Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Обработка на дъските за покрив...с какво?

Публикувано от radula 
Re: Обработка на дъските за покрив...с какво?
22-07-2012 - 19:44:00
Quote
gogol
*ok*
Как да го разбирам това, колега? Че съм в грешка или....
с Бохемит ще ги мина отгоре и отдолу, но ми се струва малко алтава работа- при разреждане 1 към 10!
Все ме влече и отработеното автомобилно масло, не знам , още съм на кантар!
Re: Обработка на дъските за покрив...с какво?
29-07-2012 - 11:02:52
Ами докато се чудиш, аз омазах цялата си гредоредна конструкция, сглобена до сега с отработено дизелово масло(за по-отровно) с около 5% разтворен парафин.Отдоха ми към 30л., а съм едва на половината градеж. Та ако трябва да ползвам готови продукти, за какво става дума! Трябва да знаеш, че сега , в горещото време, маслото има по-добро проникване в дълбочина. Като захлади ще трябва да го грееш и пак няма да е същото. Ако искаш, към сместа може да добавиш и някакъв по-силен инсектицид от агротехническите аптеки. Нищо не ти пречеше, до сега, да пробваш какво става и с коресилина.
Има доста изписано за борба с дървоядите, но проблема е много сериозен. Особено в случаите със стари градежи. Не е ли обработено дървото предварително в автоклав, всичко е само повърхностна третация. Ти сега гледаш кое мнение ти звучи по-авторитетно, и се хващаш за него, но решението ще трябва да го вземеш сам и отговорноста ще си е само твоя. И побързай, докато все още е горещо winking smiley



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2012-07-29 11:05 от ctef60.
Re: Обработка на дъските за покрив...с какво?
29-07-2012 - 20:56:13
Quote
radula

Да не се излагам пред хората, защото смятам да гоня "цифра" за студиото- все пак е в широк център на Пловдив, на 250 м. от панаира..
благодаря ви предварително, ще чакам мненията ви с нетърпение!
Импрегнирането с употребявано авт.масло или нафта крие някои рискове за обитателите като над пределно допустими концентрации на излъчване на летливи съединения /въглеводороди/ и нисък праг на пожарна безопастност,както и недълготрайност. Щом ще гониш цифра и ще живеят хора там бих предложил за импрегнатор течен ланолин. Точката му на запалване е над 400 градуса по Целзий и по същество представлява течен восък с плътност /отн. тегло/ 860 гр/л.Разхода според вида на дървесината е от 10 до 50 квадрата с 1 литър.Течният ланолин е натурален продукт добит от овча вълна и пречистен до фармацевтична чистота,без миризма.Природата го е създала като естествен репелент против термити и други дървояди.Цената му е 24 лв. за литър .Нанася се с четка,валяк или спрей,устойчив на киселини и основи и резистентен към водата. Водонепропусклив ,но е паропропусклив,дървото може да "диша".Защитава и металните части по обшивката от корозия,като клас А инхибитор.
Re: Обработка на дъските за покрив...с какво?
29-07-2012 - 23:37:47
Ланолин у нас не се произвежда сигурно над 15 години.Основният в внос от ЮАР,Китай и Австралия.Някога може да е бил евтин,но днес основният му консуматор е хранителната промишленост.Влага се като вкусова добавка (E913) и не е никак евтин.
Re: Обработка на дъските за покрив...с какво?
30-07-2012 - 00:15:35
Quote
salvador
Ланолин у нас не се произвежда сигурно над 15 години.Основният в внос от ЮАР,Китай и Австралия.Някога може да е бил евтин,но днес основният му консуматор е хранителната промишленост.Влага се като вкусова добавка (E913) и не е никак евтин.

Не съм казал,че е евтин,ами подходящ за импрегнатор на дърво,там където живеят хора,за вътрешно и външно приложение.Не се окислява,не гранясва и не излъчва вредни емисии.Основно се използва във фармацията и козметиката. Кремовете Нивея са на база ланолин.Има много нисък разход на използване като импрегнант- от 10 м2 за иглолистна дървесина до 50 м2 за рендосана широколистна със 1 литър. Така,че никак не е скъп,като се ползва толкова малко за толкова голяма площ.Другото,което го прави по-добър като грунд от безира е,че създава пластична връзка на границата с лаковото покритие и лака повече не се лющи дори и на слънце.Безира,както естествения ,така и изкуствения е съсъхливо масло,склонно към гранясване и саморазпад понеже е глицеролов естер на мастни киселини,докато ланолина е восък-естер на висши мастни алкохоли с мастни киселини.Както и да е,държа на склад течен ланолин за хора,които знаят какво искат и търсят най-доброто.
Re: Обработка на дъските за покрив...с какво?
30-07-2012 - 08:55:43
Да, ФЛО.
С маслото импреднирам частите които няма да имат контакт с хорта. Подпокривните пространства, мазата, и всичко което ще остане под мазилка.
Останалите, които ще са в обитаеми пространства и открити, ще импегнирам с ланолин. Но те ще бъдат и шлайфани или поне рендосани, така че разхода ще е поносим. В момента, тази грубо обработена дървесина гълта страшно много.
Re: Обработка на дъските за покрив...с какво?
30-07-2012 - 23:23:47
Мисля че добрата стара технология с използвано масло ще свърши работа и при твоя случай.

Професионален сайт за ремонти в София
Re: Обработка на дъските за покрив...с какво?
30-07-2012 - 23:37:20
Тая "технология" е пълна простотия, мен ако питаш...ама на тая цена май нищо по-добро няма...
Re: Обработка на дъските за покрив...с какво?
01-08-2012 - 21:45:54
Благодаря, колеги, че толкова при сърце сте взели моите въпроси!
Да ви кажа какво съм направил до сега...
Майсторите ми напръскаха с пръскачка горната повърхност на дървената ламперия, на която заковаха двойната скара и наредиха керемидите.
Не съм присъствал на упражнението, но по думите на ОТКК/ моя тъст/ работата е свършена много съвестно.
Сега монтирам дограмите в студиото, но все още има възможност да се проветрява повече от добре, така че ще мина един път с Бохемит с пръскачка, ако не това не ме успокои ще мина и с валяк, и това ако не ми донесе душевен комфорт ще посегна на маслото- вече си осигурих 40 л.
Пък да мирише, е*** съм го! И мен ме плаши концентрацията на взривоопасни съединения, но повече ме плашат тези малки, тлъсти бели гадини, защото ги видях на какво са способни за около месец- под невинната коричка - Парижките катакомби! Пък и доста парички налях в покрива, чак ми е мъка да си помисля да го правя скоро пак!
И наистина гледам внимателно мненията ви- не търся най-авторитетно звучащото, а най-приложимото за мен и най-оптималного в съотношение цена-качество!
За ланолина-забравете! Споменах на съпругата си, тя е медицинско лице, и ми каза да си сменя дилъра*angel*-кофти стока ми шиткал!
Бил страшно скъп и труден за намиране- само фармацията го ползвала и медицината малко!
Та отиваме към битовите отрови..
Благодаря ви още веднъж, ще ги третирам и ще ви споделя впечатления...и миризми!
Надявам се поне още месец да е жега и маслото да изветрее!
Re: Обработка на дъските за покрив...с какво?
06-08-2012 - 13:07:00
avatar
за около 10 дни проблема ще се е разрешил сам - за около толкова престава да мирише.....

Чест и почитание
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход