Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Разрешение за ползване-акт 16?

Публикувано от markopolo 
Разрешение за ползване-акт 16?
29-01-2007 - 07:56:12
Интересува ме колко време след подаването на документите за "Разрешение за ползване" се получава то? Строихме с инвеститор, може ли той да подаде документите без участието на "възложителя" т.е. ние?
Re: Разрешение за ползване-акт 16?
02-02-2007 - 14:04:57
Здравейте,
средно се получава за около 2-3 месеца.Документите могат да се подадат от строителя без участието на "възложителя" , ако обаче всичко ви е добре оформено и подписано!
smiling smiley
Анонимен потребител
Re: Разрешение за ползване-акт 16?
02-02-2007 - 15:09:43
Тези документи не ги ли подава инвеститорът. В крайна сметка след Акт 15 строителят си е свършил работата, защо той да подава документи за разрешение за ползване?
Re: Разрешение за ползване-акт 16?
02-02-2007 - 16:43:45
Тинки Уинки Написал:
-------------------------------------------------------
> Тези документи не ги ли подава инвеститорът. В
> крайна сметка след Акт 15 строителят си е свършил
> работата, защо той да подава документи за
> разрешение за ползване?


Абсолютно така е - възложител, собственик.... този, който ще си ползва обекта и ще плаща таксите и данъците към дружествата.
Quote

ЗУТ,Чл. 177. (Изм. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 29 от 2006 г.) След завършването на строежа и приключване на приемните изпитвания, когато те са необходими, възложителят регистрира пред органа, издал разрешението за строеж, въвеждането на обекта в експлоатация, като представя окончателния доклад по чл. 168, ал. 6, договорите с експлоатационните дружества за присъединяване към мрежите на техническата инфраструктура и документ от Агенцията по геодезия, картография и кадастър, че е изпълнено изискването по чл. 175, ал. 5.

(2) Строежите от първа, втора и трета категория се въвеждат в експлоатация въз основа на разрешение за ползване, издадено от органите на Дирекцията за национален строителен контрол, при условия и по ред, определени в наредба на министъра на регионалното развитие и благоустройството.

(3) В 7-дневен срок от постъпване на искането органът, издал разрешението за строеж, след проверка на окомплектоваността на документите, регистрира въвеждането на строежа в експлоатация и издава удостоверение за въвеждане в експлоатация.

(5) Свързването на вътрешните инсталации и уредби на строежа с общите мрежи и съоръжения на техническата инфраструктура се извършва въз основа на договор със съответните експлоатационни дружества.
Re: Разрешение за ползване-акт 16?
02-02-2007 - 19:17:52
"Инвеститор" и "Възложител" са едно и също нещо що се касае до строителните книжа. Та въпросът ти не е много ясен.
Re: Разрешение за ползване-акт 16?
05-02-2007 - 22:29:35
Ами в нашият случай "Възложител" и "Инвеститор" не са едно и също. Инвеститорът трябва да подаде документите-така сме скючили договора-неговите задължения към нас приключват с получаването на "Разрешение за ползване". Сградата вече е на някоко собственика. Не трябва ли всички да подписват акт 15 и следващите документи?
Благодаря за отзивчивостта досега и за информацията. Все ще се оправим някакси.
Re: Разрешение за ползване-акт 16?
06-02-2007 - 08:37:06
Ако сте приели собствеността, т.е. прехвърлили са Ви вещните права в/у имота и имате нотариален акт - Вие по право сте собственик и съответно - инвеститор - предполага се ,че сте си платили поне част от имота и което всъщност няма особено значение, защото Акт 15 се подписва от всички собственици /или инвеститори - възложители/ в сградата,които имат нотариални актове. В Акт 15 се описват нотариалните актове на всички.
Друг е въпросът, ако сте направили пълномощно на строителя да Ви разписва на документацията. Това доста улеснява процеса по актуването, но дали добре ще Ви защити интересите е спорен въпрос. Едно от условията за разписване на акт 15 е, че одобрявате, приемате и сте съгласен с изпълнението на вашия обект.
До тук - за Акт 15...
За разрешението за ползване - вече Ви го описах процеса. Собственикът лично подава молба до дружествата - или негов нотариално упълномощен представител. Обикновено - практиката е да си съставите управата на етажната собственост и да упълномощите управителя да подаде молби от името на всички собственици... Но тъй като упълномощаването отново се изисква да е нотариално заверено - остава да прецените - къде Ви е по-малко досадно да висите всички - при нотариус или при дружества... Все пак - аз препоръчвам нотариус, за висенето... smoking smiley - по-малко нерви и време се губят, отколкото в енергото например.
Ако, както казвате, строителят е поел ангажимент да извърши регистрирането на обекта вместо Вас, то трябва да сте му създали необходимите условия, а именно пълномощното... В такъв случай, той може да Ви съдейства на добра воля или по силата на договора и да подаде молбите от името на всички собственици.
п.с. Това важи за строежи от ІV-та и V-та категория.
Re: Разрешение за ползване-акт 16?
06-02-2007 - 21:16:09
Много благодаря за информацията. Нещо ни мамят и не можем да разберем защо не подават документи за актовете. Незнам какво можем да направим, за да принудим инвеститорът да задвижи процедурата. confused smiley
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход