Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Тежка или лека вата в подпокривното?

Публикувано от bulhomes 
Re: Тежка или лека вата в подпокривното?
21-12-2010 - 21:02:33
nacheff ,според мене ,ако имаш неизползваемо подпокривно пространство,тъй-наречения каратаван,най -лесно и безпроблемно ще е да настелеш пода му с изолационни материали!
Както някой беше казал в тоя форум : За изолацията важи правилото на Мечо Пух:"Колкото повече-толкова повече"
Re: Тежка или лека вата в подпокривното?
21-12-2010 - 21:54:52
Здрасти Начев,
Драго ми е да те мярна тук.
Особено ако зимният режим е като вила - всякак става. Таванът, предполагам ще се ползва като склад и простото намятане, както казва Фло, ще попречи за тази функция - все нещо по-ячко ще трябва над изолацията.
От тази гл. точка, бих предпочел пространството м/у гредите, пък и не обичам незапълнени кухини.
Вярно, на днешен ден 15см. се считат недостатъчни, но за вила ще мине. Пък може и нещо допълнително за се сложи.
Как си с мишоците - това не е маловажно за избора на материал?
За съжаление, не смея да препоръчам уверено нещо от тази гледна точка. Навремето Изовър твърдяха, че тяхната стъклена вата гони гадините, но съм чувал и други "разкази на очевидци".
Ако има читав начин да се затвори добре за мишоците (или не ги въдиш), със стиропор ми се струва лесно ще стане - просто да се нареди без захващане, няколко слоя на кръст. Фугите може да се уплътнят с пяна или лепило - в случая трябва да се търси херметичност за въздуха. Може и с фолио (найлон) да се постигне или мрежа и шпакловка (последните, надявам се да спрат гадините).
Може и Фло да ти "забърка" някоя супер лека изолационна замазка за финиш, уплътняване, против пожар и гадините.
Иначе, отгоре връщаш дъските или мяташ ОСБ или друго за ходене/складиране.
Сигурно знаеш, че стиропора го водят нисък противопожарен клас и по-принцип не е за покриви, но при изцяло дървена открита конструкция, си мисля, че това ще е последния проблем, ако не дай Боже.
Само оначални съображения.
Поздрави,
Re: Тежка или лека вата в подпокривното?
22-12-2010 - 11:51:05
Фло, Любо здравейте и благодаря за предложенията !

Четейки отговорите съобразих, че може би е трябвало да споделя някакви идеи, които имам, или просто опасенията си. Падам си твърде писмовен, обаче, и прецених, че може да досадя.
Иначе нещата изглеждат пределно прости , би казал някой! Нахвърля се стъклена вата или стиропор и готово.
Може и да е така, но може и да не е.

Във всеки случай ще раздигна пода на подподривното и ще запълня междугредовото пространство.
Усетих в себе си порив :-)) преди да започна пълненето да взема да затворя с пяна всички процепи към таваните на стаите. Такива има. Откъм страната на тъмния таван се вижда, че има доста.


Целите са основно две, както си го представях:
1. Да се спре конвекцията на топъл въздух.
2. Да се спре преноса на водни пари в посока на топлоизолацията.

Тук е подходящото място да кажа, че въобще не изключвам хипотезата на малко по-късен етап да започна да ползвам имота по-дълго време в годината, че дори и да се изнеса от София. Не знам още какви ли изненади ми е подготвил животът.
Опитах се да си представя какво би се случвало при условие, че през зимата и при минусови температури в къщата започнат някакви емисии на водна пара (от обичайни битови дейности).
Забелязал съм, че цялата къща представлява сама по себе си един голям комин. Колчем вътре се завъртят хора и започне освобождаването на топлина, започва един сериозен пренос на затоплен (респективно влажен) въздух нагоре. Този въздух до сега си е намирал лек и естествен начин да излезе равномерно през всякакви фуги и цепнатини.
Загубата на енергия не е било проблем поради обстоятелството, че там зима не се кара, а пък по отношение на влагата дори е имало и положителен ефект - къщата е стъпила на скала, която сезонно има някакво овлажняване и без проветряване тази влага се усеща.

Ето тук възниква един основен въпрос, на който нямам отговор. Ако няма сериозна пароизолация, влагата от различен произход заедно с топлия въздух ще си намери път нагоре и неизбежно ще иде на отделни места в топлоизолацията. При вата положението ще е по-зле, май! В някаква точка вътре в нея (или по долната страна на дъските или ОСБ, с което ще се затвори отгоре) ще се стигне до кондензиране и оттам идват и всякакви негативни хипотези.
Нямам ясен отговор :
- дали притесненията ми са основателни,
- задължетелна ли е пароизолацията,
- дали въобще може да се изпълни някаква надеждна пароизолация на съществуващ дървен таван,
- как е най-удачно да се подберат материали и последователност на работа за изпълнение на детайла.

Другите съображения също имат значение.
Мишки нямам, но съм чувал от постоянно живеещи съседи, че на някои места се въдят. При мене едно лято беше влязло едно полско мишле, но то по-скоро беше за емоция.
В момента подпокривното между мене и къщата близнак не е затворено, а трябва да се направи!

Все ме дърпа в посока да започна да се боря за постигане на някаква херметичност, както и Любо казва, но си давам сметка, че при наличните условия по-скоро няма да успея да го я достигна (не ми се иска и да товаря много конструкцията), а възможните последици си остават неясни.

Ако се породят някакви идеи, съображения или видите инфо по въпроса, викайте !

Поздрави и благодаря !



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2010-12-22 12:27 от nacheff.
Re: Тежка или лека вата в подпокривното?
22-12-2010 - 13:23:07
avatar
Привет!
Може да си заложиш като първи слой екранирано парофолио което прикрепяш с такер и така си оправяш въздухообмена.На втори етап си заложи ватата като я залепиш или дюбелираш,а впоследствие и шпакловаш.
Мисля ,че така изпълнено няма да имаш проблеми с термомостовете и ще стане чисто визуално много добре.
Заложи на ХПС,а не на стиропор при възможност!

Чест и почитание
Re: Тежка или лека вата в подпокривното?
22-12-2010 - 17:01:06
Quote
gogol
Привет!
Може да си заложиш като първи слой екранирано парофолио което прикрепяш с такер и така си оправяш въздухообмена.На втори етап си заложи ватата като я залепиш или дюбелираш,а впоследствие и шпакловаш.
Мисля ,че така изпълнено няма да имаш проблеми с термомостовете и ще стане чисто визуално много добре.
Заложи на ХПС,а не на стиропор при възможност!

Чудя се, дали да си менкаме ябълките, дали мислите. Виж се кви мисли си намислил:
Първи слой екранирано парофолио, прикрепяш с такер /такер лепило ли е или е???/
Решава се въздухообмена? Нали беше парофолио? Значи се решава парообмен!!! Или?
Втори етап – вата – залепена, дюбелирана, шпаклована. А позлата някаква слага ли се?Под или над лепилото или под и над шпакловката?
Заложи на ХПС, а не на Стиропор. Нали беше вата бе, готин? Кви ХПС-та и стиропори те гонят?
Как да ти поиска човек ябълките, след като се запознае с мислите?! Ама нали е преди коледа – ха наздраве по едно червено вино.*drink1* След коледа ще оправим въздухообмена. Или парообмена … между ватата и ХПС-аwinking smiley
Re: Тежка или лека вата в подпокривното?
22-12-2010 - 18:25:07
avatar
Привет!
За да бъда ясен ще опиша детайла - смятах,че съм се изразил правилно!
Такер ако не знаете какво е - ще изясня - телоподаващо устройство за здрав захват.Обикновено телчетата които използвам са неръждавейки!
Екранирано парофолио се полага за да има паропропускливост в едната посока,като същевременно топлия въздух не преминава ,а се върти в стаите/образно казано/.
Ако се използва вата поради спецификата на полагане ,то тя трябва да е дюбелирана или залепена,а не нахвърляна и около нея подлепено с пяна/егати и визията ще се получи,но така консултирате явно?!/
Задължително условие при каменната вата е тя да се шпаклова,не само заради визията ......
Позлата не и е нужна поради факта ,че става читаво и не толкова скъпо,ако искаш да има някакъв ефект.Друг е въпроса,ако нямате познати и ви одерат в първата борса.
Ако не се използва вата,препоръчително е да се положи ХПС вместо ЕПС,най малкото поради факта ,че има сравнително голям КПД и топлопреминаването през ХПС е в незначителни размери.Това препоръчах за направа между летвите на покрива....
И смятам ,че ще стане читаво!
Учудващо е да видя и вашия ред на мисли в такъв случай!
Ха наздраве!*drink1**drunk*

Чест и почитание
Re: Тежка или лека вата в подпокривното?
22-12-2010 - 18:36:53
Не знаех че имало телчета неръждавейка, сега пък да ги мисля тия китайските дето ги нацвъках няколко хиляди по тавана... Здраве да е.
Re: Тежка или лека вата в подпокривното?
22-12-2010 - 19:04:02
Само да вмъкна,че в равни обеми от екструдирания(XPS) и експандирания полистирен(EPS)практически количеството въздух е еднакво-над 95%!Така полезното действие следва въпроса,дали е полезно да се плаща двойно за изолиране на неизползваем таван,по който няма да ходи никой и няма да тежи нищо върху изолацията?
За мерките по пароизолацията ,ако става въпрос за турска баня,руска баня,финска баня и китайска кухня на ресторант съм съгласен напълно! Иначе за обикновена къща ширма в кухната и ножицата на прозореца са пределно достатъчни!Ха наздраве!*drink1*
Re: Тежка или лека вата в подпокривното?
22-12-2010 - 19:09:05
Quote
iiujen
Колега, аз поне го разбрах г-н Гогол и съм съгласен със споделено, особено в частта, която критикуваш (или не ти ясна). Само е пропуснал, че Начев ще изолира тавана, а не покрива. Интересно ми е не може ли в този случай дюбелирането да отпадне, че не ми е ясно как би се изпълнило?
Имам въпрос към Гогол - чувал съм за такова едностранно пропускливо фолио по чужди сайтове. Ако се е появило у нас, моля за инфо.

Начев,
С изложено в новото изложение съм съгласен и го очаквах - трябва да се премисли. Изкушавам се да обсъдим варианта с пръскана ПУ пяна като първи слой или изцяло - май не е толкова скъпа на днешен ден. Би била генерално решение на проблема с фугите. С грижливо положено фолио също би станало.
Надзид имаш ли и как е изолацията на стените? Там има гаден термомост.



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2010-12-22 19:23 от Любо.
Re: Тежка или лека вата в подпокривното?
23-12-2010 - 08:39:56
avatar
Полиуреята също би била добро решение,само ако се гарантира 100% водонепропускливост.
На резервата Сребърна бяха правили покрива така - понеже гарантираха ,че пяната 100% не пропуска и няма да ви кажа за какъв резил става дума след това.
Пяната почна да таи още след 15 ден след полагането и почна да се отлюспва на големи парчета след един замраз.Поправя се ,но труда положен за премахването и едва ли може да се опише и оцени!
Фолиа има най различни - ние предлагаме немски такива които вършат определен вид работа- не са скъпи ....

Чест и почитание
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход