Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Вече съм готов с плановете за къщата !

Публикувано от Teo 
Re: Вече съм готов с плановете за къщата !
02-08-2006 - 20:13:32
И аз да се изкажа,похваля по-скорои да дам кураж.Аз да чукна на дърво проблеми не съм имал почти никакви,може би заради парцела и мястото или защото като ми кажат дай пари за това за онова си затварям очите и давам.
Колеги строящи къщи :] ,няма начин просто не се стискайте,щом сме решили да живеем в къщи сме избрали една привилегия (и можем да си я позволим),недостъпна за мнозинството българи,за софиянци да не говорим.По-достъпно е да си направиш къща в провинциалните градове.
Успех на всички,за съжеление от това даване събирам от няколко месеца пари за довършителни :ami: ,но просто си представяйте как като истиснки господар ще се прибирате у дома,ще си спомняте за трудните моменти и ще се наслаждавате на плодовете на труда си.
За цъкащите с език дами ,идващи ви на гости да не говорим :loveu:
Re: Вече съм готов с плановете за къщата !
03-08-2006 - 11:20:56
Давай, давай кураж, да има и други набутани. По-добре им кажи какво ги очаква, а те сами да си преценяват.
А относно къщите в провинциалните градове - не говори така общо. Знаеш ли колко струва 1м2 земя във Варна или Бургас например? Ако погледнеш и стр.материали там са по-скъпи (незнайно защо!). Иди и си направи къща там, но съм сигурна, че колкото и да стискаш очи, паричките няма да ти стигнат много преди довършителните работи.
И освен това къщата не е само привилегия. Нещата имат и друга страна. Някой беше писал по тези форуми точно по този въпрос (за предимствата и недостатъците на къщата) и го беше казал много хубаво, не искам да се повтаряме.
Re: Вече съм готов с плановете за къщата !
03-08-2006 - 11:42:19
Естествено че имат и друга страна. Който си има брада, да си носи и гребенче.
Варна и Бургас очевидно не се имат предвид, като се дава бедната провинция за пример.
Re: Вече съм готов с плановете за къщата !
03-08-2006 - 11:44:56
Тео,
Още колко проблеми ще има, бедна ти е фантазията.
Конкретно относно пропуските по част конструктивна - ами получава се така, защото проектант ганев прави т.н. технически проект (не работен), тоест този който ще мине за пред общината, а това че липсват основни детайли, не го е еня, да се спасява инвеститора. Повтарям, инвеститора, т.е. ти, не строителите, както си мислиш, защото те са другите баш-майстори, дето ще ти кажат, че те правят това което е по проект и толкоз. Ако липсва нещо много съществено, ще те пратят да бягаш обратно към проектанта, няма да ти предложат решение на проблема, защото повечето са непрофесионалисти, типично по нешенски, нищо имат инж. пред имената си или ако ти предложат някакво решение, то ще е "мале-мале".
Трябвало е при проектирането да искаш "работен", а не "технически" проект, но пък те щяха да ти искат още повече пари. Най-малкото е трябвало да ти разяснят разликата между двете, за да си прецениш. Но това никой не го прави! Така че ти не си единствената жертва :-), ако това може да те успокои малко.
Не знам какво друго да ти кажа, или се запасявай с много неври и пари, ама много, или хвърляй папките и пий една студена.
Re: Вече съм готов с плановете за къщата !
03-08-2006 - 11:49:32
Никой, който е със всичкия си, няма да иска работен проект за строеж на еднофамилна къща. Това значи всичко да е посочено в проекта, дори какви парапети от какъв материал ще се слагат например. Колкото и пари да дадеш, няма начин да си гарантираш, че проектанта ще е наместил оптималните материали на оптималната ЗА ТЕБ като инвеститор цена. Да не говорим че и вкусовете няма как да не са различни и че нещата се променят докато върви строежа. Ами ако на другата година някой ти оферира на много добра цена вътрешна машинна мазилка, а ти имаш в проекта предстенна обшивка от гипскартон, за какво ти е тоя детайл? А и куп други, които на практика се решават в движение.
Re: Вече съм готов с плановете за къщата !
03-08-2006 - 15:26:48
То защото всичко става в движение в нашата мила родина, затова сме на това дередже.

Как може на други места хората да строят от разстояние даже, а тук дори само при проектирането още ставаш перко наумов? Един мой познат в момента живее във Франкфурт и строи еднофамилна къща в предградията на Мюнхен. Т.е. строят му я. Държат го в течение за всичко, той няма време да ходи и да следи нещата, камо ли да се занимава с възникнали в движение проблеми като тукашните на тео например и много други "жертви". Как стават тези работи там, не знам. Тоест знам, щото и аз съм живяла известно време в цивилизована страна. В Белгия. И там има неуредици и неудачи, не всичко е гладко, но такива простоии и такъв непрофесионализъм като тука не съм виждала никъде!

Имаше преди един постинг на humen, който е много верен и поучителен. Един от основните проблеми на българина като цяло и на майстора (или инженера) в строителството в частност е, че като работи прави разлика, дали е за себе си или за някой друг. Докато това е така, ще има липсващи колони, като тези на тео и купищата абсурди, които са се случили на хората, които са дръзнали да строят и са се опарили така жестоко, че сега пишат по тези форуми да видят дали само те са каръци или е всеобщо явление.

Неслучайно добрите изпълнения на къщи (доколкото има такива тука, щото не са много) са само на хора, които са от този бизнес, строителния. Всеки от тях е строил за себе си и затова нещата са се получили долу-горе (и все пак не нацяло). Огледайте се и ще видите, че е така.

Едно от най-трудните начинания е обикновен човек, т.е. не от строителния бранш, физическо лице да тръгне да си строи къща или нещо друго. Става луд! И ако я докара донякъде все пак си прави извода, че едва ли си струва нервите и парите.

Както може строителните фирми, които строят големи обекти, кооперации и др. да имат работни проекти и при тях проектантът да е наместил оптималните материали на оптимлната за инвеститора цена, така трябва да може същото и за индивидуалния клиент, който си строи къща. А не да се срещнат с него два пъти, да му вземат парите и да го пратят да се спасява сам. Като освен това се и изпокриват после, както пише тео. Процесът на проектиране е диалог, който не е кратък, но той тук не се случва с малкия инвеститор.
Re: Вече съм готов с плановете за къщата !
03-08-2006 - 15:39:48
Бъркаш нещата. Говорехме за проектирането. Работния проект има еквивалент в софтуерната индустрия - викат му waterfall model. Този модел върши работа за големи и тежки проекти, най-вече поради липса на друга алтернатива. Но това не значи че ще ти донесе ниска себестойност и бързо изпълнение.
А за това за което говориш последно точната дума е контрол - от този който води строежа може да не е инвеститора, а грамотен технически ръководител например, тогава имаме предпоставки за успех. Не е задължително човек да се занимава сам, но е добре да има някой който е вътре в нещата, който да контролира процеса. Кой ти е казал, че на Запад се строи качествено, ако ти го строи фирма? На бас, че повечето къщи, строени тук (и там също) от мераклии са с много по-добро качество от строеното от фирми.
teo
Re: Вече съм готов с плановете за къщата !
03-08-2006 - 17:42:28
Заформили сте дискусия, което е добре. Аз вече държа разрешителното за строеж в ръцете си /в общината срещу такса 75 лева и рабира се кутия "MERCI" за да ми върви дет е казва smiling smiley /. На папките ми пише "работен проект", каквото и да означава това. Апропо поне ми изпратиха на AutoCad част архитектурна днес, което все пак е нещо, ако се наложи друг конструктор да довърши това, което е започната и не е завършено.

И да Ви питам: На въпрос, сега какво следва. Отговорът беше. Ами сега техническия или надзорна фирма /ако имате/ носи една книга за заверка и почвате да строите. Това било достатъчно. Така ли е.

Re: Вече съм готов с плановете за къщата !
03-08-2006 - 18:01:51
Съвет-намери си надзорник и той знае, ще му дадеш проекта, той ще си състави протоколи за стр. линия и ниво, ще уговори с общината да присъства защото това е новото изискване, ще е светнат дали някои няма да доиде да ти клянка че нямаш плътна ограда а само мрежа покрай изкопа, абе ще е наясно и ще ти спести нерви и пари (че общинарите дебнат за нови обекти и цъфват с познатия ченгеджииски въпрос - ми сеа ко шъ праим....)
Подписваш си договор, цената през май беше между 750 и 1000 лв, аз ги дължа на 3 вноски например.
Това се решава лесно, по-важното е да намериш решение бригада - маистор/технически или фирма и да се разберете кога и какво правите, че то лятото преполови, а за организация, фургон, натуткване, протокол за линия, замерванията свързани с него (Ако са Геокад и те са ти правили геодезията и верт. планировка ти е безплатно, ако са други - едно 100 лв поне) отиват поне 10-15 дни и то средата на август ще стане. Докато изкопаете, налеете основите нулата и влязат в ритъм, ще доиде ноември, дъжд, хладно и тогава вече всеки добър ден е печалба а и мръква рано, охраната там иска ток да се грее и т.н. Така че, ако почваш, се задействай бързо, да хванеш хубавото време за изкопа. И всички срокове, които чуваш умножавай по две, смело!
И питай ако нещо можем, ще помагаме с опит. Горчив при това...
Успех!
Re: Вече съм готов с плановете за къщата !
03-08-2006 - 18:05:36
А, забравих - добре е че са ти пратили архитектурата на носител или файл, но добре е да имаш и конструкцията, защото ако се наложи нещо да се преработва и то не е съществено, не се изисква нова заверка, но е задължително да го дадеш на техническия изчертано, за да си сигурен, че ще го направят и те е разбрал, отделно надзорника ще прецени дали да го прилага към документацията за одобрение.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход