще бъде маржа...?smiling smiley

Така че, каквото и да си говорим тук, а между нас май няма юристи, темата ще си остане отворена. Затова дами и господа, стройте сега!!smiling smiley Намерете пари и почвайте, защото времето не работи за частния предприемач. Не се подмотвайте, чудете, мислете, а действайте! Банките отпускат и кредити за строеж... Защото за един вложен лев или евро днес, само след няколко месеца ще имате обект, който на груб строеж ще има стойност 3-4 пъти по-висока от вложените средства.
Казвам го от опит, защото моята къща е на груб строеж и оценката от лицензиран оценител в момента е точно 3 пъти по-висока от вложеното в място и самия строеж. И това само за няколко месеца... Жалко, че не предвидена за бизнес...smiling smiley



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2007-02-28 22:42 от magea.
Re: Можем ли да си строим сами?
01-03-2007 - 12:05:26
Magea,
Точно и мойте притеснения дойдоха от тези текствове. Четох - напред, назад, мотах се между текстовете и се опитвах "уж" да разсъждавам.
На някой места много категорично споменават изключенията вътре в рамките на 5-та категория, на други места текстовете звучат толкова категорично, че направо "чувстваш", как сметката ти олеква :-)))

А нали знаете, колко приятни изживявания предоставя работата със ЗУТ. Не мога да го приема този документ. Ако искате разбирайте ме. Все ме гложди съмнението, че нещо дълбоко в тъканта му е сбъркано.
Може би, защото имах и повод служебно да се боря с някакви негови постановки в един частен разрез, но не желая да задълбавам по темата.


Друг аспект. Сещам се сега, но няма сила, която да ме накара в момента отново да отворя текста.

Имаше ли едно достатъчно надеждно и изчерпателно и легално дефиниране на понятието "строител".
Ако аз надяна ватенката, това превръща ли ме в строител.
Магеа, ти като редеше изолацията лазейки по покрива (много образно го беше описала), сложиха ли меча на рамото ти (ерго, издигнаха ли те в ранг) :-)))

Навсякъде в закона основно към него имат претенции - да се регистрира, да го глобяват.
Там накрая имаше наколко страници с дефиниции, но за тях - друг път.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход