Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Къща около София - заслужава ли си да се захващам?

Публикувано от млад строител 
Къща около София - заслужава ли си да се захващам?
17-08-2012 - 00:26:40
Анкета
Възможно ли е с наличните пари да построя желаната къща?
Само регистрирани потребители могат да гласуват.
%гласа% гласа.
Напълно възможно 2
 
29%
По-скоро възможно 1
 
14%
По-скоро невъзможно 2
 
29%
Напълно невъзможно 2
 
28%



Здравейте! Нов съм във форума и заглавието показва защо съм тук. Доста се порових из старите теми, за да се извадя обобщени данни, но след дни четене имам някаква бегла насока, обаче крайно недостатъчна. Във всяка подобна тема се водят върли спорове за цената на м2 РЗП и се отива в двете крайности според личния интерес. Едните обвиняват другите, че дерат кожи, а те на свой ред отвръщат, че ниската цена е за сметка на качеството. Накрая се сдига до извода, че може и за X, може и за 2Х, като двата определящи фактора са качеството на материалите и печалбата на строителя. Ще се опитам да обясня какво искам, като дам линкове към обяви от сайта и ще съм благодарен да ми кажете възможно ли е да се постигне с наличното финансиране. Повярвайте ми, въобще няма да се разсърдя ако ме откажете. По-добре така отколкото да седя с полуготов строеж, по който да плащам жестоки лихви, а още да съм си на квартира.

Предстои ми важна стъпка в живота и бях решил да купувам апартамент. Имам възможност за кредит до 100 хил. евро и отделно да получа помощ от семейството около 100 хил. лева, но тя минава през сделка, а вероятността да се реализира е умерено добра. Обиколих доста квартали, основно южните и съм неудовлетворен от видяното. Строено е на поразия и без грам усет за градоустройство, а на места има трагикомични смесици между ново и старо. Не отричам, че има блокове с добро изпълнение, но инфраструктурата не е добра и няма изгледи да стане. Преди време в работата говорих с един колега и каза, че ще си прави къща. Учудих се, защото бях с впечатление, че не можеше да намери пари за мезонета 150-200 квадрата, който иска. Според него къщата е по-евтин вариант. Той е към 30 и с по-висока заплата, така че явно може да си го позволи. Почти бях забравил докато преди няколко дена не спомена за "100 или малко над 100 евро" за кв. м. груб строеж. От изчетеното през последните дни в нета и от споделеното от хора, които строят в момента или са строили скоро, едва ли не 150 евро са горна граница. За довършителни работи интервалите са доста по-широки. Прочетох от 100 до 250, което можем да си го обясним с "хора разни" (и пари различни).

Проверих цените на парцелите в Бояна и Драгалевци. 1 декар е 100 хиляди евро и нагоре - няма как. Обаче в Банкя и Княжево са 2-4 пъти по евтини. Бистрица е някъде по средата. И тук се почнаха сметките. При парцел до стотина хиляди лева остават още към 200 за строителство. Родителите ми през 2005 си завършиха къщата от 250 квадрата + 80 квадрата мазе/сутерен. За тях двамата е напълно достатъчно, но на мен ми идва леко малка с перспективата за 4 или 5-членно семейство. Искам 400-450, но това почти ми изчерпва парите само за груб строеж, защото имам известни изисквания за качеството и не съм склонен на компромис. Тук има важни подробности. Парцелът не е задължително да е 100 хиляди, защото се намират доста добри за 50-70 хиляди. Тоест за строителство да разполагам с малко над 200 хиляди. Ясно е, че с тези пари не мога да се завърша цялата къща, а и не е наложително да го правя. Трябва ми цялата къща (примерно 2 етажа по 180 м2 и мансардно студио 60м2) да е готова отвън, а да се довършат до ключ само кухня, трапезария, спалня, баня и тоалетна. Подземен склад и гаражи не ми трябват. След няколко години може като имам пари може да вдигна пристройка 50-60 квадрата, но в момента не се налага, а и не мога да си го позволя. Разполагам и с едни 6000 паунда, които са за обзавеждане на завършеното до ключ. По-скоро не стигат, но ако я изкарам цялата все ще намеря финални десетина хиляди за обзавеждане. Всичко друго ми трябва в перспектива и ще го правя малко по малко. Да отбележа, че има кой да ми направи проекта за къщата и всички изчисления без пари или за съвсем символична сума. По това перо няма разходи. Нестроителните са сведени до документите от общината, освен ако не изпускам нещо. Ако може да ме ориентирате колко ще отиде за тях?

Харесвам два типа архитектура - съвременна и с възрожденски мотиви. Къщата на родителите ми е от втория тип - вторият етаж е малко по-голям от първия и с доста на брой малки прозорци. Голяма слабост са ми слъчевите къщи с френски прозорци и накланям към модерния вариант. Виждал съм успешни съчетания между двете, но неуспешните са повече. Освен това със сигурност ще спестя от френските прозорци, което не е водещ мотив да ги искам, но в случая практичното и приятното се припокриват. А мансарден етаж и плосък покрив (качествено направен) предполагам, че излиза по-евтино от класическия с керемиди. Ще изброя с какво съм и с какво не съм склонен на компромис. Фасада, дограми, изолации и всичко в този дух да е среден към висок клас. Това за, което мога да си затворя очите е среден или малко под среден клас материали при довършителните работи. Винаги мога да сменя някоя настилка, но с фасада и дограми е много по-сложно. Сигурен съм, че ми схващате мисълта

Едно е да се нанеса на 30, а друго е сега. Но не ми е фикс идея и здравият разум ще надделее при всяко положение. Ако сметките излязат до края на годината ще купя парцел, ще извадя разрешителните, ще си направя проекта и пролетта почвам, за да мога догодина по това време да се нанеса. Ако не излязат ще почакам още няколко години докато излязат smiling smiley

Та въпросът ми е мога ли с наличните 200 хиляди и малко отгоре да построя каквото искам? Ще съм благодарен за отговори както от професионалистите, така и от граждани, които вече са минали по моя път.

Ще там пример с архитектурата, която харесвам. Абстрахирайте се от цените. Къщите са в квартали с много висока цена на парцела, някои луксозно обзаведени, има озеленени дворове, а и предприемачът си е калкулирал 50%-100% печалба.
Quote

300 м2 в Бояна
[www.imoti.net]

Quote

472 м2 в Камбаните
[www.imoti.net]

Quote

450 м2 в Горна Баня
[www.imoti.net]

И за финал къща, която олицетворява моя вкус.
Quote

950 м2 в Бистрица
[www.imoti.net]

Възможно ли е според вашето обективно мнение да построя къща с наполовина по-малка квадратура от тази в Бистрица, която да е в същия стил и с идентично качество на материалите, като я завърша единствено докъдето съм посочил по-горе? Ако не, колко според вас би струвало?



Редактиран 2 път(и).Последна редакция на 2012-08-17 00:39 от млад строител.
Re: Къща около София - заслужава ли си да се захващам?
17-08-2012 - 05:27:53
Абе то хубаво че си млад, че и строител ама все пак това е форум бе джанъм. И как разбра от снимката колко са качествени материалите? Виж, защо не обсъдиш всички тези въпроси с проектанта, нали ще е без пари? Там чиляка всичко ще ти разясни. Ще вземе карандаша, ще ти драсне скицичка, па ще посмята. Е, надевам се не е новак като теб, че пази Боже.
Хайде по-сериозно, ако скуката на форума е голяма.

„Бъди възторжен идеалист, честен до самопожертване, смел до безумство,
влюбен в България до фанатизъм!”
Полковник Борис Дрангов
Re: Къща около София - заслужава ли си да се захващам?
17-08-2012 - 09:56:47
400-450 квадратни метра? Добре, но нали ще сте 4 или 5 човека? Помисли и кой ще чисти или колко ще ти струва да се чисти тази къща. И отоплява.
Плоският покрив е по-скъп от традиционния ( по личен опит).
Re: Къща около София - заслужава ли си да се захващам?
17-08-2012 - 12:58:55
Благодаря за отговорите, които макар и да са по-скоро въпроси, съм сигурен, че ще раздвижат темата smiling smiley

Geto, ако ми пратиш email с подобни въпроси в моята област, ще направя обща оценка с ДА или НЕ дали начинанието ти е възможно и при положително становище ще те викна в офиса. Това искам и аз. Едва ли е толкова трудно някой да каже колко квадрата къща си е построил, с какъв клас изпълнение и за какви пари. Или пък строител да каже "изпълнимо е, но зависи", "няма как да стане, не се занимавай". Като се съберат определен брой мнения и се извеждат осреднени данни с относително добра достоверност. Не искам експертна консултация, а точно форумно мнение. Иначе проектантът е с опит и е стабилен. Чрез тази тема искам да се ориентирам преди да говоря с него, защото е от друг град и трябва да пратя родителите ми. За момента се въздържам да го правя, защото ако становището е отрицателно съм сигурен, че пак ще го накарат да прави сметки. Много всеотдайни хора са и при недостиг на пари ще искат да доплатят за разликата. Но дължат на банки(за момента всичко по план) и при още един кредит може да стане напечено. Затова искам да направя малко по-обстоен сондаж преди да им съобщя намеренията си. Ти например строиш къща като тяхната в една от локациите, които и аз обмислям. На око ми изглежда 300-350 квадрата, може и да бъркам Напълно достатъчно ми е да споделиш колко даде за нея и една не много обстойна разбивка по пера.

Купувач,
Формално погледнато съм сам, реално погледнато сме двама, а до една година или малко повече може да станем трима и така до четири или пет smiling smiley За отоплението имам представа, сметнал съм дори разходите за бензин, които ще давам на година, но не искам да публикувам мои калкулации, за да не се съсредоточава дискусията около тях. Чистенето и като цяло поддържането ще го предоставя на жената. Поне 95% от женската популация между 20 и 25 години ще оцени като доста приемливо бреме да се занимава с голяма къща отколкото с малък апартамент smiling smiley Моят случай не е изключение.



Редактиран 2 път(и).Последна редакция на 2012-08-17 13:11 от млад строител.
Re: Къща около София - заслужава ли си да се захващам?
17-08-2012 - 13:56:21
Човече, това което искаш си е работа за проектант. Няма кой тук да ти разбива пера и в детайли, защото освен квадратурата има още мн. неща които влиаят в/у цената. При мен е на баир, ти може да си в полето, а това дали ще има мазе под земята би оказало съществена разлика в цената на грубия строеж. Висок клас, нисък клас са субективни неща. Иди сам при проектанта, ако е опитен ще ти даде представа какво те чака. Колкото за груба и проста сметка сметни квадратурата по 120 Евро на кв. Добави още 20% непредвидени и ще имаш една доста обща представа колко може да ти излезе грубият строеж. От там на татак за настилки, обзавеждане и др. ще разбереш като хванеш жената и децата за ръка (защото и те ще се яват на бел свят до тогава) и тръгнете по магазините. Но това тук да смяташ по пера колко ще ти излезе къща за която още нямаш и земя е малко несериозна работа. И на др. кандидат строители съм казвал първо харесай земята и района, купи я пък за строителството ще дойде време. А то рибата във водата, а ти викаш жена давай ракията. Бъркаш реда младши*smiley_ahh*
Хайде със здраве*drink1*

„Бъди възторжен идеалист, честен до самопожертване, смел до безумство,
влюбен в България до фанатизъм!”
Полковник Борис Дрангов
Re: Къща около София - заслужава ли си да се захващам?
17-08-2012 - 16:06:07
За 100 евро не ми се вярва да успееш да докараш грубия строеж, дори и да си опитен строител и при много добър проект. По-скоро смятай както ти казват към 130-140-150, а с фирма може и повече да е. Довършителните ги смятай поне два пъти по-скъпи от грубия строеж. Ако искаш съвсем груба сметка смятай поне по 400 евро на квадрат до ключ, а много лесно може да е доста повече ако не внимаваш много с разходите, сметките, изпълнителите и какво ли не още. Това ще рече че за 100 000 евро няма как да построиш 400-450 квадрата, а и защо ти е толкова много като това ти е само жилищната площ, няма мазе и гаражи? На мен 400 м2 ми е жилищната площ, отделно гаражи и мазета, но в тези 400 м2 живеем 5 членно семейство и отделно в обособена част - майка ми. Моето семейство разполага с 4 големи спални, хол с кухня, 4 бани и тоалетни, голяма тераса 20 м2 и още 5 балкона, и още един голям салон на третия етаж. Всичко това са около 240 квадрата, не са ли ти достатъчни?
Re: Къща около София - заслужава ли си да се захващам?
17-08-2012 - 16:21:05
Иначе Гето е прав, много си в началото в момента. Правиш си сметки на базата на някакви обяви за парцели, например - за един декар в Бояна/Драгалевци по 100 000 евро - не съм запознат с цените им в момента, но ако гледаш в долния обхват на цени на квадрат най-вероятно става дума за парцели които не стават за нищо - нямат регулация или са много стръмни или няма път или големи проблеми с тока и водата, или бог знае какво. Читав парцел много по-трудно се намира от апартамент. Може да ти отнеме месеци а и повече. Споделяй тука как върви търсенето пък ще помагаме колкото можем.
Re: Къща около София - заслужава ли си да се захващам?
17-08-2012 - 20:57:06
Къщата дето си я построих си ми е като дете, харесвам я и си я обичам. Но ако днес трябваше да започвам и при тези цени щях да си купя една готова къща, да си събуя обувките, а жената ще търчи със салатата и ракията. Както казва Боби, хубавата земя не е като да вадиш хляб от фурната, просто свършва и край Или става безбожно скъпа. Виж в тази криза с новопостроени къщи работата е съвсем друга. Едва ли ще река нещо ново което никой не знае, но цените на земята ако не скачат то поне не падат докато готовите недвижимости вървят твърдо в низходяща посока. Ами къща точно до моята, с мн. по-голям парцел, прекрасен изглед е обявена за 250 хил. Вертикални планировки завършени, път, вода, канал. Топло и всякакви изолации върха (бивш митничар winking smiley, 300 кв.м. и никога човек не е преспивал в нея. Е, аджиба кажете как ще го построиш и завършиш това чудо днес ако платиш 100 хил. само за земята и със още 150 хил. да вдигнеш груб строеж, фасади, вертикални планировки и т.н. Аз трябваше да правя път, водопровод, канал и още и още само за да започна с багерите. А това готово само да си сложиш фаянса и дюшемето. Така че мислете и както е казал народа "3 пъти мери 1 режи". И не че съжалявам, напротив но все пак финансовата ситуация доста се промени в последните години.
Друг е въпроса с квадратурите на жилищната площ и тук Боби е особено прав. Моето семейство също е 5 членно и смятам че 250 кв.м. са ни напълно достатачни, като в тях включвам и апартамент на родителите ми. Ама всеки според чергата си, за себе си мога само да кажа - слава на Бог!
*drink1*

„Бъди възторжен идеалист, честен до самопожертване, смел до безумство,
влюбен в България до фанатизъм!”
Полковник Борис Дрангов
Re: Къща около София - заслужава ли си да се захващам?
17-08-2012 - 22:22:39
avatar
Прочетете на моя сайт за цените на грубия строеж. Тези къщи от втората снимка, където сте ги сложили мисля, че се продаваха по 100 000 евро и под тях. Има доста къщи за 100 000 евро готови.

Иначе за тези пари може да си направите страхотен дом, а с другите от семейството да си купите парцел.

Ще Ви дам пример:
ето тази къща до това състояние я построихме за около 40 000 евро миналата година.











А тази ...около 40 000 лв. тази година.









ЕТ " ГЕОРГИ СЕЧКОВ "



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2012-08-17 23:22 от personall.
Re: Къща около София - заслужава ли си да се захващам?
18-08-2012 - 09:40:15
Нещо много на ангро ги смятате тия квадрати, ми се струва.Това 400-500 квадрата жилище...кой ще го поддържа,кой ще го отоплява зимата и охлажда лятото?Покрай София,като изключим може би Банкя и Костинброд, параметрите на застрояване са такива,че за да построиш подобно чудо, ще ти трябват поне два декара двор.А вярвай ми,два декара двор не са да ги минеш с косачката за 15 мин след работа и да ги забравиш.
Бояна и Драгалевци....ама ти сериозно ли?
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход