Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Колко висок комин е нужен за отопление на котел с пелети

Публикувано от koparko 
Re: Колко висок комин е нужен за отопление на котел с пелети
20-04-2011 - 07:51:53
Quote
svetlio_sps
[opop.cz]

16 киловатовият е по доброто решение. На минимална мощност ще гори един килограм на час.
Съгласен съм, че 16кВт заради по-ниската минимална мощност е по-добре за малко жилище (всъщност ние не знаем топлозагубите на конкретното жилище на питащата), но Ерато нямат по-малък модел от 25кВт, който има минимална мощност 7,5кВт. Цитираният чешки модел ОРОР е с цена 6100лв, докато българският ДаконЕра е с цена 2900лв(допреди месец беше 2700лв). Ако не става дума за пари, аз мога да посоча много по-добри модели 16кВт от този ОРОР, който е абсолютен аналог на ДаконЕра..
salvador, ако 90% е ниско КПД, колко повече може да се докара? На ниски мощност по-малко от 80% няма да падне, ако му се направят настройки с газанализатор при минимална мощност.
фло , пак не ти разбрах въпроса, но ще повторя още веднъж как се постъпва:
- избират се радиатори според нуждите за всяко помещение
- сумира се радиаторната мощност
- избира се котел, чиято минимална мощност е по-ниска от радиаторната мощност на инсталацията. Идеалният вариант е мощността на инсталацията да е сходна с номиналната (максималната) мощност на котела - тогава ще има поголяма възможност за модулация и котелът ще изключва по-рядко. Ако мощността на инсталацията е близо до минималната мощност на котела е препоръчително да се предвиди и буферен съд - така котелът ще включва по-рядко. и ще работи в по-оптимален режим. Оптималния режим за един котел е да работи с поне 50% от мощността си. Като гледам чехите от ОРОР са лепнали минимална мощност 4кВти на 16кВт и на 30кВт котел, което е смешно. До 30% от мощността котелът запазва някакво прилично КПД, от там надолу започва да пада рязко.
Re: Колко висок комин е нужен за отопление на котел с пелети
20-04-2011 - 10:53:55
Като не пада под 80%,защо Environmental Protection Agency (EPA) в щатите им дава средно 78%.Истината е,че с много повече падат и това е общо за всичките многокомпонентни котли,имащи и елетрическа част.Колкото по-сложно устройство и повече части,толкова по-високо и по-постоянно остава КПД-то.Никой ли не сизадава въпроса как е възможно при едните котли,а при другите не?
КПД на многокомпонентна система се смята като средно на няколко средни.На колкото са там системи,всяка със своя ефективност.Електрическата част е с КПД 99%.За горивната обаче не е така.Виж данните на другите котли с твърдо гориво...75-80%.Толкова ефективноста на оривния процес.При дървата варират с повече,защото там част от енергията задължително отива за изпаряване на водата от дървесината.Въглищата са с малко по-високо КПД,но не е драстична разликата,за това можем да ги приемем за еднакви,при използването на качествени въглища или сухи дърва.Пиролизните не ги смятаме....те дават по-високи стойности,но пък там изискванията към горивото са много високи-от където всъщност идват добрите и показатели.
Та...дай да смятаме...горивна част 60% (горим дървесина и част от енергията отива за изпарение на влага)
Пренос към топлоносителя-да кажем 85%...(на всеки котел част от топлината се губи в коминЯ)
Електрическа част-99%.
Събираме трите и полоучаваме 244.Копонентите са ни три и за това полученото ще делим на три и се получава 81,3% средно за тоя многокомпоненетен котел.Виж каква хубава висока стойност се получи.Ама горивната част ни е дала едва 60%....
Тия игри с КПД-то на многокомпонентните системи са отдавна известни.Като има електрическа част,тя изкривява всичко,понеже върши друга работа и почти няма загуби.

За това вземи за сравнение един нормален котел и ще видиш грешката.Те имат 75-80% КПД в оптимален режим.С падане на мощноста КПДпада много.И на пелетника е така.Но там има електрическа част,която компенсира и за това КПД на многокомпонентна система въобще не трябва да се гледа.Нищо не ни казва и никакви изводи не могат да се направят от тия цифри.
Re: Колко висок комин е нужен за отопление на котел с пелети
20-04-2011 - 20:17:56
salvador, кво ти има бе човек? К'ва електрическа част, к'ва горивна част, к'ви дърва, к'ви въглища. Говорим за котел на пелети, който има каталожни данни, където е записано - КПД=90-93%, в зависимост от модела. Ако не си съгласен - може да осъдиш производителя и да вземеш някой лев.За коя електрическа част в тоя котел говориш - за платката ли, за вентилатора ли или за реотана за палене?
Re: Колко висок комин е нужен за отопление на котел с пелети
20-04-2011 - 21:52:28
Опитвам се да ти обясня как се получват тия деведесет и няколко процента,дето ги пише в данните и са си съвсем верни.
Re: Колко висок комин е нужен за отопление на котел с пелети
23-05-2011 - 13:56:57
До сега никъде не са ни предложили, котел с по-ниска мощност от 24kw, ако някой знае такъв модел моля да ми предложи,
Re: Колко висок комин е нужен за отопление на котел с пелети
23-05-2011 - 20:51:14
Я дай повечко информация какво ще отопляваш
Re: Колко висок комин е нужен за отопление на котел с пелети
25-05-2011 - 13:46:35
Хах koparko това е срам за тези търговци. Погледни в нашия онлайн магазин и ще видиш котли от по 15,3кВ нагоре... Ако трябва да съм по-конкретен става въпрос за котела на пелети на Extraflame - LP14

www.multiterm.org, онлайн магазин, камини и печки на дърва
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход