Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Преустройство къща гредоред

Публикувано от hill 
Преустройство къща гредоред
04-02-2007 - 13:23:53
Здравейте,

Изправена съм пред следния казус: Имам наследствена къща в провинциален град, която се намира на сравнително добро търговско място. Къщата е строена през 1929 година. Първоначално е била на 3 етажа и мазе, но впоследствие 3-я етаж е изгорял и е превърнат в таван. Къщата е стандартен гредоред, масивна с носещи стени и дървен гредоред на междуетажните конструкции. Основите и външните стени до кота +2.65 са каменна зидария. Пристройката е с носещи тухлени стени, а стълбището, терасите и площадките са от стоманобето (добавен някъде към 69 г.).
Тъй като къщата е с много добро търговско разположение смятах да превърна първия етаж в търговска площ с 2-3 магазина. Говорех с архитект, който ми обясни, че за да преправя първия етаж ще е необходимо да се простя с мазето (за което няма проблем) за да падне нивото на първия етаж и да се направи плоча. Проблема идва от факта, че според архитекта не е за препоръчване да разширявам прозорците (за да се превърнат във витрини на магазините), и че за да бутна 3 стени (с дебелина 20-25 см) трябва да ги подсигуря с желязна конструкция не само на първия, а и на втория етаж.
Доколкото виждам цяла София, а и другите градове в България, такива сгради-гредоред са преустроени без изобщо да се вземат предвид подобни указания. Някои изправял ли се е пред подобен проблем? Може ли да сподели някакво компромисно решение?
Re: Преустройство къща гредоред
05-02-2007 - 04:05:54
"Доколкото виждам цяла София, а и другите градове в България, такива сгради-гредоред са преустроени без изобщо да се вземат предвид подобни указания"

И сега някои собственици хвърлят луди пари да ги укрепват със стоманени рамки. Видях го с очите си в София.
Re: Преустройство къща гредоред
05-02-2007 - 04:43:53
Аз лично бих следвал съветите на специалистите (инженери, архитекти). В София се направиха купища безобразия , които един ден ще излезат солени.
Преустройство от този род изискава проект който да гарантира безопасността на ползващите го. Сигурен съм , също , че застрахователите също биха дали сигнал ако има нещо нередно в обекта - те гледат да си вържат гащите максимално, за да поемат най-малък риск.
Re: Преустройство къща гредоред
05-02-2007 - 09:16:44
hill Написал:

> Някои изправял ли се е пред подобен проблем? Може
> ли да сподели някакво компромисно решение?
>

Преустройството на една такава къща е свързано с доста сериозни и отговорни мероприятия и компромиси не бива да се правят

Re: Преустройство къща гредоред
07-02-2007 - 17:24:15
Quote

Може ли да сподели някакво компромисно решение

Zdraveyte ,
zamqnata na gredored s betona plocha , kato noseshtite sneni b`dat podsileni s koloni
( bilo to otv`treshnata ili otv`nshnata strana e veche vasha peicenka , kato za izp`lnenie e polesno da sa otv`tre)
triabva da priznaem che nikoga ne prepor`chvame izbivane na noseshti steni ,
no v granicite na razumnoto sled proverka bihme mogli da vi garanirame ustoichivosta postignata ot nashta rabota .




телефон за контакти
0884357699
моля след работно време ( 19:00 ч. )


Илиян КРАЛЕВ

[vergeltung.data.bg]
Re: Преустройство къща гредоред
17-03-2007 - 11:52:29
Занимавам се със стари къщи по селата. В Англия цели сгради са от гредоред. Може да смениш пода но със стените не е за препоръчване. С бетона е най лесно но и най тъпо. Утежняваш коннструкцията. При наличието на слепени греди и дървено стоманен трегер не се занимавай с бетон. Кнауф имат видифлоор който ако се сложи добре ще си лепиш плочки, ламинат, паркет ... с вързани ръце. За трегерите е същото само където смотаните пожарникари могат да ти създават проблеми.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход