Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Boiler na edin bolt

Публикувано от Alfatae 
Boiler na edin bolt
07-09-2012 - 21:40:03
Zdr. na vsichki ,boilerat e dosta tejak i se darji samo na edin golqm bolt i plankata koqto e na samiq boiler ta sa 4udih nqma li nqkoi den da se izsipe v kenefa i da napravi patarmaka ;D
Re: Boiler na edin bolt
07-09-2012 - 21:56:24
Те на два болта се изсипват, ти на един...Бойлер се окачва "сигурно" към стена само по два начина.Или със шпилка през стената (тухла), или с анкерен болт (бетон).Има и други варианти,включително и с планки за тавана или друг най-близък бетонов елемент.
В модулното строителство пък такова чудо "окачен" бойлер изобщо няма.Бойлера си стои здраво стъпил на пода,скрит я в шкаф,я в килер...
Re: Boiler na edin bolt
08-09-2012 - 21:21:26
:g: как така бре нямаше ли пари поне за още един,до един месец бойлера ще падне и послеsad smiley,и аиде пак ремонт и накрая жената ако има де*black eye*. ако е възможно демонтирай и послушай salvador така се прави,ако го направиш така няма да има*black eye*
Re: Boiler na edin bolt
08-09-2012 - 23:33:50
Има една категория "майстори", на които някой им е казал, че бойлера (а и не само бойлера) "тежи надолу", От там заблудата,че всичко висящо може да се хване на произволен брой болтове,дюбели или там каквото е, като единственото условие е това,на което виси бойлера,да е достатъчно дебело,та да не може планката да го пререже.И се стига до уникални изпълнения,с които и до сега е пълно новото строителство.Виждал съм 120 литра бойлер да виси на две куки от арматурно желязо,забити в тухлена стена.Мангала,дето е правил банята...съответно идея си няма от крепежи и понеже стената е правена с "гръцките тухли"...ония дето се разпадат само като ги погледнеш лошо..манго взел теслата,натрошил половината тухла така,че да отвори кухините, наблъскал вътре яко цимент с пясък и бучнал две закривени като куки арматури 8мм, като е ползвал шаблона за планката, дето е на кашона на бойлера.Късмет,че бойлера излезе от тия,дето са правени в понеделник,когато бригадира в завода не е още изтезнял,та протече на втората година и видяхме какви ги е свършил Манго.Едната кука се беше извадила напълно,около другата беше яко напукано...въпрос е било само на време да излезе и тя...
Re: Boiler na edin bolt
09-09-2012 - 13:03:48
Аз пак попаднах преди 5 години на бойлер монтиран на два пирона 12 см заковани в стената и ' усилени ' с гипс . Бойлера беше на 3 минути преди падане.
Укрепи го по скоро по идеята на салвадор.
Re: Boiler na edin bolt
10-09-2012 - 22:21:49
Quote
salvador
Има една категория "майстори", на които някой им е казал, че бойлера (а и не само бойлера) "тежи надолу",
Е, хайде сега - на теб какво са ти казвали? Че "тежи нагоре"?smiling smiley
Не че не те разбирам, ама в контекста на дискусията, силата, която вероятно предполагаш - на вадене на закрепването, с увеличаване на теглото (120л, примерно) намалява относително, както и триенето срещу вадене се увеличава с тежестта.
Сигурното закрепване срещу изваждане би помогнало, ако някой (например земетресение) се опитва да "лашне" бойлера напред. Друг случай е, при пробиването отворът да е "избягал" нагоре. И трети, ако се опитваме да го окачим и долу.
Обикновено ти си доверявам, ама в случая съм затруднен.*beer*
Re: Boiler na edin bolt
11-09-2012 - 00:59:25
120 литра са 120 кг. или 1,2 килонютона.Това е само водата,нека ги закръглим на 2 с масата на самия бойлер,да сложим още 50% резерв (да не ни падне на главата на първото по-леко земетресение).
И така...търсим крепеж,който да издържа поне 3 килонютона на срязване и толкова на опън.Метални крепежи,покриващи критерия за срязване-колкото искаш.Но с опъна (т.е. ваденето) имаме голям проблем-изборът е повече от скромен,когато става дума за дюбели:

www.ivil-i.com/files/file-39.pdf



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2012-09-11 01:05 от salvador.
Re: Boiler na edin bolt
11-09-2012 - 18:07:10
Quote
salvador
И така...търсим крепеж,който да издържа поне 3 килонютона на срязване и толкова на опън.
Е, това червеното кой го дефинира, извън случаите на окачване към тавана?
Отделно, какъвто и дюбел/анкер да вземем, основата (стената) къде останаха?
Аз бутам към това да се осъзнаят проблемите и да се търсят конкретни решения - доводи "след 5 минути" и "първо земетресение" ми изглеждат технически неудачни.
В частност, техническото решение на твоя мангал би могло да бъде едно от малкото надеждни в конкретната ситуация, ако е изпълнено надеждно - непозволяващо разрушаване на укрепването от тежестта.
Пък то май така е излязло и на практика - 2 години висял. И какво очакваш да се случи на третата?
Re: Boiler na edin bolt
12-09-2012 - 01:27:00
Произведението на мангала щеше да си е съвсем наред,ако изпълнението му не беше типично мангалско.Т.е. ако не беше направено с арматура,а с някакви нормални крепежни елементи.Гаранцията на тия уреди вече е към 5 години и се правят така,че не карат кой знае колко повече.Нека поне за този срок са закрепени сигурно....пък после вече като се свали и се сложи нова машина,ще се мисли дали да е със старите крепежи или с новите.
Re: Boiler na edin bolt
12-09-2012 - 15:51:18
Quote
salvador
Произведението на мангала
Сближаваме мненията си - радостно.
Т. нар. и широко разпространен в миналото монтаж "на кебепчета" ("щипана армотура"winking smiley доста често ме е мъчил при демонтаж. Когато изрежеш всичко останало кебапчетата си излизат почти на ръка, а висяло с години. Има и множество все още висящи неща на "клепета", от подходящо и сухо дърво.
Изобщо не отричам съвременните дюбели и анкери - с избрани видове си работя и не можеш ме върна към кебепчета и клепета, но съвременните строителни материали (основно решетъчни тухли и дебели изолации) много често бутат нещата към скъпи съвременни решения, например химически анкери.
Мисълта ми (откъдето започна дискусията) беше, че един по-внимателен анализ именно на силите, които трябва да се уравновесят, често спомага за достатъчно надеждни и разумни ценово решения.
Да, както пишеш, едно от условията при мангалското решение е, арматурата да е подходяща срещу "прерязване". Ако отворът е достататъчно здрав, остава да се осигури куката срещу извъртане по оста й, а с пробиване на отвора достатъчно дълбоко и с лек наклон надолу и срещу силата (неголяма) на изваждане, която те притеснява.
Не че ще тръгна така да го правя, но без никакво притеснение съм сменил вече ШЕСТ (след тоталитарния) бойлера на подобно заварено окачване - едното се вади свободно на ръка. Вярно не до край за да видя какво го задържа. Не го и правя, че ще се видя в приключение с ремонт на отвора.
П.П. Пернишкото земетресение му беше в опасната посока.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход