Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Подземен въздуховод

Публикувано от m17 
m17
Подземен въздуховод
23-08-2010 - 11:32:16
Здравейте,

Интересува ме вашето мнение за идеята за подземен въздуховод като начин за отопление и охлаждане. Става дума за (непостроена оща) къща. Ще бъде с ивични основи и в обратния насип между тях ( да си спестя още ровене ) ми се върти идеята да положа възховоди ( съвет за материала ? ) през които да прекарвам входния въздух за въздухообмена климатична инсталация. Изхода за въздуха ще е комин на покрива т.е разчитам частично на комминия ефектза да се движи въздуха.
Идеята ми е че почвата подържа сравнително постояна температура от 12 градуса целогодишно и като подгрея/охладя входния въздух ще спестя енергия.

Накой да е виждал изпълнена такава система ?. Идеи за потенциални проблеми ?



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2010-08-23 11:42 от m17.
Re: Подземен въздуховод
23-08-2010 - 11:54:44
Quote
m17
Накой да е виждал изпълнена такава система ?. Идеи за потенциални проблеми ?

Виждал съм на картинки. Ако четеш английски:
[www.thenaturalhome.com]
Сайтът е доста интересен и голям, но с безумна навигация - разгледай.

В един проект съм заложил малко тръби, но нямам впечатления още.
Тръбите са като за мръсен канал. При възможност, както и за каналите вземи от по-дебелите, оранжевите - забравих сега фирмата. Има и едни гъвкави - гофре отвън, вътре гладки. С тях става без снадки, но не ги знаех.
Според мен тръбите трябва да влизат в сухо помещение, като общ подход - пресният въздух в сухо, а отработеният се изтегля от мокрите.
За проблеми:
- Аз още не съм измислил входа на системата - вероятно ще изляза някъде в двора. Засега съм извел на ок. -30-40см от терена. Входът трябва да се премисли срещу гадини (мишки, насекоми и др.), срещу заливане с вода. Ако се вдигне нависоко (над терен), не ми е ясно дали ще работи на самотек през лятото.

- Очаквам през лятото да се образува конденз, който трябва да се отвежда някъде. Възможно е заселването на гъби. Аз мисля да заложа някаква корда от вход до изход, с идеята да се прекарва периодично гъба с препарат, като се изтегля и втора корда за следващия път.



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2010-08-23 12:02 от Любо.
m17
Re: Подземен въздуховод
23-08-2010 - 14:32:37
до Любо,

а на каква дълбочина сте заровили тръбите и дали ще е достатъчно ?.
Теоретично, за да е ефективно, тръбва тръбите да са под линията на замръзване което не знам колко е в България но поне метър предполагам. Отделно тръбите трябва да са някъде където няма да има корени - плътно до основите, под бетонирана пътека и т.н.. Затова си представям да ги сложа между ивичните основи - един вид да използвам пространството което така си седи празно.
В някои источници се говори за употреба на ХДПЕ тръби ( това са май така наречените маркучи за водопровод ). При тях допълнително може да се избегнят снадки за завойте щото те са досататъчно гъвкави и едновремнно са досатъчно твърди да издържат натиска и движението на почвата без риск да се спукат. Такава тръба Ф100 излизала към 6лв/метъра което дали е съизмеримо с ПВЦ'тата които вие сте положили ?
Re: Подземен въздуховод
23-08-2010 - 16:15:18
Тази система е подходяща ако изпълняваш вентилация са сейфти рум или нещо такова.За цялата къща е леко безсмислено тръбие да вървят край основите.Просто няма смисъл...
m17
Re: Подземен въздуховод
23-08-2010 - 16:31:47
А защо мислете така ?. Под нивото на замръзване почвата е с почти постоянна темература от 10-12 градуса целогодишно. Една заровена тръба играе ролята на топлобменник ако прекараме въздух през нея. Друг вариант е да се закопаят тръби и да се прекарва вода - това е доста популярно като геотермална централа мисля напоследък.
В моя случай искам да прекарвам въздух защото планирам въздухообменна климатизация и си идва естествено.
Тръбите се закопават някъде в почвата, най-лесно е около къщата в обратния насип, който е зад топлоизолацията
на основите т.е не си изтудявате мазето.
Re: Подземен въздуховод
23-08-2010 - 17:22:20
Остави ги основите на спокойствие,сложи си дренаж,затрупай го с чакъл,а тръбите на въздуховода ги прекарай другаде.Ако основите ти не влизат на два метра под земята,тая постоянна температура изобщо няма да е чак толкова постоянна.Ивичните основи са на прекалено плитко.От гледна точка на въздуховода,дали ще е покрай основите или в лехи из градината,е все тая....дълбочината е малка.
В почавата наистина температурата е в известен смисъл постоянна,но това зависи и от вида почва,и от дълбочината.На 30-40 см не разчитай на постоянна температура.
Re: Подземен въздуховод
23-08-2010 - 17:54:40
Салвадор е прав в разсъжденията си.
Колкото и да не е масово очевидно температурата на почвата се определя от слънчевото греене (повърхностната температура), а не от лавата в ядрото на планетата. Колкото по-дълбоко - толкова по-малки колебания в годишен план.

m17,
Самият факт, че до някаква дълбочина почвата замръзва, мисля потвърждава горното.
Малко се отличаваме в хода на мислите със Салвадор. Ако на повърхността е най-топло/студено, надолу нещата вървят в посока обратното. Демек, дори и на плитко все някаква файда има.
Моите тръби ги положих набързо под къщата, преди засипването, повлиян от цитирания сайт. Нататък ще го мисля.
Цени на тръбите не помня.
За гофрираните може да попиташ:
[www.elimpex.org]
Преди време, след неголямо проучване се спрях тях за уличен канал, макар да ги водят за електро.
Re: Подземен въздуховод
23-08-2010 - 18:49:31
И аз се бях засилил да слагам тръби по тази причина, но от вътрешната страна на фундамента, защото отвън сложих дренаж. Мислех обаче изходящата да минава до входящата с принудителна циркулация и така да отдава до някаква степен температурата си. Не го направих по други технологични причини.
Re: Подземен въздуховод
23-08-2010 - 21:27:27
Опа,
Може и различно да го мислим. При мен са предвидени само входящи. Мислех го "пасивно" да бъде и колкото-толкова.
Скоро не съм преглеждал сайта, но по памет и там беше така, май.
m17
Re: Подземен въздуховод
24-08-2010 - 09:47:30
До булхоумс

Хъм, вие всъщност искате да направите топлообменик въздух-дъздух известен като рекуператор за да възтановите част от загубената енергия при вентилацията. Но така с две тръби положени просто няма да се получи. Гледал съм комерсиални топлообменищи, разделителя между двата потока въздух е силно гофриран за да се получи огромна площ - при 100 куб/час което си е съвсем слаб поток има примерно 80кв.м площ. И то от тънък материал - алуминиево фолио, на фуджитсу са с някакъв картон специален и т.н.
Такава вентилация с възтановяване на енергията е основна част от пасивната къща. Но за да има смисъл от това трябва къщата да е доста херметична и да се вентилира основно през този рекуператор т.е да има цялостна система за въздухообменна вентилация до всяка стая и т.н.. Така че си мисля че специално при вас не би имало никакъв смисъл.
Моята идея е да темперирам (пасивно) входния въздух преди рекуператора на някаква разумна цена. Затова обмислям плитко полагане на евтина тръба.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход