Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Търси се ...свестен аритект

Публикувано от rnikolov1972 
Re: Търси се ...свестен аритект
18-12-2011 - 11:35:27
avatar
Quote
Geto
Тцарс, този персиец да не някой "приятел" от виртуалния свят на форумите?
Тези легенди и митове за добрия чичко от чужбина и лошите българи още ли вървят?
......................................
На моя архитект му казах какво искам, а реализацията оставих на него. ...............
Къщата стана прекрасна и точно онова което съм искал.
Когато препоръчах същият архитект на двама приятели знаех, че не си захвърлям името на улицата.

По първата част, относно съмнението - говоря истината (за иранеца).
Не е в стила ми, но за един залог - мога да го докажа със жива среща между вас.
Той е занаятчия тук и пласира стоките си в цялата страна.
Женен за българка, с три деца, много точен човек.
........................
По втората част - радвай се че си случил на коректен професионалист.
Около мен повечето ми познати реват от майстори ментета.
Обикновено тези майстори ментета нямат лице да напишат два реда в някой форум.
Страх ги е да не ги изобличи някой техен потърпевш.
Затова самия факт, че някой тук пише говори добре за неговото достойнство.
Re: Търси се ...свестен аритект
19-12-2011 - 10:17:30
Quote
Boby
Къща се проектира най-трудно, именно защото архитекта работи директно с възложителя, който и ще живее в нея. Просто човек рядко знае какво иска, превърта варианти, съветва се с жена си и прочие.
Аз смятам, че знам какво искам. Когато отидох при архитекта си бях написал на изискванията на лист и дори бях направил чертеж на това което искам.
Quote
Geto
Първо важно е да го имаш този проект на къщата в 3D в главата си. Не забравяйте, че шедьоврите в архитектурата са рисувани на ръка много преди да се появат омайниците с ауто кад.
Проблема е, че на чертеж нещо може и да изглежда добре, но като го видиш в 3D вариант може да видиш недостатъците които не се виждат на чертежа (или поне не се виждат от мен като човек без въображение и опит). Един пример - когато се роди синът ни се наложи да направим някой размествания в къщи. Въпреки, че направих мащабен чертеж и нещата на хартия изглеждаха добре, но после се видяха недостатъците. 60 см място за минаване ми изглеждаше ок на хартия, но като наредих мебелите се оказа, че когато се отвори балконската врата, като минавам покрай масата почти винаги си удрям крака в нея.
Quote
Geto
Тази работа става само с лична препоръка от близки и доверени хора които лично са го ползвали.
Разпитах всички колеги и познати, двама от тях казаха, че могат да ми дадат архитект с който са работили, но не го препоръчват. За това питам във форума за архитект с който сте работили и знаете, че става. Според мен, човек не миоже да се научи да бъде архитект (както не може да се научи да бъде художник) - той или става или не. Тук не говоря за техническото изпълнение (чертежа) а за въображението.
Quote
salvador
Ако всичките си бяха направили по един сайт,на който да представят работата си,щеше да е по-лесно.Нетът е просто средство за достъп до информация.Ако информацията я няма,нищо не правим.
Не знам защо архитектите толкова крият проектите който са правили. Всички с които се срещнах мрънкаха когато исках да видя неща който са проектирали. Нямам представа как стоят нещата с авторските права при архитектите, но не мисля, че ако видя чужд проект (само да го разгледам - не на го ползвам) е някъкъв проблем.
Quote
Купувач
Взехме координатите на 5-6 архитекта и на всеки искахме да покаже какво е правил.
Това ми се струва добра идея - да вземa координатите на 5-6 архитекта и да им дам едно и също задание. Който се справи най-добре с него да се обвържа. Въпреки, че всичко в началото може да изглежда добре, но после да се сговнят нещата...
Quote
Купувач
Следва договор със срокове и неустойки. И успяха да се вместят в сроковете.
Това го разбрах, но късно. В моя договор има срокове, но не и неустойки.
Quote
Купувач
И като започнете да обсъждате проекта, опитайте се да си представите къщата с всички детайли. Напишете си всички забележки и проверявайте дали са изпълнени. Тъй като подценявах това, сега имам на верандата 40 см колона. Както и 1 метър от кота 0 до реалния терен.
Написано изглежда добре, но като човек без опит в строителството едва ли мога да си представя всички детайли. А и когато архитекта изтъкне някакви разумни причини защо е по добре например кота 0 да е на 1 метър от кота терен не е ли по-добре да му повярваш - все пак той е професионалист.



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2011-12-19 11:26 от rnikolov1972.
Re: Търси се ...свестен аритект
19-12-2011 - 20:01:49
Ако сте в София мога да препоръчам моят архитект. Не съм на комисионна, същият не ми е и роднина. Когато започвах попитах за цената и се споразомяхме на твърда сума. Нямаше пазарлъци нито извиване на ръце защото мисля беше справедливо и за двама ни.
Успех

„Бъди възторжен идеалист, честен до самопожертване, смел до безумство,
влюбен в България до фанатизъм!”
Полковник Борис Дрангов
Re: Търси се ...свестен аритект
19-12-2011 - 21:43:27
:] Обаче имаш опит в "живеенето". Така, че си представи как живееш в къщата. И пиши какво трябва и какво не трябва да има. Слагам акцента и на писането, защото ще има толкова варианти, че със сигурност ще забравиш някои детайли. Поне при нас така се получи.
Вероятно е добре да вярваш на архитекта, но не той ще живее в къщата. Все пак ти искаш нещо, а той, конструктора и другите проектанти трябва да намерят решението как да бъде направено. Ти плащаш, ти поръчваш музиката.
Re: Търси се ...свестен аритект
20-12-2011 - 04:48:11
На архитекта ние тук някак гледаме като на дюлгерин. Естествено ние разбираме повече от него и той само трябва да слушка и изпълнява. А после "Ох ама тя каква стана". Всички онези сгради във Виена, Париж или стара София са проектирани от архитекти които добре са познавали нуждите и начинът на живот на "инвеститора"winking smiley но са имали пълна свобода на духа. Шедьоври не се създават от инвеститори-първенюта които мислят само на битово ниво.
Поздрав*drink1*

„Бъди възторжен идеалист, честен до самопожертване, смел до безумство,
влюбен в България до фанатизъм!”
Полковник Борис Дрангов
Re: Търси се ...свестен аритект
20-12-2011 - 08:57:40
avatar
Quote
Geto
Всички онези сгради във Виена, Париж или стара София са проектирани от архитекти които добре са познавали нуждите и начинът на живот на "инвеститора" но са имали пълна свобода на духа. Шедьоври не се създават от инвеститори-първенюта които мислят само на битово ниво.

Като гледам какви шедьоври се изсраха през последните 20 години, ми се плаче.
Нека да помислим кой е по-виновен - инвеститора или архитекта?
Re: Търси се ...свестен аритект
20-12-2011 - 22:44:39
Гето,
първо, дали правописната ти грешка не те прави точно такъв...
второ, не знам защо се сетих за Каса Мила... Сигурно ти ще ми обясниш.
трето, Царя добре е задал въпроса. Аз само мога да добавя уточняващ въпрос - защо не мога да разбера, че веранда с 40 см колона е шедьовър? Или такъв отчаян битовизъм, убиващ изкуството, ли е човек да иска да има веранда?
Четвърто, я дай да видим какво е направил твоя архитект за теб - шедьовър, където духа е летял или нещо ... на битово ниво.
И продължавам да си задавам въпроса - трябваше ли да оставя архитекта да ми направи шедьовър от 8 кенефа или все пак да ми остави и спалня.
Re: Търси се ...свестен аритект
20-12-2011 - 23:12:23
Николов,
не го слушай. На теб ти трябва къща. Точно определена къща. А духа на архитекта нека излита от зададената функционалност.
Re: Търси се ...свестен аритект
21-12-2011 - 00:33:27
Купувач, и при мен е малко на битово ниво. Както е казал Гоце: "Що да сторим като сме българи". Един др. архитект ме хвърли в ужас като ми каза, че ще ми построи "модерна" къща.
Купувач я кажи кога един човек става инвеститор? Когато си построи къща за семейството? Ако ти купуваш дом и се мислиш за инвеститор те това е смешно, а моята грешка е поради ниска грамотност*smiley_ahh*

„Бъди възторжен идеалист, честен до самопожертване, смел до безумство,
влюбен в България до фанатизъм!”
Полковник Борис Дрангов
Re: Търси се ...свестен аритект
22-12-2011 - 09:31:51
Не знам. Проверих и се оказа, че съм възложител. :]
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход