Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

*book* Монтаж изкуствен камък *smiley_ahh*

Публикувано от rockwall 
Re: *book* Монтаж изкуствен камък *smiley_ahh*
04-10-2010 - 21:11:19
avatar
Фугата си е само отдолу.Горе камъните плътно опират щото нема какво да ги държи.А може и малко варчица да
са ги подмазали.
Re: *book* Монтаж изкуствен камък *smiley_ahh*
05-10-2010 - 20:29:01
Съмнявам се. Манастира е много стар. Не знам от колко време се ползва широко вар, но едва ли има вар.
Re: *book* Монтаж изкуствен камък *smiley_ahh*
05-10-2010 - 22:36:28
avatar
мисля че е точно kakто си го казал за R-a



това е на същия принцип, но само един ред и без да стърчи отдолу

интересно с каква цел са го направили така в манастира ?? някой не знае ли
страхотно е

Rockwall Stone - Изкуствен Камък & Естествена Kрасота

m17
Re: *book* Монтаж изкуствен камък *smiley_ahh*
07-10-2010 - 16:28:37
Това е класически свод, идеята се ползва широко още в рисмката архитектура. В по-богати времена такъв свод се е изпълнявал с дялани камъни, с ключов камък най-отгоре. А в по-бедни времена са се ползвани трошени камъни като големите фуги са се запълвали с хоросан или за още по-евтино кал със слама. С времето тези смески са се изронили и ето го резултата - назъбен свод.
А варта се ползва от хилядолетия, още двените гърци са си измазвали и украсявали къщите.
Re: *book* Монтаж изкуствен камък *smiley_ahh*
09-10-2010 - 10:44:42
avatar
това за технологията е вярно.
ясно е че е с ключов камък и т.н.,
а и точно в БГ едва ли има човек,който не е виждал такива арки поне на 1000 години *book*

мисля си обаче, че тук не става дума за изронване

ако не е било с декоративна цел, по-скоро са издялали камъните за по-малък свод, а после са решили да е по-голям и така отдолу са се появили тези фуги



Rockwall Stone - Изкуствен Камък & Естествена Kрасота





Редактиран 3 път(и).Последна редакция на 2010-10-09 10:48 от rockwall.
Re: *book* Монтаж изкуствен камък *smiley_ahh*
14-10-2010 - 18:53:54
avatar
Re: *book* Монтаж изкуствен камък *smiley_ahh*
14-10-2010 - 21:10:55
Браво. Обаче там входа не е хич широк - двама човека могат да вървят един до друг горе-долу нормално, но не и повече. Няма толкова значение. Важното е че разгадахте, че камъните в горната си част са по-дебели, а дали са замисляни за друг R или за избягване проблеми при нареждането - няма толкова значение. Всъщност като се замисля - най-вероятно е камъните да са подготвяни някъде другаде и да са сечени "производствено" в по-големи количества за различни R-ове
Re: *book* Монтаж изкуствен камък *smiley_ahh*
14-10-2010 - 22:01:59
avatar
Гложенския манастир е една малко особена постройка.Зидарията в старата част няма нищо общо със сухата зидария на родопските градежи или на габровския балкан.Камъните са подбирани специално и не са просто напасвани като при сухата зидария с подпиране на малки парчета за нивелиране.
В прохода е търсен ефекта на пещерните образувания по които се стича вода.От едната страна на свода има скала която е в основата на църквата.Не е било приемливо да се пипа в основата на църквата.В началото е било просто проход който по късно в процеса на строеж е засводен.Има естествен наклон по който се стича водата от килиите над свода.Фугата е търсена за да отводнява и като замръзва стичащата се вода през зимата да не размества свода.Щото леда е страшен за подобна зидария.Ако се погледне предната и задната част на свода от към двора ще се види ясно причината.
Ето едно видео.



Гложенски манастир

Разгледайте предната част на свода на следващото видео и по различната зидария.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Подбрани статии за собственици на имоти.За купувачи и продавачи си има други места.
[www.sobstvenik.com]



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2010-10-14 22:07 от OwnerBG.
Re: *book* Монтаж изкуствен камък *smiley_ahh*
14-10-2010 - 22:14:21
Гложенски манастир


*book*Гложенският манастир се намира в непосредствена близост до село Гложене и на 12 км от Тетевен. За разлика от останалите той не е закътан в пазвите на планинските вериги, а е разположен на висока каменна тераса, отделена от околната среда със стръмни и отвесни скали. Манастирът е строен през XIII в. и подновен през XV-XVI в. Счита се, че е основан от Киевския княз Георги Глож, който преследван от татарите през 1224 се преселва в местността с разрешението на Иван Асен II. Тук той основал село Гложене, а на 1 км от селото и малка крепост с манастир, посветен на Св. Георги Победоносец”.
Манастирът се състои от черква и жилищни сгради. Жилищните сгради са построени през 1858 г., а впоследствие са реконструирани. Те сключват около черквата затворен отвсякъде двор, което, както и спускащите се от три страни отвесни скали му придават живописния и непристъпен вид на манастир-замък. Към писмените паметници, произлизащи от манастира, спадат едно киевско евангелие от 1716 г. Манастирът се слави още и с храмовата си икона “Св. Георги Победоносец”, която според сказанието е донесена от княз Глож. Днес, тя се съхранява в Ловчанската митрополия, а в черквата има нейно копие. Църквата на манастира е изградена по време на преустроиството му през 14 век, но бива разрушена от земетресение през 1913г. Съвременната църква на нейно място е издигната през 1951 върху основите на старата.
Понастоящем манастирът е постоянно действащ мъжки манастир, обявен за паметник на културата.

"В прохода е търсен ефекта на пещерните образувания по които се стича вода." предполага Оунъра,което според мен е странно за една крепост а би трябвало да се търси отбранителния ефект и ми се струва,че при този дълъг проход и така направен свод много бързо и при нужда би могло да се разположи система тип таралеж от заострени колове или железа,застопорени във фугите.Строенето на крепости ,макар и малки винаги е било изключително важно и практично занимание и всеки камък си е имал някакво предназначение тоест този свод не е архитектурен каприз а практично решение на нещо!



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2010-10-14 22:43 от фло.
Re: *book* Монтаж изкуствен камък *smiley_ahh*
14-10-2010 - 22:26:07
avatar
Той се намира на 12 км от Ябланица , на 4 км от село Гложене , на 2 км. от село Малък извор и на 400 метра под връх Камен Лисец. Ще се удивите, но в местните села кипи живот и хората изглеждат доволно улисани в ежедневните си задачи. Когато се озовете пред Гложенския манастир, дъхът ви ще спре! Със своите основи, положени на самата скала, на която се намира, манастирът практически представлява непревземаема средновековна крепост с каменни стени и кули. Сякаш сте по средата на недоразказана приказка. Всъщност ще се окаже, че не сте много далеч от истината.
Историята на манастира е свързана с Киевския княз Георги Глож. В началото на 13 век цар Иван Асен II, прогонен от претендента за трона Борил, намерил убежище в Киевска Рус. Там той се срещнал с Княз Глож, чиято най-голяма дъщеря страдала от неизлечима болест. Имало пророчество, че тя ще се излекува, само ако баща й намери чудотворната икона на великия мъченик Св. Георги Победоносец, която изчезнала от земите на княза - „По Божията воля“, както твърди разказа на монаха в Гложенския манастир - за да достигне земите на България във владенията на династията на цар Иван Асен II.
Княз Глож, начело на голяма войска, помогнал на цар Иван Асен II да си възвърне трона, а в отплата царят го дарил със земя и няколко села. Именно в тази земя, през 1219 г., в източния край на една висока отвесна скала сред клоните на цъфтящ дрян била намерена чудотворната икона на Св. Георги Победоносец. Княз Глож възприел това като Божи знак. Разрушил всичко построено в земите си до този момент и преместил строителните работи на богоуказаното място.


Та предания разни, но зидарията си е там и не мяза на нищо събирано по околните гори през пролетните дъждовни дни.
Щот тогаз се събиран камъньете по нашите земи.


Строителството на Гложенския манастир завършило през 1252 г. и вече в продължение на седем века обителта е кацнала на хълма, в чиито поли тече река Бели Вит. Това е единственият български манастир, който никога не е бил ограбван или подпалван дори и от османците. Силните земетресения през 1913 и 1928 г. обаче напълно разрушили църквата в двора, както и стражевата кула. Новата църква е построена през 1929 – 1931 г. върху основите на старата. По време на строежа, под Светия престол били намерени корените на дрян и човешки гроб. Корените на дряна доказали истинността на легендата, а запазените одежди и предметите с фамилен герб сочели, че това е гробът на Княз Глож. Археологическите находки се пазят в манастира и са изложени в музея „Васил Друмев“, който е част от манастирския комплекс. Интересен е и фактът, че иконостасът на църквата е оцелял по време на земетресенията и продължава да омайва с автентичността си всеки, който влезе в църквата

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Подбрани статии за собственици на имоти.За купувачи и продавачи си има други места.
[www.sobstvenik.com]



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2010-10-14 22:27 от OwnerBG.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход