Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Проекта е готов. А сега накъде?

Публикувано от bulhomes 
Re: Проекта е готов. А сега накъде?
22-02-2010 - 11:52:09
Булхоуме, извинявай че ще драсна два реда по темата но...нещо не схващам как така проекта ти е готов, а продължаваш с "проектирането". Още не си започнал строежа, а вече се готвиш да правиш конструктивни промени и отклонния от проетка ти! eye popping smiley В това, което се ти дали като "проект" не е ли указано с какъв зид, каква покривна конструкция, какво отопление и т.н? Сега как ще продължаваш - викаш така наречената "бригада", от които се очаква да изпроектират и изпълнят по някакъв техен си начин (който няма нищо общо с проекта, който явно е само като парлама пред общината, за да ти дадат разрешение за стр.) строителните елементи под твоето наглеждане и компетентни указания...Ако питаш мен, трябва да започнеш пак с проектирането, но вече поискай да ти го направят според твоите изисквания. winking smiley Като в проекта си заложи дори и фирмата производител, марката и модела на строителните материали - тухли, изолация, бетони, дограми, хидроизолационни системи. покрив- вати, мембрани, вати...всичко...камина, комин...радиатори...тоалетни чинии...За строителите остави само да спазват проекта, размерите и да полагат материалите съгласно проекта smiling smiley
Re: Проекта е готов. А сега накъде?
22-02-2010 - 12:32:38
И на мен темата със свободните съчинения не ми е много ясна. Какво значи "ще искам дренаж" - няма ли го заложен в проекта? И този двоен зид с изолация по средата - не е ли предвиден в проекта, заедно с необходимите детайли за избягване на топлинните мостове? А фибранът в кофража - ако се залага, не би ли трябвало кофражните размери да се увеличат със съответната дебелина (и то още от основите)? Ако архитектът е казал "няма проблеми - действай, пък после ще го узаконим" - жалко за такъв подход.
Re: Проекта е готов. А сега накъде?
22-02-2010 - 13:23:41
Ами честно казано и аз съм изненадан от архитекта. Ето защо си трябва да се сключват договори. Когато отидох при него каза - 15 лв на квадрат за всичко, което е нужно + 700 лв за ПУП-а. От договор нямало нужда. Още тогава му казах, за двойния зид - каза че това не е важно. Дренаж няма посочен на фундамента. Не съм сигурен дали и хидроизолация имаше, пък да не говорим за топлоизолация. Наскоро го питах поне за отоплителната инсталация да обясня какво искам и се оказа, че няма да имам такава част. Всеки си ги правил както иска, а узаконяванията са си негов проблем. Демек имам една Архитектура и едни Конструкции. Не искам да си помислите, че се оплаквам, защото с ел и ВиК частите нямам проблеми (вече съм го правил веднъж). Отоплението е това, което все още не съм си избистрил (наскоро писах в друга тема). За последната плоча вече казах вече, че си остава по проект. Отваря ми се проблем с една врата. Към края на архитектирането (е баси думата измислих) му казах да я смени, но ми каза, че при строежа ще си я оправя. Конструктора баш там е бъкнал една тухлена шайба и ще трябва да ходя да го търся (на всичкото отгоре е в Ловеч).
Re: Проекта е готов. А сега накъде?
22-02-2010 - 13:32:58
Тъй като вече дадох плановете ще посоча какво съм искал, което не е посочено в проекта за този етап от строителството:

"От настоящия проект ще бъде построена само стоманобетонената конструкция (без алеите около къщата), тухлените шайби, комините и покрива.

Изисквания към конструктивен план на Къща за гости – кв.Ливадето, Троян
1. От външната страна на дъното на фундамента да се положат тръби за дренаж. Под самата къща минава бетониран дъждовен канал, в който са предвидени отвориза заустването им. Външната страна на фундамента трябва да има и хидроизолация.
2. От вътрешната страна в изкопа за ивичестите основи на фундамента трябва да имаме място и да поставим по две 110мм PVC тръби за вентилация.
3. Преди започването на копането за изкопите за фундамента трябва да се изкопае около 40 м канал, в който да положим тръбите за водопровода и електрозахранването.
4. На всички външни части от стоманобетонната конструкция (включително и фундамента, еркерите и терасите) още при кофражирането да се заложи по 5 см XPS (фибран).
5. В кофража на плочата над първия етаж да се положи 5 см EPS под арматурата, като в еркерните части ЕPS-а се заменя с XPS. Всичката изолация трябва да е дюбелирана преди изливането на бетона.
6. Керемидите трябва да са керамични – Tondach. Над пародифузното фолио скарата трябва да е двойна.
7. Комините да са с двойни комински тела. В частите над последната плоча в ъглите да се сложи винкел и да се облицоват с 5 см XPS и да се измаже. На частите над покрива да се залепят декоративни плочки, имитиращи фугирани тухли. Шапките на комините оставям на Вашето майсторство, но се надявам да не са тенекиени.

Изисквания към строителя
1. Сключваме договор, в който описваме дължимите суми по различните етапи, срокове за изпълнение и евентуални неустойки.
2. От всеки бетоновоз да се взима проба за качество. Всеки положен бетон трябва да се вибрира с вибратор, което предполага използването на метални кофражи.
3. Плащането ще се извършва поетапно. Предлагам преди започването на даден етап да Ви отворя акредитив със цялата сума, необходима за извършването на етапа и при завършването с приемно-предавателен протокол освобождавам сумата. Примерно – Фундамент – еди-колко си лева, Първа плоча... и т.н.

Забележки. Двора е ограден. В него има съществуваща къща в която живеят родителите ми. Има трифазен ток, вода и тоалетна. Двора граничи с асфалтов път, но строителната техника ще трябва да заобиколи и да влезе отзад – 50-100 м черен път на равно. При необходимост можем да осигурим нощувки за работниците на цени 10-12 лв."
Re: Проекта е готов. А сега накъде?
22-02-2010 - 15:43:20
Булхоуме, как така имаш само 2 папки? ти въобще виждал ли си проекта си - требе да имаш ... хмм...осем папки ве, ако се брои и този за ЕЕ, по 3 броя от всяка.
Re: Проекта е готов. А сега накъде?
22-02-2010 - 16:05:22
Ми не. Имам 3 папки - Архитектура, Конструкции и една с документите от и за Общината. Иначе аз си ги размножих. Криза е Иво и в папките...:cry:

Пак казвам - според мен не е голяма болка, че нямам други папки. Само малко ми е зор с отоплението и вентилацията. На другата вила аз си правих инсталацията по всички предписания (земно във всеки контакт и лампа...). Бащицата пък е правил ВиК-то на полвината град... На тая мисля и охранителни системи да и вградя...
Re: Проекта е готов. А сега накъде?
22-02-2010 - 16:16:48
Quote
bulhomes
Ми не. Имам 3 папки - Архитектура, Конструкции и една с документите от и за Общината. Иначе аз си ги размножих. Криза е Иво и в папките...:cry:

Пак казвам - според мен не е голяма болка, че нямам други папки. Само малко ми е зор с отоплението и вентилацията. На другата вила аз си правих инсталацията по всички предписания (земно във всеки контакт и лампа...). Бащицата пък е правил ВиК-то на полвината град... На тая мисля и охранителни системи да и вградя...

...освен архитектура и конструкция има още папки които ще трябва да минат през общината, трябва ти пълен комплект /проект/, нали си минаваш по каналния ред...
Re: Проекта е готов. А сега накъде?
22-02-2010 - 17:02:21
avatar
Quote
bulhomes
..... От договор нямало нужда. .....


Ето това е фразата, от която бягам с писъци от някой възложител!!!!!

______________________________________
Истината в строителството е горчива, груба, неприятна и най-вече непонятна за непросветените, които обикновено чуват това, което искат да чуят, а не това, което ще им свърши работа - самата безкомпромисна истина. А тайната на просвещението в строителната истина се крие в много труд и пот за съответното образование, както и в безмилостния опит, на притежаващите го.
Re: Проекта е готов. А сега накъде?
22-02-2010 - 17:23:24
bulhomes:

Здравейте.....Относно папките които тоя Архитект сигурно ти е направил са само конструкция и архитектура.Имаш ли ВиК Ел. ако ги нямаш и му поискаш да ти направи ще ти иска пари.А отностно хидроизолацията няма кой да се занимава да ти прави проект за това .Тоя фибран по колоните дето ще го слагаш за какво ти е :няма смисъл като си направиш къщата си я облечи цялата с топлоизолация.Ако искаш дай си пощата да ти пратя снимки да видиш по е тапно операциите до завършване на фасадата.А ако имаш идване към В.Търново направо ще те заведа да я видиш.
Re: Проекта е готов. А сега накъде?
22-02-2010 - 18:07:50
Николов, когато тръгнах (май 2007 беше) да търся архитект първия нямаше време, този беше втория, а и не знам дали има още други в Троян.
Добре де, що си се писал Радост, като се казваш Мартин? Все трябва да търся как беше. Значи има много теми, но май не ти се чете. Вече няколко пъти обяснявам, че най-вероятно ще правя двоен зид - ти все "за какво ти е тоя фибран". Имаш ли нещо по-различно от традиционното да ми показваш в Търново. Какви тухли, С какво да зидам, Полистиролбетонови блокчета, В тая май най-много има за двойния зид. Защо при условие, че разхода на труд и материали (нямам дюбели, мрежа и лепило за EPS-a или ватата) е по-малък, ако един ден се окаже, че дюбелите стареят, EPS-a се топи и фасадата ми заминава??? Защо да го правя по традиционния начин? Какво ще спечеля освен, че няма да ми се налага на всеки втори да обяснявам защо така съм решил да зидам. Всъщност още не съм решил дали няма да е с олекотен бетон, дали пък въобще да правя стени или Сайдинг-Конструкция-Изолация-Конструкция-Гипскартон. Не съм сигурен дали лепенето на EPS по фасадата не е наша измислица. Веднъж вече го правих и не съм доволен.
xenon - никога не съм си мислел да не съм по каналния ред. Доколкото разбирам реда в различните населени места е различен, но не мисля, че това ме касае. Каквото се изисква от мен съм го направил. Ако архитекта не може да узакони къщата - да си бере гайлето. Всъщност какво да го бере, като аз ще съм на зор, но не ми се вярва.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход