Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Калдъръм - технология на поставяне?

Публикувано от Миташки 
Re: Калдъръм - технология на поставяне?
28-04-2010 - 19:38:44
avatar
Re: Калдъръм - технология на поставяне?
28-04-2010 - 19:46:57
Преди 40-50 години , когато редяха кардъръм по градските улици отдолу налагаха слой пясък / 5-7 см / и така набиваха/наместваха паветата. после с метлата отгоре пак пякък /и вода/за уплътняване на фугите. Самото паве се "набива " в пясъка за да уплътни под него и да се изравни отгоре..
Имам направено по горната технология / земя пясък паве /около 100 кв.м на вилата вече повече от 10 год . - не е мръднало но по-тежко от лек автомобил -до 2 тона не е минавало отгоре.
Можеш да набиваш и направо в земята но първо трябва да изравниш без да разрохваш слоя върху който полагаш /трябва да остане уплътнен/. При полагането трябва да навлажнаваш горния слой и пак да набиваш паветата / доста по трудоемко е от горната технология/върху пясъчната основа/. После пак уплътняваш с пясъчна посипка По тази технология е добре само за пешеходни пътеки - автомобил при по-влажна почва може да деформира настилката.
Начина на редене на паветата - според това с какви работиш и каква шарка предпочиташ.
Успех !smiling smiley
Re: Калдъръм - технология на поставяне?
28-04-2010 - 20:03:18
avatar
Начина на Статус е правилен....
Очертава се седяне на по коленца....,а как болят после......

Чест и почитание
Re: Калдъръм - технология на поставяне?
28-04-2010 - 22:43:36
Аз доколкото разбирам Миташки търси автентичната технология, а това с паветата и пясъка е нова работа. За римлянете не знам, но едно време нашите дедовци калдърм са правили само със земя.

Лелеее, Тротко се завърна*sos*
Re: Калдъръм - технология на поставяне?
28-04-2010 - 23:01:31
Аз ги правя с пясък и цимент забъкано без вода (цимента колкото позволява бюджета). Това му викат "водно земно" древните майстори и служи за подложка а в него си набиваш паветата. Ако ще минаваш с камионче бус или по тежки камиони трябва под него да има армиран бетон задължително. А също ако искаш да стане здраво залепи ги с лепило за фаянс отдолу за бетона ама така че да стигне до средата на павето, да не излиза на повърхноста та фугите да си се самозапълнят със времето с разни мъхчета и тревички. Мен лично не ми харесват като буренясват ама на някои именно това им харесва. Аз моите си ги третирам с раундап периодически, щотоме дразнят буренчетата и тревичките във фугите. Из двора имам около 300-350 метра такава настилка.

_________________
Re: Калдъръм - технология на поставяне?
28-04-2010 - 23:12:42
Quote
Миташки
Някой има ли инфо и снимков м-л за редене на калдъръм. Също ми трябва инфо и за редене на плочи с тревна фуга.









Варианти бол, няма да качвам повече снимки, за да не те объркам тотално. *xxx* winking smiley



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2010-04-28 23:37 от Ivo.NovDom.
Re: Калдъръм - технология на поставяне?
29-04-2010 - 00:49:09
Правите ли разлика м/у калдъръм и павета? Според мене разлика в начина на реденето на калдъръма и каменните плочи с тревна фуга няма. Просто м/у калдъръма не е смогвало да поникне трева от трафика на каруци, коне, хора и т.н. Въпроса трябва да се доуточни- за каква цел ще служи този калдъръм? Само за ходене или и за паркиране? Ако ще се паркира МПС, най-добре е да се реди калдъръм понеже каменните плочи едва ли ще издържат на натиска.
Re: Калдъръм - технология на поставяне?
29-04-2010 - 07:44:06
avatar
Страхотна тема.
Да се изокам и аз.
Ще се опитам да разкажа какво и къде съм видял как се прави.
Като начало калдъръм е името на улична настилка. /калос дромос/ демек хубав път.
Прави се от малки камъни наредени с острите си части нагоре на принципа на изправеното яйце на Колумб.По средата на пътя, на мястото на сегашната осева лининия се редят по големи камъни с голяма фуга между тях, за да се събира водата която се стича по пътя.Наклона е от средата към краищата за да се отвежда водата от стрехите на дуварите в улея който винаги е по средата на пътя.След големите камъни се редят малки и остри гранитни парчета задължително от неизветрял гранит.Според мястото може да се използват и речни обли камъни, но не става здраво.На завоите или на ъглите на дуварите се монтират големи камъни за да предпазят стрехите на дуварите от минаващи натоварени каруци..
Плочниците пък не се правят от плочи!!!
Правят се от големи гранитни или мраморни блокове с една равна страна, които се вкопават на различна дълбочина според дебелината на камъка, за да се изравни равната страна отгоре.
Това не важи за плочите от Балкана в района на Габрово и Елена където се ползва един по особен материал, така наречените тикли, или другия вид наречен Церовски плочи.
Пясъчника не е подходящ за подобни занимания, а само за градински имитации.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Подбрани статии за собственици на имоти.За купувачи и продавачи си има други места.
[www.sobstvenik.com]



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2010-04-29 08:09 от OwnerBG.
Re: Калдъръм - технология на поставяне?
29-04-2010 - 09:00:30
Да се разрови:

[www.pavingexpert.com]

и по-специално секцията за natural stone
Re: Калдъръм - технология на поставяне?
29-04-2010 - 10:18:07
Точно така, Owner!

Така се прави и при нас. С пясъчник, ама то друго тук няма. Пак си слагаме и пясък, тревата си пониква и ако някой иска си я пръска, но повечето хора си я оставят. Това е снима на къща с плочник. По тоя двор има и калдъръм, ще го снимам като отида следващия път.



Uploaded with ImageShack.us



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2010-04-29 10:23 от slun4o.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход