Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Възможен ли е хибрид - въздушна риза + топла вода

Публикувано от Миташки 
Re: Възможен ли е хибрид - въздушна риза + топла вода
21-03-2011 - 10:01:09
Горе-долу хората са написали с какво трябва да се съобразиш.
Ще добавя и моя опит и съвети, дано съм полезен.
Направиш ли някоя от стените двойна - за водна риза, ще загубиш от топлината която отива за въздушната риза.
Заради това имах предвид серпентина или лира.
Това което съм виждал е:
1. на Дявач допълнителна конусна серпентина за горната част на камерата.
2. на френска камера. Лира под формата на L, като долната страна е по дъното на камерата където е жарта, и продължението е под 90 гр. на горе по гърба на камерата.
Но са възможни и други варианти.
Това, което съм направил аз е частен случай, но просто като за идея: Попаднах на много изгодна китайска чугунена фасада за камина(тип Английска). Пиша "фасада" защото останалата част - горивната камера беше някакво недоразумение. Направих нова камера от 5мм ламарина, като използвах само оригиналния чугунен гръб. Но и мене ме блазнеше мисълта да ползвам топлия въздух но да грея и топла вода. За целта новата камера е с двойни стени, а по гърба направих лира от...медни тръби smiling smiley Знам че медта има и недостатък че корозира от димните газове, но ми беше по-лесно за изработка. Направих я с тройници с ТВЪРД припой.
Ефекта който се получи е, че водата се загрява до 60-65 градуса, тъй като имам и радиатори. Прегряване на практика не се получва, така че освен помпа и термо-реле за пускането и', друга автоматика не ми е необходима. Системата е отворен тип с преливник. ЮПС бях купил но не се наложи да го монтирам, тъй като камерата ми е малка и дървата догарят сравнитено бързо ако не се добавят нови. Допълнително съм монтирал и вентилатор, който да изкарва топлия въздух от пространството около камината и гофрирания димовод. Ефекта сравнен с камина изцяло на въздушна риза не е толкова голям, но все пак.
Интересен е и момента със серпентината в бойлера. Тъй като бойлера ми е с 1 серпентина, вече заета от слънчевия колектор, втората серпентина я направих от гофрирана неръждаема тръба, като изведох 2 щуцера на фланеца на нагревателя. Бойлера също е неръждаем.
И в заключене, ако ще се слага мошен топлообменик само за бойлера, то както вече бе писано, задължително трябва да се мисли и за някакви зашити от прегряване! А и още нещо трябва да помислиш как да направиш, така че след като камината ти загасне помпата да не изкарва топлината от бойлера. Най-лесно с диференциално термореле, но и там са поне още 60лв.*ok*



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2011-03-21 10:05 от ctef60.
Re: Възможен ли е хибрид - въздушна риза + топла вода
21-03-2011 - 17:43:12
avatar
Има и по рационално решение без да се правят опасни самоделки по горивната камера,и ефективноста е по голяма.

Камини ,пещи-фурни ,барбекюта ,огнища за чеверме, руски печки ,гипсови мазилки и всички видове декорации от гипс ,всички видове каменни облицовки.
[mastercam.alle.bg] тел.0894391142
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход