Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Gipsokarton!!?

Публикувано от petra 
Re: Gipsokarton!!?
04-01-2008 - 23:38:07
avatar
Аз лично не съм фен на вътрешната изолация, ако е самостоятелен детайл без външна. Вътрешна (според мен) е добре да се сложи единствено само ако има конструкция с картон. Освен качеството на повърхността друг фактор не е съществен (според мен).
Имаше преди години спорове по едни семинари дали вароциментовата мазилка е кофти за здравето, имайки в предвид, че молекулата на варта е ненаситена откъм кислород и особено в наше време процеса по неутрализиране "гасене" на варта не се следи коректно и на обектите се кара неясно колко гасена или негасена е варта. Оттам тя си остава цял живот "гладна" на кислород и откъде го взима - от околната среда. И винаги е в неравновесно състояние - поглъща и отдава влага. Ако участъка е зад гардероб или шкаф - колония първични мицели. (Това горенаписаното за варта звучи достоверно , но не знам дали е вярно - по Висша химия не бях добър - просто е комплект от мнения на хора от бранша).
Изчаквах и някой друг да се включи в дискусията с друго мнение, но уви никой не се сеща и затова се налага аз да го изказвам(ще рече че аз ще си опонирам). Та за какво става въпрос:
Аз съм враг на вароциментовата мазилка. Но не е така работата с гипсовата мазилка!!! Значи ако трябва да се прави мазилка - 100 пъти е по-добре да е гипсова, нанесена с машина (пак отиваме към интензивното строителство). Ако е изпълнена съвестно - боядисвам върху нея без грижи. Понякога пускам "шлайфачките" отгоре-отгоре да я минат ей-така за фасон и сетне - атака на боята!

Ако се налага вътрешна изолация като чисто хипотетична ситуация е много важно каква е задачата и защо я правим. Оттам е и многообразието от варианти. И само един от тях задължава използването на гипсокртонна технология. Ако лепим XPS или EPS или тяхните варианти в химически и физически контекст - картон не е необходим. Даже е ненужен - само ще затрудни изпълнението. Само ако слагаме вата - правим конструкция и картон. А има вариант и с вата и без картон и пак да е гладка и твърда повърхността winking smiley , ама да си разказвам цялото ноу-хау във форума мисля че не е необходимо.
Всичко зависи от това колко пари е прежалил възложителя и ако е достатъчно малко, за да си подритна името - не се наемам. Иначе почти няма сложна ситуация, която да не се реши. Сега има огромен избор от технологии. Който чете постоянно, пък и пробва, е наясно...
Re: Gipsokarton!!?
05-01-2008 - 11:20:57
Не те знам къв строител си, ама си философ и психолог! :}

Не ми отговаряш на конкретните въпроси, а нови теории развиваш:

Хората мрат да чуят непотвърдена хипотеза, че едикойси материал е вреден за здравето. Така вече 20 години некои хора още верват, че итонгът излъчва радиация. Ходи после доказвай, че немаш сестра. "Абе, то не е доказано, ама дай аз за по сигурно да не го слагам, че децата ми ще живеят тука!"

Аз участвайки в спора кво да отговоря сега на това? Международен екип от учени в Уайомингският научен технологичен институт откри, че гипсокартонът е подходяща хранителна среда за бактерията на лудата крава, както и че излъчва до пет нанорадиана делта-лъчение на квадратен метър. Айде опровергай ме!
spinning smiley sticking its tongue out

Сега сериозно: Как така варта завъжда мицели? Безспорен и многократно доказан факт е, че варта е дезинфектант и то най-безвредния от всички дезинфекциращи препарати. А гипсокартонът от вътрешната страна още не е изолирала науката микробите дето ги завъжда... Ако попадне негасена вар не мислиш ли, че при разбъркването с вода ще се изгаси сто пъти? И ако остане няква кислородна молекула да поглъща стената няма ли да я погълне няколко дена след измазването? Виж вече, ако строителите бързате както винаги и не я оставите да дръпне водата от мазилката може и да стане гаф...
Re: Gipsokarton!!?
05-01-2008 - 12:18:52
avatar
Колко снимки искаш да ти изпратя на зеленясали "дезинфектантни" стени???? Със сигурност всички са виждали. А варта може и да е и дезинфектант покрай още 100 други неща и при определени обстоятелства. За итонга отдавна всичко се знае.
Re: Gipsokarton!!?
05-01-2008 - 12:35:43
avatar
Относно сроковете - вероятността възложителя да е живеещия в последствие е много по-малка от 1%. Затова се съобразяваме с желанията на инвеститора. Инвеститора определя правилата на играта. Аз (фирмата ми) съм прост изпълнител. Един от основните показатели е срокът за изпълнение. И тогава се прибягва до технологии, които възпроизвеждат качество за кратко време.
Мисля че е време да намалеят философстванията, както се изразихте преди, затова ще обобщя моята гледна точка възможно по-кратко:
1. Ако който и да е детайл (включително любимата Ви вароциментова мазилка) се изпълни строго по технология и съвестно - резултата винаги е добър.
2. Останалите вариации коя технология да предпочетем зависи от мнооого неща, като едно от най-важните е колко е бюджета (ако въобще го има при малките частни възложители).
3. В повечето случаи саморемонтирането или самостроенето е като самолечението - вредно.
4. След това се влиза по форумите и се пише, че едикойси материал или технология са шиит, защото вината не е никога във всичкознаещия и още толкова можещия българин!

Но ако някой има все още въпроси може спокойно да си ги пуска тука.

До pe6o - Дискусията с интелигентни хора с различна от моята позиция ме зарежда. Благодаря!



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2008-01-05 12:37 от n.nikoloff.
Abu
Re: Gipsokarton!!?
05-01-2008 - 17:45:57
Николов,
аз не съм от саморемонтиращите. Професия ми е, макар да не ми е тясна специализация. Може да съм прекалил с твърдението, че е лайна, обаче така мисля! Не ми казвай, че на себе си ще направиш ремонта с гипсокартон стандартно изпълнение, защото няма да ти повярвам!
Имаше конкретен въпрос: да поставят ли вътрешна изолация и гипсокартон, при положение че има външна. Аз казах НЕ! Кажи с една дума какво мислиш и да приключваме спора.

Re: Gipsokarton!!?
05-01-2008 - 19:05:20
Ествествено, че всичко може да зеленяса ако е изложено на влага и прочее. Разликата между класическата варова мазилка и гипсокартона е, че след като зеленясат, варта я почистваш и боядисваш повърхностно и готово, докато гипсокартона го изриваш с лопата и всичко наново от етап груб строеж.
Re: Gipsokarton!!?
05-01-2008 - 20:52:15
avatar
До Abu - при такава ситуация, ако целта е само изолацията, при положение че отвън има добре изпълнена поне 5 см изолация - то не виждам никаква причина да се прави допълнителна термоизолация.Ако Ви трябва и шумоизолация - работата е друга.

До pe6o - допуснеш ли един път влагата с леки мероприятия не може да се отървеш. Да не говорим че това говори за лоша поддръжка или работа на несъвестен изпълнител или и двете.
Re: Gipsokarton!!?
04-03-2008 - 22:48:08
Добър вечер на всички.Реших и аз да кажа няколко думи за мазилките или по скоро за гипсартона.Той е измислен в щатите,а те продават патента на германците ако не се лъжа в далечната 1937 г. Разликата е че в щатите се изпълнява на дървена конструкция а в европа на метална.С варова мазилка къщата изсъхва добре бих казал........след 6 месеца до 1 година и няма никакви изолационни качества.При картона можеш да се нанесеш след няколко дена.Ако има пък и ватичка е добра изолация.Мухъл........конденз.......при гипскартона е невъзможно да има ако е положен добре и няма термо мостове.Той отлично регулира влажноста в помещенията,когато тя е по вискока той поема влагата когато е по ниска той отдава.Друго което не е за подценаване са последващи ремонти и подобрения в помещенията,те стават в пъти по бързо и по добре когато всичко е облечено в гипскартон.Има и други интерестни нещица.........но стига толкова.Ако се вземе предвид горепосочените неща бих казал.......поне 10 на 0 за гипсакртона.Поздрави на всички
Re: Gipsokarton!!?
05-03-2008 - 10:04:31
Според мен картона има един основен минус: ниска якост. За вътрешни стени трябват 2 или 3 листа че да стане здраво. Който има по-палави деца знае какво става ако си с единичен картон. От там вече се увеличава дебелината на стената и т. н.....
Re: Gipsokarton!!?
05-03-2008 - 21:38:38
avatar
На Ембаси Сюитс го правихме двоен, а ватата лепихме за стената с тапетно лепило - по изисквания на EQUEST и АДИС. С двоен правихме и ТОКУДА....
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход