Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Въпрос за масивна ограда

Публикувано от teo 
teo
Въпрос за масивна ограда
12-02-2007 - 12:32:45
Върнах малко лентата с писаното за масивните огради но все пак имам някои въпроси, които бих искал да уточня:

Съгласно ЗУТ височина на плътната ограда не може да надхвърля 0.6 м (до 2.2 м), освен ако:
- има одобрен проект
- има съгласие на засегнатите страни, т.е съседите
- няма съгласие на съседите, но в този случай оградата е в собствения имот, прис спазване на отстояние.

1. Ако не желая да търся съгласие на съседите ? Трябва ли задължително да имам документ от тях дали са съгласни или не, или направо да пристъпвам към одобрение на проект, където оградата е в моя имот.
2. Самият проект какво съдържа - част архитектура и част конструктивна ? Иска ли се вертикална планировка и ако е така иска ли се отново становище за геоложко проучване ? Други документи ? Предполагам, че трябва и виза за прокетиране.
3. При положение, че в момента строя къща, може ли да се внесе допълнително искане за одобренир на проект за оградата или пак по общия ред - виза за проектиране, чертежи, одобрение, разр.за строеж и т.н. - интересно какви са сроковете, вкл. и колко важи разрешителното. Приема ли се строежа на оградата от компетентните органи ?
4. Ако реша да направя зида 0.6 плътна част, каква може да бъде неплътната част и пак ли трябва да е максимум 2.2 м. Пак ли следва да се иска съгласие на съседи, одобрение и т.н ?

Неплътна част: Ами примерно ако насадя колонки през 2 метра и между тях накова дървени летви какво трябва да е разстоянието между тях ( 1мм, 2мм, 10 мм). Или пък ги завъртя под такъв ъгъл, че стоейки стрещу оградата ефекта да е плътна ограда. Евентуално само под някакъв по остър ъгъл да има видимост ? Дайте съвет !


В крайна сметка ако допуснем, че реша да строя здрав и висок зид и имам разрешение за това каква би била оценката Ви за разхода при положение, че общата дължина ще бъде около 100 метра. Какви са най-удачните материали за построяването. Какви следва да са основите като размери и какви самият зид.

Поставям всички тези въпроси за да си правя още от сега сметката дали да мина само на телена мрежа (там пък евентуално ще имам проблем ако искам СОТ) или да мина процедурата за одобрение на проект и да ползвам читавия материал от двете стари постройки за събаряне (особено камък) и да подхващам и оградата.

Мерси !















Re: Въпрос за масивна ограда
12-02-2007 - 12:47:53
Тео, щом имаш материал, според мен използвай хората които имаш и строй сега, успоредно с другото, все някога ще трябва да го направиш а по-евтино няма да стане. Като лееш плочите, излей и основата на оградата с колоните, ако ще е стухли, ако ползваш камъните, вече зависи какво точно искаш, ако е само камък , си е майсторлък, трябва ти печен майстор, не самозванец защото те се подбират, пасват, слага се желязо мез да се вижда... Ако караш по селския метод - праскаш кофраж, бухаш вътре камъни и желязо и наливаш с бетон, ама да влезе навсякъде, но е грозотия после удряш една вар отвън и си готов, така е най-лесно... При мен нямам камъни и съм излял основата от едната страна и колони, смятам да зидат с бетонови плокчета или четворки и огоре да покрия с керемиди, но си е цифра...
За височини - от моя архитект съм чувал, че до 2 метра може да е плътна оградата без да питаш никой, ама от страната на съседа като се застане се мерят, че аз искам да правя насип и може да изпиши... Та аз това спазвам, нагоре мисля да е нещо леко, да го докарам до 2 мерта и отвътре. Но на лицето вече е друго, там май не дават плътна. Не знам, питай си надзорника, аз не съм стигнал до лицето, налях само дъното на парцела и стои така, опънал съм мрежа в/у бетона през колоните...
teo
Re: Въпрос за масивна ограда
12-02-2007 - 13:05:15
Quote

Ако караш по селския метод - праскаш кофраж, бухаш вътре камъни и желязо и наливаш с бетон, ама да влезе навсякъде, но е грозотия после удряш една вар отвън и си готов, така е най-лесно...

:}

Най-вече имам предвид за основата да ползвам наличния камък. Така или иначе той е в неправилни форми но пък е здрав витошки гранит. Ще се допитам до конструктора. Поне да направим основите пък после за самата зидария, когато имам средства. Единствено ме притеснявам, че около 50 метра наклона е много голям (15 процента, че и повече). Това означава, че ще трябва да се прави стъпаловидно. Опитвам се тук по вертикалната да направя нещо, ама се опасявам, че чертежа няма да помогне.

Сега ми хрумна. Ако примерно направя някак си основите и напърво време "насадя" бетонови колчета или метални тръби, за които на първо време да хвана телена мрежа, дали в последствие те могат да служат като колони да държат зидарията ?




Re: Въпрос за масивна ограда
12-02-2007 - 13:59:05
E angjek de, za towa ti gowirya. Az towa sam naprawil. Колкото до витошкия камък - може да стане супер красиво, ако, повтарям, намериш майстор. Разходи се по Симеониво - там всяка втора ограда е с камъни от реката, много са красиви. Мой приятел има къща там, почна с оградата като купи парцела и до миналата година му я правиха местните, с тамошен майстор, те си осигуряваха камъка, сещаш се как, но ставаше страшно бавно - 3 метра е , да три, висока, и между 50 и 80 дебела.
Междувременно реката вече я пазят с пост...
Re: Въпрос за масивна ограда
12-02-2007 - 15:44:26
оооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооо
Re: Въпрос за масивна ограда
12-02-2007 - 20:55:23
Слава на бога вече не е нужно да търсиш съгласието на съседите, ако разположиш плътната ограда изцяло в твоето място.
Процедурата е далеч по проста от тази за къщата: Трябва ти дворищно-трасировъчен карнет (www.geocad93.com), скица на имота (копие ) и копие от нот. акт. С тези документи си правиш проект (само архитектура и конструкции). Проекта се внася за одобряване, но ако има плътност от към улицата, ще минава и на РЕСУТ. Не съм сигурен дали може с доклад.

Иначе нищо не ти пречи да налееш основите и насадиш арматурата на колоните по време на строителството.

Казвам слава на бога, защото аз 2003 г. се молих на съседа 6 месеца да подпише. Проклет дървен шоп, запъна се, въпеки че не му исках пари... накрая клекна...
Re: Въпрос за масивна ограда
13-02-2007 - 11:48:24
zestate, kakwo имаш предвид да има плътност откъм улицата?
Re: Въпрос за масивна ограда
13-02-2007 - 12:03:58
В момента съм в такава процедура. Ето и моя опит:
По т.1 - Зут, Чл. 48, ал.3,4,5.
По т.2 - ако не нарушаваш изискванията на ЗУТ - само становище и указания от инж.-конструктор, ако искаш да ги нарушиш - арх. проект и РЕСУТ!
По т.3 - можело е с проекта за къщата, но май тая възможност е пропусната
По т.4 - може да потърсиш в общината одобрени от кмета "общи изисквания към оградите"

Аз си поисках виза за проектиране, като изрично посочих, че ще строя изцяло в моя парцел, без съгласие на комшиите. Получих визата и в нея пише: "Разрешава се ....... плътна града с дължина ... и височина 2м на границата м/у УПИххх и УПИххх, разположена изцяло в УПИххх. Да се представи становище от инж.-конструктор с указания за изпълнението." При мен височината е 2м., а не 2.2м., защото влиза в сила ограничението "височина- разтояние до жилище".

До тук съм стигнал. И мен ме интересуват идеи за скромна, но плътна ограда, както и какво примерно ще струва.
teo
Re: Въпрос за масивна ограда
13-02-2007 - 13:44:30
Благодаря на всички за изложените мнения и отговори на въпросите.
С бюрократичните изисквания май вече съм наясно. Остава да видим какво би ми струвало цялот това удоволствие. Според мен максимум 10 хил.лева за около 100 метра при височина около 20 м., което от една страна ми се струва скъпо но ако материалите могат да се изчислят, то с труда нещата не знам как стоят.
Re: Въпрос за масивна ограда
13-02-2007 - 19:46:07
StefanB Написал:
-------------------------------------------------------
> zestate, kakwo имаш предвид да има плътност откъм
> улицата?

Плътна ограда от към улицата, т.е. не мрежа или пръчки, а например зидана ограда.

Тогава задължително се минава на РЕСУТ, за да одобри гл. архитект фасафата на оградата.


Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход