Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Отопление с котел на въглища + слънчеви колектори за БГВ

Публикувано от plamen_dhl 
Отопление с котел на въглища + слънчеви колектори за БГВ
08-08-2011 - 07:34:47
Направих пристройка 40 кв.м. към стара къща двуетажна79кв.м. Първи етаж на старата е с каменни зидове. Ще има топлоизолация с експандиран полистирен 5см. В момента коват ламперията на покрива и до края на седмицата Брамака ще е нареден. Ще отоплявам целия втори етаж 120кв.м.и част от първия около 45кв.м. Мисля да сложа котел с въглища, стоманени радиатори имам оферти от две фирми едната предлага котел 40кВ а другата 25кВ. Защо се получава такава разлика? Как да изчисля сам какъв котел ми е нужен? Предложете марки на котли и какъв да е с вентилатор или на естествена тяга. Комина още не е готов но ми казаха да е 200мм керамичен вътрешен. Какъв е разхода на въглища за месец или за сезон ако някой има такава система да сподели. Колко често ще трябва да ходя да слагам въглища? Заслужава ли си да слагам буферен съд от 500 или 800 л. (толкова място имам)

За слънчеви колектори съм се спрял на селективни медни два броя по 2,15кв.м., бойлер 200л. с две серпентини. Коя марка са по-добри? Гледах на Tesy, Sunsystems и едни турски Ezinc. ДО 3-4 дена трябва да монтирам поне стойката за тях да няма рязане на керемиди после. Достатъчни ли са два панела по 2,15 за 200л. бойлер.

Благодаря предварително!
Re: Отопление с котел на въглища + слънчеви колектори за БГВ
08-08-2011 - 09:29:54
Достатъчни са 2 панела - толкова се слагат. Аз ти препоръчвам Теси. Котел 40кВт има минимална мощност около 15кВ, ти имаш нужда максимум от 12-15кВт в най-студените дни, през останалото време по-малко. Усещаш ли разминаването? Препоръчвам ти котел на пелети - по-чисто и автоматизирано.
Re: Отопление с котел на въглища + слънчеви колектори за БГВ
08-08-2011 - 10:58:15
Слънчевите панели,при сегашните цени,не се изплащат.Категорично!
Най-евтината горе-долу читава система ще ти е около 2000-2500 лева с панелите,бойлера и монтажа.Дори с известна уговорка колко ще е читава за тези пари.
Обикновен електрически бойлер над 20-30 лева на месец няма да ти харчи.

За да получиш първата стотинка икономия от слънчев панел в сравнение с елетрически бойлер,слънчевият трябв ада работи без да го пипаш даже за период от поне 5 години.Минимум.Нормално ще са 7-8 и даже нагореШансът за това,при използването на китайски панели,помпи и т.н. за мен е равен на нула.С марковите разликата в парите става още по-драстична и срокът нараства пропорционално.
Слънчевият колектор в омента си е живо набутване.Една частична независимост от ел.мрежата,която първо не е 100%,второ е само лятото....я плащаш скъпо и прескъпо!
Re: Отопление с котел на въглища + слънчеви колектори за БГВ
08-08-2011 - 11:04:37
Буфера ти осигурява инертност на системата. Като ту угасне котела няма нужда да търчиш веднага да палиш защото изстинала водата а да речем след хх минути или часове winking smiley.И не увеличава разхода както твърдят всякакви майстори, освен в случая когато искаш да ти е топло само за 1 час от денонощието.
Re: Отопление с котел на въглища + слънчеви колектори за БГВ
08-08-2011 - 23:54:26
Мисля, че вече се отказах от слънчевите колектори.
Ако някой може да ми препоръча какъв котел да си взема за домбаски въглища и как да сметна колко киловата трябва да е.
Дайте и мнение добре ли е да се направи охладената вода от лирата да минава по земята в банята като подово, същото ми предлагат и в другите помещения които са с теракот (кухня и коридор)
Re: Отопление с котел на въглища + слънчеви колектори за БГВ
09-08-2011 - 10:41:06
Защо толкова лесно се отказа от безплатна слънчева енергия? За 3 (гравитачни) до 6К(с помпена група) лева има прилични системи с 300 литра бойлер, независим си от цените на енергията.
Re: Отопление с котел на въглища + слънчеви колектори за БГВ
09-08-2011 - 21:56:31
salvador не знам как ги правиш тия сметки, ама май не са много много точни... Някой беше писал мисля, че в този форум, но не помня темата. Не се смята толкова просто колкото го даваш. Имаш доста неща, които се включват, а ти изобщо не си им обърнал внимание. Ще дам пример само, че ти взимаш инвестицията за слънчевата система, но не взимаш тази за обикновения бойлер, друго за тези години парите, които ги даваш ще си ги спестиш и ще ги дадеш за други необходими неща вместо за електричество. На всичкото отгоре не знам защо си мислиш, че слънчев колектор се взима за 4-5години употреба?? Аз лично нашия го ползвам вече 8 години и имам намерение да си го ползвам поне още толкова. Вярно е, че не е китайски, но инвестицията си заслужаваше и ако трябваше пак да избирам, пак бих избрал същото.

www.multiterm.org, онлайн магазин, камини и печки на дърва
Re: Отопление с котел на въглища + слънчеви колектори за БГВ
09-08-2011 - 22:04:31
Предлагат ми за 2500 два броя селективни по 2,15 кв.м. с помпена група медни тръби, всички необходими части и монтаж. Отказах се защото имам малко пари няма да ми стигнат за паркет и теракот. Бойлера не е включен в сметката защото е в сметката на котела 200л с двойна серпентина. Средно по 25 лв на месец за ел. бойлер са 100 месеца с добро слънчегреене са около 10-12 години не мисля, че ще издържи системата без дефект и да започне да работи не печалба. Ще послушам salvador оставам колекторите за един по-късен етап.

И пак да питам как да сметна колко киловата котел ми е нужен? Има ли някаква формула? Каква марка котел да си взема за въглища!
Re: Отопление с котел на въглища + слънчеви колектори за БГВ
09-08-2011 - 23:10:58
syncho..нищо против системите.В места без стабилно ел.захранване те нямат никаква алтернатива.
Но това със спестяването е супер условно.Срока на експлоатация го залагам като два пъти срока на гаранцията.
При положение,че гаранцията на тия системи е 2-3 години,по каква логика да ги сметна 10?
И това с уговорката,че на десет закупени системи,поне един ще е изтеглил късата клечка и ще трябва да подмени всичко още в мига,в който му изтече гаранцията.А може и по-рано,ако попадне на някое диво менте и търговец-фантом.
Re: Отопление с котел на въглища + слънчеви колектори за БГВ
10-08-2011 - 07:51:52
Има формула за избор на котел и тя е:
Ркотел=Ррадиатори
което значи, че първо се избират мощностите на радиаторите, а това се прави от проектант или инсталатор.
Е, има си особености - коя мощност на котела да се има предвид минимална, максимална, номинална или средна. За мощностите на радиаторите важи същото. Всичко това няма да има никакъв смиъл, ако неправилно са изчислени диаметрите на тръбите от инсталацията, неправилно е конфигурирана системата или неправилно изпълнена. Колкото до изборана марка котел - зависи в кой ценови клас го търсиш и какви са и изискванията. Щом си стискаш парите и за други неща, може би е добре да погледнеш Бош Солид 2000 27кВт, защото има по-голям бункер от 24кВт, който също ще ти свърши работа. Като му разучиш режима на работа и обслужване и като улучиш подходящите въглища ще се нужда е от обслужване 1-2 пъти на ден
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход