Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Покривни неволи

Публикувано от чи-чов-ци 
Покривни неволи
15-03-2010 - 20:57:42
avatar
Въпреки, че има доста теми за покриви, пускам нова за конкретен случай, за да не се смесват нещата. После ще я изтрием, ако пречи.
Имам следния личен проблем и бих ви помолил за мнение:
Сериозно овлажняване по тавана по протежение на външната стена. Тук начертах набързо един детайл за повече инфо, възможно е да не е съвсем коректен, засега не мога да проверя на място.
link
Покривният детайл е следният: стоманобетонна плоча, върху нея ребра с топлоизолация между тях, дъсчена обшивка, някаква хидроизолация вероятно в лошо състояние, летви и керемиди /керамични/. БДС от края на 90-те.
Има и външна топлоизолация на стената и стрехата отдолу.
Моята хипотеза е следната: Вследствие дефекти или повреди вода стига до ст.бет.плоча, по наклона, подлизва по надзида и през микро/или не/ пукнатини ей я на тавана. По стената в ъгъла влага няма, само по тавана. Проблемът го има само на местата, където надзидът е дръпнат навътре спрямо стената отдолу. Където са в една верт. равнина, няма влага.
Какво си мисля като варианти:
1. Цялостен ремонт на покрива, откриване на местата на течовете, подмяна на дефектни и повредени елементи, цялостна нова хидроизолация: най-сигурно решение, но за квадратура 150-160 м2 без съдействие на съседи си заслужава да мисля и за други варианти.
2. Разпокриване в зоната над стрехата, холкер в кьошето долу и нова хидроизолация, тръгваща от скатната плоча, по надзида, холкера и стрехата - лошо, отвеждам водата над стрехата и до там.
3. Преработка на дърв. конструкция в зоната над стрехата - сваляне готовия покрив под горен ръб надзид с по-малък наклон и обработка на видимата част от надзида / още го мисля / - тегав вариант, не мяза на текущ ремонт и може да изскочат проблеми.
И още нещо неприятно - това е стрехата на пететажна сграда.
Не е много подробно и подредено, но се опитах да е по-кратко. Ако някой е имал подобен случай, ще бъда благодарен за мнение и съвет.
Приятна вечер!
Re: Покривни неволи
15-03-2010 - 21:06:36
Качи един спец да провери откъде е проблема,може да има счупено,разместено,недобре направено ит.н.Само да не те излъже,че целия покрив е мноогооо зле,затова му благодари и извикай втори като не му казваш за първия.....winking smiley
Re: Покривни неволи
16-03-2010 - 14:34:45
Възможно и вероятно проблемът е в липса на изолация на стрехите отгоре, в зоните с отстъп на надзида. Това е потенциален термомост, в резултат на който влагата от отопляемите помещения кондензира по тавана. Може да се провери, като се погледне дали в подпокривното пространство има влага.
Re: Покривни неволи
16-03-2010 - 18:12:40
avatar
Моля за снимка на покрива и по възможност и теча вътре....
Благодаря...

Чест и почитание
Re: Покривни неволи
16-03-2010 - 19:12:07
avatar
Благодаря на всички отговорили на молбата ми. Утре ще направя снимки на покрива и ще дам линк към тях.
Приятна вечер!

П.П. Percival, термомост и конденз също е логичен вариант, съгласен съм. Малко ме озадачава само, че няма конденз по гредата, която макар и изолирана отвън, пак е част от "студен бетон" чрез плочата. Благодаря още веднъж!
Re: Покривни неволи
16-03-2010 - 19:21:39
А има ли врязани в покрива тераси в зоната на влагата?
Re: Покривни неволи
16-03-2010 - 21:09:45
avatar
Когато има петна нейде другаде,а не точно в ъглите ,май става дума просто за теч.....
Поне така знам от моята практика....,и вярвайте тя хич не е малка
Има логично обяснение,но просто ми трябват снимки/поне/.Има ли наблизо отдушник или комин?

Чест и почитание
Re: Покривни неволи
17-03-2010 - 18:18:36
avatar
Здравейте! Днес качих няколко снимки в същия албум. Покрай добрия зум виждам някои неща - първо съм се изсилил с тези 150-160 м2, но по-важно е, че се вижда как точно на мястото на надзида покривът е понижен като решение. Основният заподозрян като че ли е най-дясната табакера. По улук и казанче всичко има вид да е ок, огледах. Как мислите, като първа стъпка да помоля съседа отгоре с табакерата и да пропълзя да огледам ламаринената и другата пола, а и изобщо дереджето около табакерата. Не че не може да има проблем и с другите табакери или при комина. Но поне ще имам повече впечатления, за да почвам да търся майстор.
Отвътре влагата е точно в ъгъла таван-стена, но само по тавана. И пъпли навътре, защото там е най-голямото провисване, така мисля.
Builder, gogol, съжалявам за закъснелия отговор, но сега поне давам повече инфо. Ще съм благодарен на всички за мнение.
Приятна вечер!
Re: Покривни неволи
17-03-2010 - 19:09:48
avatar
Привет!
Мисля,че открих за себе си къде е проблема,но ще искам помощ от твоя страна- просто ще си ми очите.....
Влиза вода от някъде където се връзват тенекиите с покрива или ако трябва да бъда честен ,то тече е от скоро или поне откакто сняг вали.....
Виждам ,че има система от ОСБ или дъски ,а върху тях директно са замонолитени керемидите/хубави са,но може и те да просмукват-при мен "Фландрия" - Стралджа подгизна и оттам протаи вода.../,та възможните решения са да се подмажат всички връзки със силен разствор и да се види какво ще стане/опит-неопит/.Водата идва някъде отгоре по ската - виж дали холкерите са цели или дали изобщо са подмазани....
Има ли достъп до пространството което не се използва /от чертежа/ т.е. стрехата?
Ще чакам отговора и ще продължа....

Чест и почитание
Re: Покривни неволи
18-03-2010 - 19:42:06
avatar
Здравей,gogol!
Единственият достъп, за съжаление, е по ската. В събота ще говоря със съседа и ще огледам нещата през табакерата. По маията доколкото мога да видя е добре подмазано.
Благодаря и приятна вечер!
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход