Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

За бъдещето на цимента

Публикувано от nacheff 
За бъдещето на цимента
17-08-2010 - 16:48:31
Пуснах един преводен материал за новооткрита технология за производство на циментообразен материал.
Тъй като в този форум оставих много приятели, на които дължа "проглеждане" за много въпроси, свързани със строителството и материалите, искам да споделя информацията с вас.

Традиционно тук не са се одобрявали линкове към вражески сайтове и по тази причина просто копирам.
Истината е, че не знам за какъв точно се възприема фимоти.ком.



Докато мързелувах прехвърлих няколко броя на немския Шпигел и в един от тях попаднах на интересна статия за цимента. Дори вероятно е подходящо да се каже - за бъдещето на цимента.
Въпросът е силно тематично обвързан с нашия форум. smiling smiley
Дори за обща култура е добре да се прочете.

Днес с радост открих, че статията я има и в нета на сайта на списанието, което направи превода бърз и възможен.

Радвам се, че мога да го пусна за четене.

Новият Цимент - Цилитемент

На сайта има една графика, която трябва да се види. Илюстрира се колко различна е пропорцията на изходните материали при производството на новия материал при сравнение със традиционния.

Екологичният аспект също не е за подценяване.

Ето и статията.

ОПАЗВАНЕ НА ОКОЛНАТА СРЕДА
Кратък процес

Хипп, Дитмар

Циментовите фабрики изхвърлят четири пъти повече СО ² в сравнение с въздушния транспорт - изследователи от Карлсруе са открили нов метод, който може да намали наполовина тези емисии.

Анализът на един Нов строителен материал е обикновено една много дълга процедура. Но когато експертът по твърдите материали Петър Щемерман смесва новия прах цимент с вода в една чаша, той разбра за резултата в рамките на минута: "Ако един специалист работи от много отдавна с цимент, то му е необходимо само да го помирише ", казва изследователят. "Това наистина миришеше както трябва и аз веднага разбрах: Това работи."

От времето на извършването на тази проба с обонянието са изминали вече цели четири години. Междувременно Щемерман и неговият екип са извършили в Технологичния институт Карлсруе (KIT) обективни изследвания на материала. Резултатът е: кръстеният от автора си като „Celitement” Целитемент "този продукт е толкова силен, колкото конвенционалните бетон, но е още по-стабилен, по-малко порьозен и по-малко податлив на киселинни атаки..

Всъщност това не е била истинската цел на Щемерман. Отличителната характеристика на новото свързващо вещество е по-скоро неговото производство: Очаква се в промишлен мащаб при производството му да се потребява само половината от досега нужната за производството на цимент енергия, и – което е още по-важно, отделя се само около половината от въглеродния диоксид в сравнение с конвенционалното производство на цимент.

Това ще бъде една екологична революция: Няма друг отрасъл в производството, който да изпомпва дори приблизително толкова парникови газове в атмосферата, както това прави циментова индустрия. За всеки тон цимент, който се озовава в бетон или хоросан се освобождава почти толкова CO ² във въздуха. Тъй като манията за строителство при хората е огромна, необходими са огромни количества от материала, но вредата за климата е огромна: 2.8 милиарда тона прашно-сив прах са произведени в света през миналата година. При производство му се създават четири пъти повече СО ² от всички самолети в света заедно.

Човекът и циментът ги свързва една вековни история. Дори римляните са знаели за производство на универсалното каменно лепило: Те изгарят вар и я смесват с вулканична пепел, при което се е получавало много твърдо свързващо вещество, след добавянето на необходимата вода и втвърдяването на разтвора. Бетонообразният градеж, който те фиксирали с този разтвор е наречен от римляните „опус caementitium” - в купола на Пантеона в Рим е запазен такъв материал, който е на почти 1900 години.

Настоящият метод за производство на цимент датира от 19-ти Век. Англичанинът Джоузеф Aspdin подава документи през 1824 за патентоване на една нова технология за производство на цимент, която и до ден днешен продължава да с е усъвършенства, но все пак в основата си вещата остават еднакви: варовик като основна суровина, а също и основно глина и кварцов пясък се стриват и сушат едновременно. Полученото сурово брашно след това се изпича в огромни въртящи се пещи при температура на около 1450 градуса по Целзий, при което се получава така нареченият циментов клинкер. В последствие клинкерът се смесва с гипс или сходни на него материали и се смила много фино до получаването на цимент.

При Celitement този процес се променя леко: същинското свързващо вещество от химическа гледна точка изглежда тук малко по-различно от нормалния клинкер - едва при добавяне на вода се стига до получаването на същото лепило, както в класическия хоросан или бетон. Този малък отсек в химически процес е напълно достатъчен: вместо в една високотемпературна пещ, Celitement се произвежда при само около 200 градуса в т.н. автоклав, който представлява един вид котел с пара под налягане. С подходящ съд, така споделя Щемерман, "Всеки може да го направи у дома във фурната”.

Нещата се случват благодарение на едно откритие, което изследователят на цимента Щемерман прави случайно, като съпътстващо. Цели 15 години той е изучавал различни свойства на цимента. Един ден той и екипът му открили, че при втвърдяването преди действителното формиране на свързващото вещество, се получава един особен и неизвестен междинен продукт. От този момент нататък, те търсят начин да се произвежда това вещество директно и по този начин процесът се задоволява с по-малко енергия и емисии на СО ². Резултатът е - успех.

"Всъщност", казва Щемерман, "ние искахме да обявим нашето откритие още по онова време." Но изследователите намислили нещо по-добро от това, продължиха развитието на продукта в института и започнали процедура по потентоването на технологията. В началото на юли в KIT е положен Основният камък на един пилотен завод. Съвместно с един голям производител на цимент от южна Германия в момента строителният материал се изпробва и същевременно върви подготовката за изграждането на първата голяма производствена инсталация Celitement. През 2014 г., сивият прах за първи път ще бъде в зелен еко-баланс на пазара.

В допълнение към съображенията климат и качеството Щемерман направо обича материала, но и заради "естетиката на въпроса", както той го нарича. Основното химическо съединение образува „циментови цветя”, това са едни красиви, вплетени един в друг кристали, които удивително приличат на хризантеми. "Не е ли очарователно?", призовава ученият. "При нормалния цимент това нещо не възниква."


"Шпигел" 31/2010
Всички права запазени
Дублирането само с разрешение на "Шпигел-Verlag GmbH & Рудолф Augstein Ко KG.

Тази статия е предназначена изключително за лично ползване. Може да се свърже този член, но и вас.
Под [corporate.spiegel.de] Теми за ползване от "Шпигел-съдържание, за да предоставя информация за фирми, организации, библиотеки и журналисти.
Под [www.spiegelgruppe-nachdrucke.de] можете да lizenzieren.spiegel отделните членове да отпечатате или цифров публикуване
Re: За бъдещето на цимента
17-08-2010 - 18:29:20
avatar
1. Първата зона е т.нар. зона на изсушаване, в нея става изпаряването на водата в суровинната смес.
2. Във втората зона (зона на подгряване) става разграждането на суровините - варовикът се разгражда на калциев оксид (CaO) и въглероден диоксид (CO2), а глината на силициев диоксид (SiO2), алуминиев оксид (Al2O3) и железен оксид (Fe203).
3. В третата зона (зона на изпичане) се формира минералния състав на цимента, който се състои основно от следните минерали - алит (3CaO.SiO2), белит (2CaO.SiO2), трикалциев алуминат (3CaO.Al2O3) и целит (4CaO.Al2O3.Fe2O3).
4. В четвъртата зона (зона на охлаждане) формираният минерален състав на материала се запазва чрез бързо понижаване на температурата.

Те тва го пейснах от Уикепедията.Цимента се състои от четирите минерала от точка три.А те няма начин да се получат при 200градуса.



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2010-08-19 10:54 от complast.
Re: За бъдещето на цимента
17-08-2010 - 18:35:25
Информация за това излезе преди повече от година.
Лично аз не го приемам на сериозно.Не е ясно как ще се свързва новия материал с вече съществуващите.Ако не е съвместимо 100% с традиционните материали в строителството,не му виждам бъдещето къде е.
Re: За бъдещето на цимента
17-08-2010 - 18:53:12
avatar
Тва ще излезе като историята с нашенеца дето измислил лекарство против рака и нито един тъп фармацефтичен гигант не се е сетил да му купи избретението.
Re: За бъдещето на цимента
17-08-2010 - 19:20:11
Quote
complast
1. Първата зона е т.нар. зона на изсушаване, в нея става изпаряването на водата в суровинната смес.
2. Във втората зона (зона на подгряване) става разграждането на суровините - варовикът се разгражда на калциев оксид (CaO) и въглероден диоксид (CO2), а глината на силициев диоксид (SiO2), алуминиев оксид (Al2O3) и железен оксид (Fe203).
3. В третата зона (зона на изпичане) се формира минералния състав на цимента, който се състои основно от следните минерали - алит (3CaO.SiO2), белит (2CaO.SiO2), трикалциев алуминат (3CaO.Al2O3) и целит (4CaO.Al2O3.Fe2O3).
4. В четвъртата зона (зона на охлаждане) формираният минерален състав на материала се запазва чрез бързо понижаване на температурата.

Те тва го пейснах от Уйкепедията.Цимента се състои от четирите минерала от точка три.А те няма начин да се получат при 200градуса.

Браво колега бетониер! Издигаш ми се в очите от бетонджия в бетониер! smiling smileyТова дето си го пейснал обаче се отнася да портландцимента,а германчора има нещо друго предвид. Ето извадка:При Celitement този процес се променя леко: същинското свързващо вещество от химическа гледна точка изглежда тук малко по-различно от нормалния клинкер - едва при добавяне на вода се стига до получаването на същото лепило, както в класическия хоросан или бетон. Този малък отсек в химически процес е напълно достатъчен: вместо в една високотемпературна пещ, Celitement се произвежда при само около 200 градуса в т.н. автоклав, който представлява един вид котел с пара под налягане. С подходящ съд, така споделя Щемерман, "Всеки може да го направи у дома във фурната”.

Идеята им е да намалят излъчването на въглероден диоксид ,а при печенето с висока температура на камънаците се отделя точно това и остават оксиди!Тоест те не правят оксиди каквото е съдържанието на портландцимента ,а работят директно с карбонатната им форма и вероятно се прави присъединителна реакция с нещо, като магически реагент при 200 градуса,което за голямо съжаление не споделят!Ако зелените прегърнат здраво идеята напълно вероятно е както екологичния ток, така и екологичния цимент да струва 10 пъти по-скъпо.Но какво са парите,когато отиват на правилното място за спасяване на планетата!:]



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2010-08-17 19:26 от фло.
Re: За бъдещето на цимента
17-08-2010 - 20:01:44
Цимента ще продължава да съществува най-малко заради АРБОЛИТА.*bow*
Re: За бъдещето на цимента
17-08-2010 - 20:34:16
Ще ме извините, но обсъжданата материя за мен е "космическа".
От друга страна, не мога да се сдържа да не споделя, че Форумът ми изглежда съвсем друг като срещна ник nacheff.
Жив и здрав приятелю (макар задочен)!
Вярвам, че ти е било добре докато те нямаше.*beer*
Re: За бъдещето на цимента
18-08-2010 - 11:26:40
Quote
Любо
Жив и здрав приятелю (макар задочен)!
Вярвам, че ти е било добре докато те нямаше.*beer*

Приятелю Любо, здравей !
Сходни мисли и чувства ни вълнуват. И аз нямах намерение да влизам в разговори или дискусии, а просто мислех да се огранича в публикуването на един този кратък текст, който има стойност дори само в общокултурен и популярен план.

Няма начин, обаче, да не ти кажа няколко приятелски приказки! По своеобразен начин се чувствам свързан с форума и особено с няколко приятели от него. Умишлено ще се въздържа от споменаване на имена. Ти си ги знаеш.

По-скоро не ми е било добре във времето на отсъствието ми. То всъщност не е отсъствие, а напускане. В момента, в който цензурата се обърна и срещу мен, стана ми в повече. Източникът на цензурата го знам, поне един източник знам със сигурност.
Знаеш, че мен основно ме вълнуваха социалните аспекти на имотно-строителната тема. Това никога не ми е пречило да се интересувам от строителство, материали и технологии. При случай работя и с ръцете си и това ми доставя удоволствие - особено при наличие на положителен резултат.*pardon*
В разделите за пазари и цени обсттановката във форума стана нетърпима. Тук при вас положението е далеч по-добро, но пък имах неблагоразумието да се обърна с доста критични думи към определена група изпълнители на строителни задачи в Бг и това видимо раздразни определени колеги тук (чието мнение иначе ценя), при което прецених, че е време да се пенсионирам след многогодишното си пребиваване във форума.
Последва интересно развитие, което ме кара да възкликна: Странно нещо е животът! Реклама няма да правя, но пиша на друго място. Правя го общо взето рядко.

В сравнително постната информация за цилитемента бъка от въпроси. Преводът (или по-точно редакцията на автоматичния превод) направих доста набързо и вероятно е могло да се постарая повече, но не ми се вярваше, че е наложително.
Нарочно не исках да бъркам в раната, но тъй като колегата Фло вече е посочил много удачно някои аспекти от процеса на нововъведенията по принцип, то не мога да се въздържа и ще посоча пак настойчиво нещо, което традиционно се изплъзва из вниманието на публиката.
Измъквайки се от една абсурдна система мнозина си мислеха и вярваха, че свободата и справедливостта и разумът ще ни споходят едва ли ни по силата на някаква неизбежна, космически неотменима причина. Не съм сигурен, че съм намерил подходящото звучене на думата "космически", но я заемам директно от теб и намирам, че си я подбрал много удачно.
Грешка ! Пазарното стопанство има съвсем други грижи и задачи. Основното е да се генерира печалба, но далеч по-същественото е, че тази печалба следва да се алокира на вярното място като в последица на това се създава и упражнява власт.

Ако цилитементът не успее да се впише хармонично в горния алгоритъм, не мога да съм убеден, че го чакат добри дни.

Има ред интересни моменти.
Каква е точно организационната и управленската структура на науката в Германия?
Кой е "собственик" и "ръководител" на въпросния институт?
Кой е "собственик" на откритието и какви са неговите интереси?
До каква степен е защитен и гарантиран интересът на физическия откривател и какви са неговите лични позиции и намерения ?
Има ли намесен някакъв значим корпоративен интерес под някаква форма и на кой етап се е случило това?
Още много, но се налага да приключа .

Поздрави !
Re: За бъдещето на цимента
18-08-2010 - 18:47:49
Quote
nacheff
Нарочно не исках да бъркам в раната, но тъй като колегата Фло вече е посочил много удачно някои аспекти от процеса на нововъведенията по принцип, то не мога да се въздържа и ще посоча пак настойчиво нещо, което традиционно се изплъзва из вниманието на публиката.
Измъквайки се от една абсурдна система мнозина си мислеха и вярваха, че свободата и справедливостта и разумът ще ни споходят едва ли ни по силата на някаква неизбежна, космически неотменима причина.
.................
Грешка ! Пазарното стопанство има съвсем други грижи и задачи. Основното е да се генерира печалба, но далеч по-същественото е, че тази печалба следва да се алокира на вярното място като в последица на това се създава и упражнява власт.

Ако цилитементът не успее да се впише хармонично в горния алгоритъм, не мога да съм убеден, че го чакат добри дни.

Аз замлъквам. Наминавай при време.clap:
Re: За бъдещето на цимента
18-08-2010 - 21:40:29
avatar
с вълнение ще следим развитието на този продукт

а от темата за себе си запазвам бисера УЙкипедия - звучи доста нашенски

Rockwall Stone - Изкуствен Камък & Естествена Kрасота

Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход