Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Въздуховоди, монтирани във сух под и бленди в периферията на пода - утопия или реалност

Публикувано от BAT_GOIKO 
Въздуховоди, монтирани във сух под и бленди в периферията на пода - утопия или реалност
18-10-2010 - 10:29:27
Добър ден на форума,

един ден се събудих с еретическата идея дали е възможно да се заложат въздуховоди от камина с въздушна риза по периферията на пода (сух под например или стандартен ако не става), като за изпускането на така търсената в зимните месеци топлина да се заложат бленди на подходящи не толкова оборотни (стпъквани) места. Примерно под конвенционален радиатор (ако отоплението е комбинирано камина котел)

Ако е възможно - Според мен предимствата ще са няколко:
- топлината ще циркулира от долу на горе (а не само горе по куфарите от гипс картон).
- почистването на бледните ще е удоволствие (все пак на пода можеш да избереш и някой по тъмен цвят заради праха)

Недостатъци
- направата на стабилна конструкция която да предпазва въздуховода от смачкване
- възможност от запалване (но би следвало и във въздуоводите по тавана да има аналогична опасност)

Моля участниците с познания като топлотехника да споделят опит или теория за да преценя дали да дълбая в тази посока още.

Благодаря предварително

BAT_GOIKO
Re: Въздуховоди, монтирани във сух под и бленди в периферията на пода - утопия или реалност
18-10-2010 - 12:29:22
avatar
Разпределителят за топъл въздух тип звезда слиза във мазето ,ако има такова /екстрактора/ вентилатора подава топлият въздух към разпределителя който от своя страна към топлоизолираните въздуховоди закрепени на тавана на мазето като към всяка стая минават директно през плочата във най подходящите за целта места във помещенията.

Камини ,пещи-фурни ,барбекюта ,огнища за чеверме, руски печки ,гипсови мазилки и всички видове декорации от гипс ,всички видове каменни облицовки.
[mastercam.alle.bg] тел.0894391142
Re: Въздуховоди, монтирани във сух под и бленди в периферията на пода - утопия или реалност
18-10-2010 - 12:55:05
В тези системи с подаване на топлъл въздух има заложен въздуховод който засмуква въздух обратно от всяка стая и това е много важно за правилната работа на този вид отопление.
Re: Въздуховоди, монтирани във сух под и бленди в периферията на пода - утопия или реалност
18-10-2010 - 13:55:07
Като "екстра" миризмата на пържена риба от кухнята се разпределя правилно във всички отопляеми помещения.
Re: Въздуховоди, монтирани във сух под и бленди в периферията на пода - утопия или реалност
18-10-2010 - 14:04:12
Точно тази сутрин по TV показваха какво представляват отвътре подобни въздуховоди само след 1-2г. в модерните, централно климатизирани сгради,. Далеч не е това лъскавото, в което пълзят по американските филми.
Ако се тръгне по този път, сериозно трябва да се премислят подходящи филтри, почистване/дезинфекция, респективно да се избягват гофрираните въздуховоди.
При климатиците частично са предвидени тези проблеми, но там мащабите са значително по-малки.
Последиците са гадни, поне така обясняваше един доктор - легионела, алергии, проблеми с гърлото, дихателните пътища и др.
Далеч не съм вманиячен на тази тема, но си струва да се помисли.
Re: Въздуховоди, монтирани във сух под и бленди в периферията на пода - утопия или реалност
18-10-2010 - 14:36:08
Става.Ако заложиш и на рекуператор с фитър от активен въглен-ти си човека.
Re: Въздуховоди, монтирани във сух под и бленди в периферията на пода - утопия или реалност
18-10-2010 - 18:48:04
Здравейте на всички,

много благодаря за менията по стартиралата тема.

@МASTERCAM: Няма мазе но сме на етап груб строеж и подовете не са направени идеята ми беше въздуховодите да се положат в сух под или подовата замазка която ще се прави . За Екстрактора се надявам че мога да го побера в кожуха на камината или някъде около нея.

@Наско: благодаря за съвета, мислих и за този важен момента даже в една друга моя тема се опитах да го подгрея преди да влезе в камината като го завъртя из основите на къщата но се оказа че въздуха доста бавно приема околната температура и сега мога да си пусна една тръба до камината. Имам шанс все още (нали си нямам подове)

@Broki: Според мен посоката на топлия е въздух е еднопосочна и се надявам че има някакъв тип клапи който не позволяват смесването на двата потока. Но си прав и ще внимавам къде ще поставя изходите на въздуховдите (т.е. не близко/отгоре до готварската печка)

@Любо, сигурно е така но съм готов да рискувам и да се посветя на почистване/дезинфекция по често

@salvador: рекуоператора се слага когато взимам въздух от вън и да го нагрявам с този който изкарвам на вън. Интересно е и мисля че това може да си работи като отделна мини система за освежаване на въздуха. Не виждам причина да го правя с Камината струва ми се мното технология на едно място. Дай примерна система работеща по този начин. Ти виждал ли си го в действие

Поздрвави
BAT_GOIKO
Re: Въздуховоди, монтирани във сух под и бленди в периферията на пода - утопия или реалност
18-10-2010 - 20:51:17
Ами...това си е система за централна климатизация,взимаща въздух вътре от къщата.Нищо ново-има го в повечето къщи в щатите,само дето там е с климатик,а на теб ти трябва камина.С филтрите е същата работа-активният въглен служи да ти обира миризмите,иначе се разнасят из цялата къща.Втората част от филтъра си е стандартна.

Tака изглежда...само дето в твоя случай вместо фреон от климата,му взимаш топла вода от водната риза на камината:
[www.aroundthetownhvac.com]
и топлиш цялата къща по този начин-с въздух.Недостатъкът е високата цена на системата.
Както виждаш-въздухът се върти един и същ в цялата къща-това са старите стандартни системи,които има почти всяко средно американско домакинство.В последните поколения на тия системи вече има електроника-следи нивата на въглероден двуокис преди да прати въздуха по стаите,плюс температурен сензор.
За какво служат-датчика за СО2 е ясен по принцип,но той има и още една функция-свързан е към пожароизвестяването.Ако някой димен датчик сработи,вентилацията спира.СО2 е продукт на горенето и ако вентилацията продължи да работи,влизащият отвън кислород ще поддържа горенето.Настроен е де отчита екстемно високи нива на СО2.
Виждам такава система като подходяща за свързване към пелетен котел или газов такъв-всъщност всеки с регулирано подаване на горивото.При климата как е-застоява се въздух в къщата,качва се СО2,системата вкарва свеж въздух отвън...но той е студен и това ще свали температурата по стаите...За да се избегне това,има контролен блок-повишава се мощноста на отоплението до достигане на нужната температура,след което минаваме на по-ниска мощност.И така докато СО2 и температурата не се променят отново.
Re: Въздуховоди, монтирани във сух под и бленди в периферията на пода - утопия или реалност
19-10-2010 - 01:43:42
Много го усложняваш колега salvador ! Ето прост начин: камината трябва да има въздушна камера или въздушна риза ,ако искаш я наречи,та в нея постъпва свеж външен атмосферен въздух от маломощно вентилаторче и въздуховод ф80-120,нагрява се в камерата и постъпва където си искаш по въздуховоди из къщата.Това се нарича принудително въздушно отопление.Може да работи и без вентилаторче ,но топлия въздух ще ходи по високите отвори и няма да слиза към подовите розетки ,каквато е идеята на колегата.Така хем ще влиза пресен въздух,хем ще топли с умерена подходяща температура и няма да е прегрят,сух и със СО2!
Re: Въздуховоди, монтирани във сух под и бленди в периферията на пода - утопия или реалност
19-10-2010 - 05:12:33
На мене ми се струва че изпълнението на системата за отопление с въздуховоди не е просто тръби и изходи и обратен поток, нещата се оразмеряват според обема на къщата и дори една минимална промяна оказва влияние. Шунтирах едни 3 метра тръбопровод който отопляваше пералното помещение и шума се промени досадно. Главния тръбопровод който излиза от камината е с доста големи размери приблизително 40смх20см, вертикалните отиващи до стаите са с Ф15см същото е положението и с обратния въздух. Ако мога да намеря един "дебел буквар" който се мотаеше из къщи ще цитирам числа за дебити, обеми, циркулация и пр. Колкото до миризмите от готвенето, мисля че един аспиратор с достатъчна мощност(кубични метри в минута)върши добра работа, никога не сме усещали миризми в спалните.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход