Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Gipsokarton!!?

Публикувано от petra 
Re: Gipsokarton!!?
01-01-2008 - 23:52:17
avatar
Начетох се на глупости!

1. Възможността зад гипсокартонна конструкция да се завъдят бубулечки е точно толкова голяма, колкото и в помещение, изпълнено с всяка друга технология. Това обстоятелство зависи от поддържането на хигиената на обитаващите го!
2.Гипсокартона сам по себе си нито шумоизолира, нито топлоизолира, но създава възможността между него и стената да поставите вата, която е от най-добрите изолатори и в двете.
3. Улеснението по изпълнението на всякакви инсталации зад гипсокартона не може да се сравни с другите (конвенционални) варианти. Много се кефя, когато всички ел. изводи се оказват точно там където ги искате, а не там, където някой мангал е решил да излизат. (не знам за вас, но мене лично много ме дразнят разминавания от 5-10 мм във височината на 2 съседни контакта, например!).
4. Самият факт, че не контактуваш с нискоквалифицирани и нискограмотни изпълнители в целия процес е за предпочитане.
5. За мене също е важно повърхността да е перфектна и затова предпочитам гипсокартонна такава. Когато нанасяме суперскъпа боя (често се случва) кривата стена ни компрометира като изпълнители винаги!! Да не говорим как са подготвени стените при поставяне на плочки в баните!
6. Относно сроковете - ако в една къща мога да влезна с поне 2-3 месеца, защото съм предпочел картона - предпочитам го. Ако поема изпълнението на 10 000 квадрата повърхност, като възложителя държи на качество, бързина и добра цена - изборът е ясен - само съпътстващата технология около гипсокартона може да е решение. Останалото остана в миналия век заедно с назадничавомислещите.
7. МНОГО ВАЖНО! За да има положителен ефект цялото мероприятие - всичко трябва да е изпълнено строго по технология! Където се налага и двуслоен картон! (напоследък много често ми се налага да изпълняваме двуслоен и резултата като здравина е повече от задоволителен) А! относно "ритника е стената" - кой раздава ритници по стената си и да пробва колко е здрава. Може би само тези, които се докарват в умопомрачително състояние от евтин алкохол и турбо чалга. На тези хора им е все едно в каква кочина живеят. Те не са потребителите и никога няма да бъдат на по-високотехнологични неща от бита - нямат нито възпитанието, нито културата за това. (другите просто и не развъждат домашни любимци зад конструкцията).
8. ОЩЕ ПО-ВАЖНО!!!
- Съвет към възложителите - Когато сваляте цените на изпълнителя повече от 3-4% от офертата, която Ви е дал не можете да имате огромните претенции към него - просто сте го накарали да прави компромиси с технологията.
- Съвет към изпълнителите (колегите) - избягвайте възложители, които не са готови да заплатят цената, която трябва да заплатят. Компромисите водят до компрометиране на бранша. След като се преборите за цената - имате основанието и задължението да свършите всичко по технология и в качество. Не правете компромиси и необмислени спестявания от технологията - това само ще компрометира Вас и въобще колегите.

И въобще - Честита Нова година на всички!
Re: Gipsokarton!!?
02-01-2008 - 11:17:47
1. Как си представяш буболечки и мишки във класически измазана тухлена стена и същите буболечки и мишки в кухина заемаща всички стени на сградата? Каква хигиена могат да поддържат обитаващите в двата случая?

2. Защо ни е да поставяме изолация отвътре на нова сграда? Освен ако строителя за по-евтино и бързо си е спестил скелето и работниците отвън и съответно няма изолация отвън и вътрешните преградни стени пак за по-евтино ги е направил тънки.

3. Какво ме интересува мене, като бъдещ живущ "улеснението по изпълнението" за сметка на качеството? Освен ако не съм на палатка и бързам да се нанеса на цената на всякакви компромиси. Дори тогава сроковете зависят от желанието на строителя, а не от избора на технология.
"Някой мангал" ако е решил и му се даде възможност да обърка контактите и разклонителните кутии, ще го направи и на гипсокартон и навсякъде.

4. Значи пак компромиси с крайния продукт за да "не контактуваш с нискоквалифицирани и нискограмотни изпълнители"?

5. Слагате "суперскъпа боя ", а спестявате от мазане? Щом суперскъпата ви боя не хваща по крива стена, защо не се постараете да зидате стените прави вместо да ги изправяте с гипсокартон след това?

6. Какво го изтересува бъдещият живущ в един апартамент/къща ти колко хиляди квадрата си поел?

7. "Строго по технология..." и прочее = общи приказки.
Значи всеки културен човек трябва да може да гарантира, че през следващите 10 - 20 - 50 години никой в неговото жилище никога няма да се напие; няма да слуша турбочалга; няма да се пренасят тежки мебели; няма да играят деца и изобщо всички всякога ще се отнасят нежно към стените?

8. Значи все пак говорим за "компромиси с технологията"?
Re: Gipsokarton!!?
02-01-2008 - 11:44:47
pe6o,
аргументите ти са железни clap: .
Аз също съм за класическата варо-циментова мазилка + гипсова шпакловка. Моля потребителят с двете ф-та в края на ника си да каже: след като толкова много хвали гипсакартона, вкъщи как са му изпълнени стените?
Re: Gipsokarton!!?
02-01-2008 - 19:50:58
Abu Написал:

> Да ма прощаваш, ама нищо от написаното не е вярно.
> Иначе на хората им слагам с удоволствие
> гипсокартон. На мен ми е още рано да си го туря
> сам ... лайна и дъвка, да ма прощавате.
>

И как точно не е вярно?
1. Наистина ли смяташ че гипсокартон+вата не прави по-добра топлоизолация
2. Наистина ли смяташ че гипсокартон+вата не прави по-добра шумоизолация

Ами ако мислиш така смятам че е време да се ограмотиш че времето на майстори тип "Башмайстора" отдавна мина
Re: Gipsokarton!!?
02-01-2008 - 21:50:32
avatar
Уважаеми pe6o,
От писаното от Вас стигам до следните изводи:
1. Мишките и бубулечките са се появили по домовете на хората едва в последните около 10 години и то само в тези, в които има изпълнили детайли от гипсокартон!! :crazy:
2. слагането на вата отвътре задължава неслагането на изолация отвън!!! :crazy: :} ( за сведение на живущите около по-оживените места винаги препоръчвам слагане на вата, защото явно не сте разбрали че освен че топлоизолира ватата и шумоизолира добре )
3. Изпълнителите на гипсокартон не ползват ролетки, защото и зидаро-омазвачите не ползват и затова контактите се слагат отнякъде към никъде. :crazy:
4. вароциментовата мазилка е скъпо и непостижимо за простолюдието постижение на строителната иновация и всяка алтернатива се нарича спестяване, а не избягване на неудобни мокри процеси, реализацията на които довежда до лудост и възложители и изпълнители!!! :}
5. суперскъпата боя хваща на гипсокартонна повърхност, а на крива стена - не :crazy:
6. (каква беше връзката между бъдещия живущ и обема на моите възможности не разбрах. Важно е за строителя, защото след като знае че съм инвестирал над 60 000 лева в механизация, оборудване , екипировка и прочие, без да включвам автомобилите само за да съм перфектен в качеството и количеството на крайната повърхност в детайлите гипсокартон, шпакловка и боя, и той знае че може да очаква определено качествено поведение от мен, а не от т.нар. вълк-единак-универсален-майстор с много акъли и претенции и една четка и мече...)

Определено не сте прочели внимателно какво съм написал в предишния пост!

На потребителя king_for_a_day ще кажа (добре че жена ми не чете тука) - живея в панелка, която от бая време трябваше да й се направи ремонт, ама ..... Обущаря ходи бос, както се казва! winking smiley winking smiley winking smiley
Re: Gipsokarton!!?
03-01-2008 - 19:49:45
1. Мишките и буболечките винаги са живяли в кухини в жилището. Такива кухини едно време бяха под дюшемето; под черното дюшеме на паркета и зад ламперията, а сега са зад гипсокартона.
2. Слагането на достатъчно топлоизолация отвън е достатъчно и не се налага и отвътре. Вътрешната топлоизолация е компромис. Подреждането на различните слоеве е цялостно решение, а не да се препоръчва според колко ви се доверяват живущите и колко са платежоспособни.
3. Тва не го разбрах.
4. Кое е по-евтино за вас като изпълнител: мазилката или гипоскартона? По-евтиното наричам спестяване. Коя лудост е по-важна: няколкомесечната на изпълнители и вложители или доживотната на живущи?
5. Това вие го казахте.
6. Няма връзка. По тази причина бъдещия живущ (меко казано) слабо го интересува вие колко сте вложили в техника. Него го интересува качеството на крайния продукт, което вече има голема връзка с избора на технология.
Re: Gipsokarton!!?
03-01-2008 - 20:54:54
xora kak varviat zenite za okacheni tavani
Re: Gipsokarton!!?
03-01-2008 - 21:31:26
avatar
Quote

1. Мишките и буболечките винаги са живяли в кухини в жилището. Такива кухини едно време бяха под дюшемето; под черното дюшеме на паркета и зад ламперията, а сега са зад гипсокартона.
Това е много логична мисъл, макар и ако не невярна, то поне некоректно поднесена. Вероятността зад гипсокартона да се завъдят гадини е право пропорционална на вероятността да има леснодостъпна хранителна среда наоколо - в смисъл - липса на съответната хигиена и поддръжка.

Quote

2. Слагането на достатъчно топлоизолация отвън е достатъчно и не се налага и отвътре. Вътрешната топлоизолация е компромис. Подреждането на различните слоеве е цялостно решение, а не да се препоръчва според колко ви се доверяват живущите и колко са платежоспособни.
Ще се потретя - мисля че съм подредил мисъл и за шумоизолацията, която нещо не искате да коментирате. Честно казано, както сам твърдите, цялостното решение е за предпочитане пред половинчатото (което в повечето случаи е абсолютно достатъчно, но все пак речта иде за гипсокартона). Аз лично не съм тръгнал да агитирам задължително да се слага и вътрешна топлоизолация и че само това е единственото решение. Обаче ако се създаде такава възможност, поради факта, че се прави предстенна обшивка е глупаво, ако не и малоумно да не се изпълни!

Quote

3. Тва не го разбрах.
Исках само да подчертая, че когато фиксираме ел.точките те не променят местата си заради некадърността на майсторите и това е много лесно приложимо, за разлика от мазането.

Quote

4. Кое е по-евтино за вас като изпълнител ...
Далеч по-изгодно е да изпълнявам крайните повърхности от гипсокартон - правя много по-голям оборот, по-лесно си спазвам обещанията, имам по-добра норма на печалба, за определен период обработвам повече повърхност, което е добре за CV-то на фирмата ми, особено сега за строителния регистър, не си късам нервите (в смисъл късам ги многократно по-малко). В интерес на истината съм дал немалко пари за машини, които шлайфат стени и се налага да го правя често безплатно само и само след като поставя боята повърхността да е перфектна, защото когато детайла е перфектен - всички са удовлетворени и си плащат с кеф. А аз така предпочитам - да ми плащат с кеф. Не че не съм имал и сменял бригади с мазачи. Даже не искам и да си спомням за тях.

Quote

5. Това вие го казахте.
Казах "компрометира" , което не означава "хваща" или "нехваща", а че всички неравности лъсват и въпреки че боята е покрила плътно (или "хванала"winking smiley стената стои грозно заради неравностите, останали дори след финната шпакловка. (Спомням си крилатата фраза от миналото, че бояджията ще изправи кривата мазилка! Това означава, че всички са наясно какъв ефект възпроизвежда т.нар. вароциментова мазилка и какво качество на повърхност представлява...)

Вот такие дела, пацаны ...
Re: Gipsokarton!!?
03-01-2008 - 21:35:02
avatar
Quote

xora kak varviat zenite za okacheni tavani

Благодаря! Добре вървят цените на окачените тавани!

(В смисъл какъвто въпроса - такъв и отговора! Напишете по-подробно каква е задачата и ще получите по-конкретен и по-коректен отговор от мен или от някой колега)
Re: Gipsokarton!!?
04-01-2008 - 21:36:39
Можем много да философстваме. Значи хигиената на обитаващите жилището? Ами хигиената на всеки един от обитаващите блока? Ами вероятността в махалата да се появи цигански катун или свинска кочина?



Сериозно по темата бих искал да получа отговор на въпросите си?

1. Тухлена стена. Не се налага вътрешна изолация. Бъдещите живущи не ги интересува колко бързо ще стане, колко ще успее да спести изпълнителя и колко той ще си къса нервите. Само относно бъдещото качество на обитаваното помещение: Какви са предимствата на гипсокартона пред класическата варопясъчна мазилка освен гладкостта?

2. Налага се вътрешна изолация (за шумо- и/или топло-). Какви са вариантите за покриване на изолацията и завършване на стената? Какви са предимствата на гипсокартона пред другите варианти? Тук предполагам могат да се изброят предимства за разлика от първия ми въпрос.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход