Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

"Весели" извадки от една страхотна книжка

Публикувано от magea 
"Весели" извадки от една страхотна книжка
31-01-2007 - 15:30:42
"Как да построиш къща, да направиш ремонт, без да те ошушкат, без да те ощавят"
Ивадки от Глава 28. Шофьорът (шашмьорът)
………………………………………………………………….
Други машинисти. Няколко думи за машинистите — оператори на строителни машини, като багеристи, фадромисти, кранаджии, сондаджии, вишкаджии (камион със стрела и гнездо за оператора отгоре) и т. н. Техните шашми са безброй. Основното им бойно оръжие против теб е психоатаката. Твоята единствена защита пък е контрапсихоатаката. След малко ще онагледя думите си с един пример от Храма, за да разбереш за какво говоря. Преди това обаче искам да ти предам съвета, който получих в началния стадий на строителството от мой близък. Този съвет се оказа от огромна полза за мен и ти предлагам да си го поставиш на челно място в арсенала за отбрана против нагли нахалници.
Та значи моят приятел, Кольо, ми каза един ден: „Слушай ме, момчееее, аз три къщи съм построил в тази страна, докато ти си живял като бял човек в Америка. Приеми този съвет от мен и го ползвай в подходящи ситуации. Разбери, работникът, майсторът, въобще българинът не зачита благата дума, той не разбира от приказка, той и магарето разбират само от бой... само че за човека боят е в преносен смисъл. Та искам да ти кажа, нали ме разбиращ, че ако някой се опитва да те прави на луд, ти вземи, че наистина се престори на луд!!! Тогава проблеми нямаш. Разбираш ме, нали, или пак да ти го обясня?” Аз наистина бях разбрал точно какво иска да ми каже. И сега ще ти дам пример, как използвах неговия съвет в един конкретен случай.
Значи наех аз един ден багерист да ми изкопае канавка отстрани на пътя, за да се стича там водата. Обясних му като на малоумен какво трябва да се направи. Набих му колчета по трасето. Дадох му едно контролно колче, дълго 60 см, с което да мери дълбочина¬та на рова. Изобщо не разчитах само на устните си инструкции колко да копае, за да не ми излезе с номера: „Ама не беше така.” Затова му оставих колчето като веществено доказателство за това, колко искам да изкопае, след което изрично му казах да не трупа извадената пръст непосредствено до изкопа, а да я слага поне на 1,5—2 метра настрани от него. Обясних му защо искам да е така. Казах му, че ако остави пръстта съвсем близо* до ръба на изкопа, следващият дъжд ще я срине обратно и резултатът от занимание¬то ще е никакъв. Попитах го за последно дали ме е разбрал. Той ми каза уверено: „Немаш проблеми, шефе.”
И така, залових се с моята работа, стискайки палци багеристът да не оплеска нещо. По мое усмотрение бях преценил, че работата може да се свърши за около 4 часа, тоест половин машиносмяна, и така се бяхме спазарили. Само след два часа обаче багеристът дойде при мен и припряно каза: „Готов съм, шефе, давай парите, че бързам за една друга работа.” Със свито сърце излязох навън и — какво да видя? Изкопът не е по права линия, както го бях маркирал, а криволичи, като че е правен от пиян. Пръстта е изсипана непос¬редствено до ръба на изкопа, а на око може да се види, че нито дълбочината, нито широчината е спазена навсякъде. Оставих проблема с дълбочината за последен коз и му казах да се върне и да издърпа с кофата пръстта по-далеч от рова. Той се съгласи неохотно и отиде да си дооправи работата.
Бях оценил труда за около един час. След по-малко от половин час нашият човек пристигна запъхтян и още по-припряно ми каза: „Готово, шефе, айде давай парите, защото съвсем закъснях, а съм обещал.” Излязох пак да проверя и — какво да видя? Пръстта е чопната тук-там с кофата, но поне половината все още си седи до ръба на рова. Казах му: „Виж какв, докато не издърпаш всичката пръст настрани от ръба на рова и докато не си провериш дълбочината на рова, не идвай пак при мен за пари.” Направих се на много сърдит и се оттеглих. В действителност в душата ми цареше пълен покой, понеже тези привидни битки с „малоумници” съм ги водил стотици пъти и вече бях тренирай да не изразходвам капчица от ценните си нерви за такъв вид разправии. В този момент обаче багеристът (да го наречем Марко, не магарето) се развика с пълен глас: „Абе, яз колко пати че ти копам дупката, бре? Ако сакаш пак да повтарям, че ти узмем двойната тарифа.”
Прецених, че Марко ми прилага психоатаката на разярения и ощетен работник, който си търси правата, макар че по всичко личеше, че работата не е свършена според договорените условия.
Назря моментът да се възползвам от съвета на Кольо, моя приятел. Поех дълбоко дъх и смело влязох в ролята си на още по-разярен, като отвътре в душата ми продължаваха да царят пълен покой и равновесие. Развиках се и аз на свой ред с пълен глас: „Абе, ти на луд ли че ме праши бе? Я ме погледни, аз на луд ли ти приличам? Аз каах ли ти да маанеш пръстта от йзкопо? Кой че я рине таа пръст? Аз ли с лопатята? Я дай пръто тука? Я погледни тук стърчи ли? Стърчи! Я погледни тук стърчи ли? Стърчи! Айде оди да копаш, да не узмеш нулевата тарифа!” Стараех се да ръкомахам рязко и безразборно и напъвах жилите на врата си, докато усетих, че вените се надуват заплашително. Мислех си, ако ще ме прави на луд, нека си помисли, че наистина с такъв си има работа.
Оттеглих се мълниеносно, без да му дам шанс за още спорове. Оцених работата му за около половин час. Той дойде след един и каза доста по-спокойно: „Хайде, ела да провериш дали има проблеми.” Този път всичко беше приемливо, платих на човека, но продължавах да се правя на сърдит, за да не му дам шанс отново да се пазари за нещо. Бях сигурен в успеха си, така както бях сигурен, че с първоначалните инструкции работата щеше да бъде претупана.
Не казвам, че винаги ще бъде така, но гарантирам, че такива случки ще имаш често. Колкото си по-мек, по-културен и по-учтив, толкова е по-голям шансът да те направят на луд. В подобни случаи си спомни за съвета на Кольо. Понаучи малко шопски или друг местен диалект. Свали си очилата и намръщи веждите още от самото начало. Тях хич не ги трогва това, че си учтив, приветлив или усмихнат. Не търси толкова логическите доводи, а наблегни на викането, то е по-ефикасно. И не забравяй, вътрешно не се ядосвай. Ако ще изживяваш всяко викане и всеки спор, дълго няма да издържиш. Сигурен съм, че и машинистите симулират психоатаките, за да опитат дали ще мине номерът. Те са длъжни да опитат. Да опитват, но на краставичар краставици трудно се продават.
......................................................................



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2007-01-31 16:15 от magea.
Re: Весели извадки от една страхотна книжка
31-01-2007 - 16:24:43
За съжаление тази тактика не-винаги помага. Особено ако говорим за наемен работник - машинист, който е на принципа "мога да копам, ама мога и да не копам".

Ако човек вникне малко по надълбоко в нещата обикновено излиза че собственика на машината не плаща достатъчно на работника, обаче не собственика а именно машиниста "дърпа лостовете". От там ти като плащаш и виждаш че работата не върви, почваш да викаш на машиниста, той обаче не се трогва много-много...

При мен безотказно действаше следната схема: Доплащам някаква дребна сума ( от порядъка на 20-50 лв) на машиниста. Човека ще ме разцелува от кеф, ако работата е за повече от машиносмяна, остава без да мрънка и без естествено да казва на шефа си за това.
Като цяло предвиждам в бюджета на строежа един такъв "фонд" от 1000 лв. С него се правят курбаи, банкети, каси с бири и допълнително стимулиране на работниците.

Оказва се че когато се отнесеш човешки с тия хора и те ти се отплащат подобаващо.
Re: "Весели" извадки от една страхотна книжка
31-01-2007 - 16:37:20
Качих тази извадка, защото когато копахме основите, багеристта ми прилагаше гадната тактика. А той си беше шеф и багера си беше негов. Само мрънкаше, било му тясно, за пълнежа не сме се били разбирали и ей сега щял да си ходи. А аз много му се връзвах..sad smiley Колкото повече се стремях да му угодя, толкова повече ме правеше на луда. А пазарлъкат беше на машино смяна на час. На вторият ден ми докара втори камион да извозва пръстта, за да "станело по-бързо". Пръсттта я изсипваха във вътрешната част на двора и по съседите. Сещате се какво правиха камионите през повечето време, нали? Ама за втория камион също си платихsad smiley.
Re: "Весели" извадки от една страхотна книжка
31-01-2007 - 17:12:55
avatar
И аз съм си имал вземане даване с така наречените "майстори"... Моята тактитка е следната - обяснявам много бавно, внимателно с отчетлива дикция на книжовен български език. После повтарям всичко като натъртвам на най-важното и питам след всяко изречение: "Бях ясен нали?"...

Разбира се после винаги нещо не свършено и тогава влиза в сила тактика номер 2 -
бавно и отчетливо обяснявам, че в багажника на колата си държа 9.6 милиметров револвер Смит и Уестън, който е много точен особено от упор и прави еееей такива големи дупки... Изчаквам нужното време и изпреварвам отговора на "баш майстора" като отивам с бърза крачка при него и го питам: "Нали този път ще направиш нещата както се бяхме договорили?"

Да ви кажа честно действа, но веднъж ми гепиха едни прибори като помислиха, че са сребърни (аз глупака вместо да им оставя пластамсови им дадох от моите си прибори няколко вилици и ножове) за отмъщение. Но ако не допускате подобни нелепи грешки да им оставяте ценни вещи - номера минаваsmiling smiley

Автоматичен подпис: [www.investor.bg] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net]

"До 2060 г. българското население ще се стопи с 27%, но в София ще нарасне с 45% до 1, 87 милиона души..." Кога се купува недвижим имот - когато цениТЕ падат или когато вървят на горе?
Re: "Весели" извадки от една страхотна книжка
31-01-2007 - 17:49:53
За довършителните работи май да изкарам някой курс по бойни изкуства и да си купя една ловна пушка. За тия над които чара ми не действа...smiling smiley
В действителност, по време на грубия строеж, основните строители, които спяха на обекта им бях влязла под кожата и ме слушаха с "внимание". Съобразяваха се с повечето ми "капризи". Обаче на бригадира "тия не му минаваха". Чак влезе в конфликт със свойте работници.
Re: "Весели" извадки от една страхотна книжка
01-02-2007 - 08:48:48
Така е всеки гледа от собствената си камбанария. Имам център за строително-ремонтни работи и при мен не са единични случаите на обратният вариант - след свършена работа да не мога да си взема парите. Аргументът дори на единия от инвеститорите ми и до сега цитирам с удоволствие " Аз имах проблем с изграждането на това хале и вече е разрешен, сега проблемът как и дали ще си получиш парите е само твой". И си е така - човекът беше прав.
Според мен всички зависи от възпитанието и коректността на хората. Лошото е , че самите ни отношение много се изкилифенчиха всеки гледа да мина другия и така ........ Неприятна работа.
Иначе това, което си написала е забавно и полезно smiling smiley
teo
Re: "Весели" извадки от една страхотна книжка
01-02-2007 - 12:39:47
До тук с моите майстори се разбираме отлично. Когато започнахме изкопа в края на Октомври беше доста студено. Имаше и дъждовни дни, но момчетата с двете машини (багер и фадрома) работеха с желанието да свършат работа. Появиха се огромни морени. Наложи се две-три седмици двама от строителите, които разбират от разбиване, да се напрегнат и да режат камъка. Бил съм с тях през почивните дни и видях, че парите които им платих си заслужават. Ръце не им останаха да млатят с чуковете, да набиват клинове и т.н. Дори през дъждовните дни работеха с чадъри.
Бяхме се споразумели за кубик изкопано. Няам да ви казвам колко зор видяха с изваждането на камъните. Истински фокусници. Фадромата счупи единия си мост от зор, но я ремонтираха (не за моя сметка) и пак продължиха. Пръста я изиспваха направо с фадромата на около 20-на метра от моято място в дерето към реката. Съседите, които държат това място дадоха своето разрешение. В последствие обаче пръста и камъните им се сториха много. Имаше малко главоболия, но накрая нещата се поуспокоиха, още повече, че те го искаха. Аз бях готов да позлвам камиони за извозване.

В момента тече строежа. Някои неща се променят в движение, най-вече имахме промени в основите и вътрешната стълба от гаража към къщата. Още в началото казах на главния майстор(бригадир да кажем), че разчитам на неговия професионализъм и отношение и досега човека не ме е излъгал. Дори е доволен,ч е му оказвам доверие и се старае да го оправдае. Не ме интересува дали е циганин или българин. Важното е, че си върши работата и най-вече ми е казал: "Утре ще сме съседи (той си е местен строител). Не искам като се видим да ме псуваш или аз да се срамувам от работата си."

Ето това е. Вероятно ще има грешки или някои неща, които могат да станат по-добре. Вероятно тук таме ще се направят компромиси от двете страни. Въпросът е обаче е да се има уважение, доверие и работата да върви без да седя постоянно над главите им и да разчитам, че всичко което сме говорили се спазва и най-вече се работи. Засега е така и съм доволен.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход