Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Вече съм готов с плановете за къщата !

Публикувано от Teo 
Re: Вече съм готов с плановете за къщата !
03-08-2006 - 18:07:51
Ами винаги когато искаш лукс и конфорт си набутан като погледнеш практично на нещата.Съгласен съм че Варна и Бургас са малко по-различни от останалата провинция,но едва ли е колкото в Бояна или Драгалевци.Но признавам че слабо познавам Варна и Бургас,не знам цените,нито има ли такъв тип квартали там.Изказах се малко неподготвен относно възможността за строеж на къща в провинцията.Имах предвид че там има много собственици на къщи по наследство из самите градове.
teo
Re: Вече съм готов с плановете за къщата !
04-08-2006 - 09:21:43
Мерси Стефан !
Говорих с бащата на мой приятел - строител,който сега довършва един обект и принципно е готов да сформира бригада, т.е да поеме обекта. Има бригада, както и познати фирми за армировка, машини и т.н, плюс свободни строителни материали - кофраж и пр. Мисля старата къща да приюти бригадата, като обаче въпросът е при копането да не стане така, че къщата да се срине - склона е голям и изкопа опира до старата къща. Ако има опасност ще минем вероятно на вариант изчистване на стара тухлена стопанска постройка, укрепване на покрива и т.н. За 5-та категория май не се изисква надзорник, но ако е необходимо ще наема.
Проблемът при мен е, че част конструктивна не е пълна, а парите вече са дадени и проектантите си биха "камшика". Предполагам са претоварени с работа и затова просто не са довършили нещата, а колкото да минат през общината. Лошото е, че конструктора не е ползвал АутоКад а е чертал на ръка - явно стаа генерация. Ако до седмица не ми предфостави всичко, което е "забравено" - колони, повечко разрези, конструкция покрив и пр., има вариант да се ползва подложката на архитекта и да се направи цялостен и пълен конструктивен план. Сега дали ще трябва да се заверява в общината незнам, или просто ще се ползва той ? Но при този вариант ще трябва пък да си доплащам...
Най интересното е, че дадох на две-три фирми комплект с документи за оферта и досега никой не се е обадил да каже - "ей тука има пропуски". Но твърдо съм решил с бригада и доверен технически.
Re: Вече съм готов с плановете за къщата !
04-08-2006 - 09:35:31
E,не е истина, да не ти кажат, че има пропуски, значи изобщо не са погледнали, иначе как ще ти сметнат нещата, говоря за сериозна сметка, не за нещо от сорта - абе 200 на квадрат, например...
При мен като ми правиха офертата, бяха записали, че липсва армировъчен план за 2-па плоча и позициите са 0... Ще ти пратя офертата да я разгледаш, ако искаш, даи ми меил.
teo
Re: Вече съм готов с плановете за къщата !
04-08-2006 - 09:52:40
Здравей Стефан.

Ще ми приятно да разменим информация. Мога да ти пратя да видиш 3Д на къщата, както и снимки на парцела за да добиеш представа от това което ми предстои !

teopal@abv.bg

Поздрави !
Re: Вече съм готов с плановете за къщата !
04-08-2006 - 11:34:43
Boby, никой не ми е казвал, че на запад се строи качествено, аз съм убедена в това, защото имам лични наблюдения и впечатления, просто съм живяла там.

И за проектите можем да спорим още, но няма нужда, отклоняваме се, тео държи разрешителното в ръцете си, липват му покриви и колони и пита какво да прави по-нататък със строителството. Той явно твърдо е решил да си троши главата, но това си е негова работа. Само относно надзора ще допълня нещо, към това което му е казал Стефан.

Тео, надзор за 5-та категория, каквато е твоята къщичка, не е задължителен. Ако искаш си наемаш, но според мен няма нужда. Вземат по 4-5 лв на кв.м., сам си изчисли, колко ще изгориш излишно. Вярно е, че ще се занимава с отркиването на линия, даването на ниво и т.н., а да, появява се и още веднъж при замерване на кота било, но знай, че надзорникът не изпълнява функции на инвеститорски контрол. Това са две различни неща! Тоест не разчитай на надзорника да конролира строителите по изпълнението на смр-тата на обеката ти. Или си назначи твой доверен човек за това, или сам си бъди инв.контрол. Това е много важно, затова ти го казвам. Аз съм им събаряла стени на леваците на моя строеж и ако бях мъж сигурно щях да им ги троша в главите онези големите Leitl, нали ги знаеш.
Re: Вече съм готов с плановете за къщата !
04-08-2006 - 11:38:21
Моите впечатления от качеството на строежите в Америка никак не са добри, поне за еднофамилните им къщи. Ти може да си гледала друго, свят широк.
Единствения начин наистина да си сигурен е да имаш доверен човек, който да контролира или ти лично да контролираш изпълнението. Твърде много неща могат да се покрият и да изглежда че всичко е наред.
Re: Вече съм готов с плановете за къщата !
04-08-2006 - 11:55:24
Има протоколи, които дори и за 5-та категория се попълват от служител в надзорна фирма. Примерно протокол 2 - за линия и нива. Освен това сам протоколите не си заслужава да попълваш, няма кой да ти каже какви документи ще са ти нужни накрая. Без надзорник - трудна работа.
Re: Вече съм готов с плановете за къщата !
04-08-2006 - 13:01:58
S моя надзорник се чуваме почти всяка седмица. На всеки етап - основи, колони, плоча, следващи колони и т.н. тича в офиса на инженера, измъква го оттам и го води горе да си приеме арматирата. На изкопа води геолог и гидроинженер, откъде ги довлече идея нямам, но имах проблем с водите и държеше да чуе мненивя от специалист. Като ви чета, нещо почвам да се чудя аз ли съм попаднал на много съвестен човек (пенсионер е от ЛАГ или ДНСК май, но ги познава поименно там) или другите се скатават. Е, веднъж да извадя късмет... Разбира се, ако се случи да почерпи някои за нещо ми докладва, оправяме се, на два пъти съм му давал по 20-тина лева и веднъж 100 за едно допилнително замерване на Геокад, но бе инзвънредно, аз настоях да ги извика и си платих гяволъка.
А, докато инженера не си свърши изрядно документацията по промените в мазето не го остави на мира, висеше му на главата...
Такива работи.
Затова казвам, че има смисъл от надзор, макар и не задължително по ЗУТ за %-та катег. Да, ама ако е някои дето само взима парите и изчезва, както Инка обяснява - естествено че няма смисъл.
Re: Вече съм готов с плановете за къщата !
04-08-2006 - 13:45:13
С последното ти изказване съм съгласна, Boby.

4ovek, ако няма надзорник и ако човек сам не може да си направи техническия надзор за строежа, може да го уговори това да се извърши от техническия на строежа или фирмата изпълнител.

Стефан има известен късмет с надзора, но това не е обичайният случай. Въпреки това инв.контрол си е инв.контрол. Надзорниците си гледат само бумагите.

Абе, всичко е... нямам думи. Не случайно се казва "строителна мафия". Всички са "оплетени". И дружно обединени срещу инвеститора.
Re: Вече съм готов с плановете за къщата !
04-08-2006 - 14:28:55
"може да го уговори това да се извърши от техническия на строежа или фирмата изпълнител."
Може, но далеч не всеки технически ръководител и не всяка строителна фирма може да изготви документацията. Аим преди два месеца смениха протоколите , очакват се нови промени - мислиш ли, ч техническия ръководител докато си гони задърженията може да следи и промените? Ослен това техническия ръководител не е длъжен да знае какви документи издават Енерго, ВиК и други.
Наистина има и хора де то се водят надзорници, но с калпави. Ама вероятността да попаднеш на технически ръководител, който да може да води цялата документация е по-малка отколкото на надзорник. Виж ако се разбереш със сътрудник в надзорна фирма да ти е и технически ръководител - тогава можеsmiling smiley
Естестевно, че инвеститорския контрол и надзора са различни неща, ама то и по закон си е така, но можеш да договориш с надзора и инвеститорски контрол като си платиш за това.
В крайна сметка идеята ми беше, че трябва да има някой, който да свърши тази работа нищо, че законът позволява сам да си изготвяш протоколите.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход