Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Проблем с каменна зидария

Публикувано от presmetliv 
Проблем с каменна зидария
20-03-2011 - 22:12:42
Привет!
Става дума за средно стара каменна двуетажна къща, паралелепипед със зидове дебели по 60см и дълги 8-10м. Проблемът идва от това, че вътрешните преградни стени не са били препасани а просто долепени до носещите външни, които оказвайки се ненатегнати тръгват да се издуват навън разбира се. За момента отварянето е около 5-6см в под тавана на 2 етаж и постепенно намалява надолу гледайки отвън окото не успява да долови аномалията. Не става дума за слегнала основа или води - явно с тази височина зида не може да си носи сам тежината. Кои според вас би бил най ефективният начин за противодействие на тези процеси - варианта с дузина вертикални външни стоманобетонни колони ми се струва неприемлив с оглед опорочаването на естетическото въздействие на ефектната фасада от дялан естествен камък. Мислех си за един вид стоманобентонна рамка, която да легне върху зидарията с 2 трегера свързващи насрещните стени но не съм сигурен доколко добра би се получила свръзката на бетона с каменната зидария отдолу и дали няма да се получи своего рода капак, който с времето да се отлепи от зидовете а те да продължат да цъфват.

Поздрави!
Re: Проблем с каменна зидария
20-03-2011 - 22:45:46
Колега,провери следната възможност ,нормирана в Наредба №2 от 23 юли 2007 г.,за проектиране на сгради и съоръжения в земетръсни райони (ДВ.бр.68 от2007г. )
Раздел VI
Сгради с носещи зидани конструкции
чл.88 На нивото на етажните и покривните конструкции се предвиждат стоманобетонни пояси по всички надлъжни и напречни стени със ширина равна на широчината на зида и височина не по малка от 200 мм. Поясите се проектират от бетон с клас не по-малък от 15МРа.


Това е нормативното изискване и така трябва да се изпълни,ако не е направено в твоя случай! Успех!
Re: Проблем с каменна зидария
21-03-2011 - 02:24:49
Колега Фло - мерси за нормативната справка, но тя струва ми се се отнася за ново строителство - не съм забелязъл някой да раззижда 3 етажните къщи в Широка лъка например за да им сложи задължителните пояси. Ако все пак някои е правил подобно нещо ще се радвам да сподели чисто конструктивния подход - захваща ли се арматура в каменната зидария, каква е височината на поясите (мен тези 200мм ми се струват малко скромни), ако са слагани само пояси - не цели плочи между етажите - имали ли са някаква трегерна свръзка срещуположните стени, ако е запазван гредореда - къде ляга в случая...

Благодаря предварително!
Re: Проблем с каменна зидария
21-03-2011 - 06:27:47
Quote
presmetliv
...
За момента отварянето е около 5-6см в под тавана на 2 етаж и постепенно намалява надолу гледайки отвън окото не успява да долови аномалията. Не става дума за слегнала основа или води - явно с тази височина зида не може да си носи сам тежината. Кои според вас би бил най ефективният начин за противодействие на тези процеси - варианта с дузина вертикални външни стоманобетонни колони ми се струва неприемлив с оглед опорочаването на естетическото въздействие на ефектната фасада от дялан естествен камък. Мислех си за един вид стоманобентонна рамка, която да легне върху зидарията с 2 трегера свързващи насрещните стени но не съм сигурен доколко добра би се получила свръзката на бетона с каменната зидария отдолу и дали няма да се получи своего рода капак, който с времето да се отлепи от зидовете а те да продължат да цъфват.
Поздрави!

Рисковано е да се отговаря на подобни въпроси по кратко описание на проблема, още повече, че понякога дори щателно изследване не може да ти даде отговора.
Връзката бетон-каменна зидария си е бетон! Но това няма да попречи зида да се "изкълчи" два реда под поясите.
Височината не е проблем за каменен зид широк 60см. на двуетажна къща.
Проблема ти е именно в основата (нали не натискаш с нещо зидовете отвътре навън?).
Общо взето, причините могат да бъдат много но... грубо няколко.
- плитки основи - над точката на замръзване и около нея. Мазе или полумазе, пода на който е на равнището на основите. Недобре иззидана попивна септична яма в близост до зида който се "отваря".
- почви, води или свлачищни процеси.
За съжаление нямаш евтин вариант на решаване на проблема, но в първите варианти е със сигурност успешно решим.
Re: Проблем с каменна зидария
21-03-2011 - 07:25:49
avatar
Проблема не е в липсата на препаска, а в статиката на стената - конзола ама неосигурена (плитко фундирана и/или без фундаментна плоскост).
Препаската би свършила работа при къси (в план) стени. При дълги (в план) стени влиянието на препаската в средния участък на зида е никакво (нула).
Опростен пример за горното е 3м висок зид с дължина 20м подпрян в началото и края и нефундиран (направо на земята) - ясно е че ще в средата е неукрепен и ще падне.
Укрепване с контрафорси (напречно на стената) е възможно решение като дори е възможно да "излязат" дървени и същите да се "скрият" в интериора така че да не се виждат.
ПРИМЕР: Стелажи за буркани проектирани така че напречните им рамки да работят като посочените контрафорси.
Къщите с гредоред имат и други конструктивни особености/недостатъци с които трябва да се съобрази укрепването.
За по-коректно/конкретно/елегантно/друго решение е необходим снимков материал на които да се вижда ориентацията на гредореда и размерите във височина и план на етажа.

Пари си имам... акъл ми дайте.



Редактиран 2 път(и).Последна редакция на 2011-03-21 09:04 от krakalski.
Re: Проблем с каменна зидария
21-03-2011 - 09:15:05
Имах един случай с такъв каменен поддал зид!Направих следното.
Пробих една малка дупка в зида-там където издуването беше най-голямо,през нея вкарах едно здраво стоманено въже с голяма метална планка от към издутата страна и със здрава опора и здрава лебедка възстанових зида 95%/демек почти го изправих!След това излях отгоре върху зида един 10-ина см бетонен пояс,армиран!После маскирах бетона-не си личи,стана много здраво и не загрозих хубавия зид!
Re: Проблем с каменна зидария
21-03-2011 - 09:46:35
avatar
Изправянето се подразбира но само пояс отгоре (не укрепен хоризонтално) не помага с нищо.
Справка: Барон Карл Фридрих Йеронимус Фрайхер фон Мюнхаузен , който се вади сам за косата.

Пари си имам... акъл ми дайте.
Re: Проблем с каменна зидария
21-03-2011 - 16:52:27
Благодаря на всички включили се по темата - форума наистина е на ниво.
Venciev - би ли споделил какъв размер планка си използвал - една от първоначалните ми идеи беше да сложа по подобен начин два чифта струни със винтова свръзка, които да държат срещуположните стени натегнати. Колко см издуване си успял да прибереш така? Интересно ми е после дали не се е получило пак изкълчване 2 реда под пояса както предупреждава Goro. Ако имаш и някоя снимка ще е върха.
Съмнявам се основата да е главния проблем - дългата северна стена, която е направила и най-голям корем в горната си част (5-6см) всъщност ляга на скала.
Отвътре с нищо не натискам зидвете навън но като помисля напреженията от тежестта на четирискатния покрив си имат и такава компонента, която точно да отваря конструкцията.
Krakalski - тези контрафорси не трябва ли да се външни при положение, че стените издуват навън а не се спъхват навътре - как бихме ги скрили в интериора? И наистина ли са необходими за измятания от такъв порядък? И какво точно имаш предвид с "само пояс отгоре (не укрепен хоризонтално) не помага с нищо" - трегерите, които да свързват насрещните стени ан пояса няма ли да играят подобна роля - подобно на стелажа, както си го описал (стига да съм разбрал правилно)

Поздрави!!
Re: Проблем с каменна зидария
21-03-2011 - 17:03:00
avatar
Нищо не си разбрал,,
Контрафорсите могат да са опънни и/или натискови (преобладаващи).
Помъчи се да мислиш, а ако не можеш си купувай (плащай) акъл.
За мен темата е приключена.
Успех.

Пари си имам... акъл ми дайте.
Re: Проблем с каменна зидария
24-03-2011 - 00:16:07
Зидът,който изправях по този начин беше дълъг 15м,широк 0.60м и висок 2.5м."Издуването" му бе огромно...в средата около 40см....всеки момент имах чувството,че ще падне и ще падне цялата плевня!Планката беше голяма,около 0.5кв.м. със заварена на нея шина,колкото се може по-широка, около 3м хоризонтално по издутината.Трябва да помислите добре,преди да предприемете реални действия!Но така или иначе целта е да се спаси зида и сградата!Ще се справите!Кракалски с неговите строителни постижения и термини-НЯМА да ти помогне!Извикай 100 архитекта и проектанта-всичките ще гледат като пръднали и ще ти кажат,че такова нещо не са виждали-събаряй...smiling smileyРазбирам те,че искаш да запазиш вида на зида!Повече от ясно е,че няма основи и че зида е вкопан не повече от 20-30см,но това модерните умове няма как да го проумеят и да го запазят,което е по-важното в случая!След като изправиш тези 2-3 метра от зида,лееш пояса с бетон,прехвърляш "съоражението" понататък и пак така...!
За съжаление не съм документирал снимково този процес,но е факт!Ако искаш пиши ми на лични!
Успех!
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход