Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Fibran FL на под

Публикувано от Vasil Marinov 
Re: Fibran FL на под
21-02-2011 - 13:16:46
Ок! Благодаря за поясненията.
Всъщност, мисля в самото начало казах, че И за мен "противопожарното" съображение е притеснително.

Макар да идва извън темата, ще помоля, да уточните (извън "незаконните" Наредби).
Материалите са си материали.
Салвадор разширява въпроса, с "НЕ ТРЯБВА" изобщо за вътрешна ТИ (не само за подове) със съответните аргументи, което е в пълен разрез с БГ практиката (признавам, и моите представи).

Каква е, примерно, практиката в Европа - забранено, избягва се или...???
Как стои въпросът с др. подобни материали - дограми, ламперии и т.н. - полимерите яко присъстват в бита ни!?
А с дървото + дискутираните плоскости на Автора, ламинат, и подобни?

Специалисти и нормотворци би трябвало (да изключим, ако се налага БГ) да правят някакво разделение?
Иначе, изобщо не можем да строим днес, камо ли да се доближим до Европейските норми за енергийна ефективност.
Гледали сме как "изгоряха" стоманените кули.
Някои развиват теории "че дървените конструкции обгарят и нататък горят по-бавно".
Количеството и съставът на продуктите от горенето - също някак се отчитат/нормират.
Заливат ни реклами (с възможно "купени" сертификати) на "супер" материали. Алтернативните, като правило пък са канцерогенни (най-малкото).

Както винаги, някъде по средата ще да е "истината".

Намирам горните въпроси за съвсем нормални и вълнуващи, а евентуалните отговори за супер полезни. Особено в споменатата нормативна "безпътица" (за мен - ново):ami:

Да ме прощава Автора.
Re: Fibran FL на под
21-02-2011 - 15:23:47
avatar
Опитай с така наречените сухи подове.
Re: Fibran FL на под
21-02-2011 - 15:53:29
Още в началото си фиксирал проблема-нашенската масова практика.На някои места тя е полезна,В други-изобщо не лежи нито на научна,нито на практическа основа,а причините да съществува са само икономически.Бай Киро е експериментирал нещо,уж се е получило,видяла го бригадата на Асан и...ето така тръгват лошите практики не само в строителството,ми и навсякъде.
Re: Fibran FL на под
21-02-2011 - 18:04:24
НАРЕДБА № Iз-1971 ОТ 29 ОКТОМВРИ 2009 Г. ЗА СТРОИТЕЛНО-ТЕХНИЧЕСКИ ПРАВИЛА И НОРМИ ЗА ОСИГУРЯВАНЕ НА БEЗОПАСНОСТ ПРИ ПОЖАР
Чл. 5. (1) За удовлетворяване на същественото изискване за пожарна безопасност по чл. 169, ал. 1, т. 2 ЗУТ в строежите се предвиждат и влагат продукти с оценено и удостоверено съответствие със съществените изисквания, определени с наредбите по Закона за техническите изисквания към продуктите.
(2) За осигуряване на пожарната безопасност на строежите строителните продукти от обхвата на Директива 89/106 на Съвета на Европейската общност от 21 декември 1988г. за уеднаквяване на законите, наредбите и административните разпоредби на страните членки по отношение на строителните продукти се придружават от документите по Наредбата за съществените изисквания към строежите и оценяване съответствието на строителните продукти (НСИСОССП), приета с Постановление № 325 на Министерския съвет от 2006 г. (обн., ДВ, бр. 106 от 2006 г.; попр., бр. 3 и 9 от 2007 г.; изм., бр. 82 от 2008 г.).
(7) Строителните продукти се класифицират допълнително в зависимост от интензивността на отделяне на дим и образуването на пламтящи частици или капки при горене и се означават със символите "s (s1, s2, s3)" и "d (d0, d1, d2)"
(2) Строителните продукти се класифицират въз основа на реакцията им на огън в съответствие с Решение 2000/147/ЕК за одобряване на класификация за реакция на огън на строителните продукти, изменено с Решение 2003/632/ЕК за включване на класове за реакция на огън на топлоизолационни продукти за тръби, изменено с Решение 2006/751/ЕК за включване на класове за реакция на огън за изолация на електрически кабели. Класификацията на строителните продукти за покриви и покривни покрития въз основа на реакцията им на огън при въздействие на външен източник на пожар е определена в съответствие с Решение 2000/553/ЕК и Решение 2001/671/ЕК, изменено с Решение 2005/823/ЕК.
(6) При класификацията на строителните продукти по реакция на огън в зависимост от приноса им за развитието на неконтролирано горене се използват следните означения:
1. клас А1 - за негорими продукти, които нямат принос за развитието на неконтролирано горене;
2. клас А2 - за негорими продукти с изключително ограничен принос за неконтролирано горене;
3. клас В - за трудногорими продукти с много ограничен принос за неконтролирано горене;
4. клас С - за трудногорими продукти с ограничен принос за неконтролирано горене;
5. клас D - за горими продукти с приемлив принос за неконтролирано горене;
6. клас E - за горими продукти със значителен принос към неконтролирано горене;
7. клас F - за горими продукти без определени характеристики за реакция на огън.
Чл. 6. Продуктите, които законово са произведени и пуснати на пазара в държави-членки на Европейския съюз, и в Турция, или в държава-страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство, се ползват за целите на тази наредба, когато техните характеристики осигуряват еднакво или по-високо ниво на безопасност спрямо изискванията, определени в наредбата.

Чл. 330. (1) За фасади на строежи от I и II група се разрешава използването на топлоизолационни продукти с класове В, С и D, разделени посредством негорими ивици на площи до 80 m и с най-външен слой от клас по реакция на огън не по-нисък от А2.
1. посредством приобщена с междуетажната конструкция негорима ивица с височина най-малко 0,9 m и с огнеустойчивост най-малко EI 30;
2. посредством ивица с характеристиките на междуетажната конструкция, излизаща извън фасадата на разстояние най-малко 1,5 m;
3. чрез комбинация от начините по т. 1 и 2 (чрез тераса).
(4) Строежите се защитават срещу външно разпространение на горенето при пожар по фасадата по един от начините
2) За фасади на строежи от III и IV група се разрешава използването на топлоизолационни продукти с класове В и С, разделени посредством негорими ивици на площи до 30 m и с най-външен слой от клас по реакция на огън А1.
(3) Негоримите ивици се изпълняват с широчина най-малко 0,20 m и от топлоизолационни продукти от клас А1.
Re: Fibran FL на под
21-02-2011 - 19:08:39
Austrotherm EPS F-PLUS Фасадна графитна топлоизолационна плоча : Клас по реакция на огън: Е

източник
Re: Fibran FL на под
22-02-2011 - 09:43:33
Вече влезе и понятието ОГНЕУСТОЙЧИВОСТ на строителните материали и нещата се затягат.
Re: Fibran FL на под
22-02-2011 - 18:30:09
Така,
На 4-тия ден и на 4-та страница може би се приближихме малко до съществото.

val_50,
Благодаря за точното наименование на Наредбата.
Прегледах я набързо, че ми идва сложна и сега се чудя дали да не пропусна "пожарникарския си период" и направо да мисля за премиерско место.: smiling smiley

Указаният Чл. 330 не касае темата, според мен - той е за фасади над 28м.
Ако имаше такъв Чл. и за въпросната изолация на под, биха се намерили отговорите за какво може да се сложи върху под Клас А, в сграда Ф1.3.

Възможно е да съм го пропуснал или не четем точната Наредба, или тя някъде препраща към друга.
Re: Fibran FL на под
23-02-2011 - 12:53:19
Абе батенце ЛЮБО вземи се в ръце бре човек . Или спри да виждаш тази тема или продължи само да четеш без да се упражняваш с клавиатурата.
Първо в подкрепа на безумиците които твориш вкарваш примера с двете кули макар че едва ли ти е ясна причината за падането им (макар че тя е очевадна) и не смятам да ти я обяснявам потърси има филм за това .
Второ не можа да си намериш наредбата която ти казах че чак като ти я сложиха на тепсия ....... бравос .
Трето предупредих те че там няма да откриете нищо по темата тъй като тя не е европейска такава и не обхваща такива "изолации" и че в случая трябва да говорим или за "под" или за замазка.
Re: Fibran FL на под
23-02-2011 - 13:23:48
Ок!
Изчезвам от погледа ти - явно само на приказки си добър.
Първо, ме пращаш да чета, Наредба, която не е по темата и май не е законна.
Второ, постоянно си служиш с "каруцарски" епитети, като някакъв много велик довод по темата.
И трето, което е най-важно - явно, повдигнатите въпроси не са от твоята компетентност или се правиш на много по-голям от аудиторията за да споделиш кратки изводи и насоки.

Всъщност, почти го бях прозрял в първия си пост по темата, като споделих с питащия, че "ще му трябва специалист, какъвто в тази компания НЯМА" (поне в явен вид).
Жалко, защото точно в насоката която ТИ даде в темата и която, далеч не е популярна и обсъждана, въпросите действително са важни, дори жизнено.

За мен става действително безполезно да чета темата и ми спомня един руски лаф:
"Дуру е*еш - х*й тупеет.":ami:
Re: Fibran FL на под
23-02-2011 - 13:24:40
Пожарникарите са в шаш и те не знаят какво искат и затова всеки си прави каквото си ще.Важното е да има план за евакуация и някой друг пожарогасител.Затуй слагай си фибрана и шперплата и ако си на далавера и се пазиш можеш да откараш известно време "Риск печели Риск губи".
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход