Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Проекта е готов. А сега накъде?

Публикувано от bulhomes 
Re: Проекта е готов. А сега накъде?
18-02-2010 - 20:24:02
Bulhomes nai dobra sebestoinost koiato mojesh da postignesh e 100 euro na kw.m. trud i material. kazvam ti go kato stroitel i kato chovek koito sam si stroi kushtatata.... v tazi cena vliza i pokriva i ulucite ...za teb silno se sumnjavam che shte uspeesh da se vkliuchish v tazi cena poradi fakta che njamash gram opit /po tova koeto pitash vuv foruma/. Ako uspeesh da dokarash cena 150 euro i to s dobro kachesto shte si kusmetlia...
Naistina NIKAKVI PARI NAPRED !!!!!!!!! inache shte se vidish v prikliuchenuia tova e ako shte rabotish sam s brigadi ..firma 100 % 6te iska avans..no i garanciata ti e po golaima ....tam obache shte ti struva okolo 30 % !! ne 100 % po skupo...no puk spestiavash masa glavobolia!! taka che ti reshavash ..kazvam ti neshta ot kuhnjata tui kato taka ili inache Troian mi e daleche ne mi e interes. USpeh
Re: Проекта е готов. А сега накъде?
18-02-2010 - 20:36:16
Твърдо държа на това което съм казал и мога да го подкрепя с документи(офертата) от фирмата която ми обяви 100% по-скъпо от това което ми излезе по-стопански начин.
Re: Проекта е готов. А сега накъде?
18-02-2010 - 20:53:55
Да ти кажа като поразучих чертежите ми се изясниха нещата. Само арматурите още не мога да схвана, но ако се наложи ще ги разуча.
Re: Проекта е готов. А сега накъде?
18-02-2010 - 21:14:15
Казах ти няма да се плашиш.Какво ти пречи да помолиш конструктора да ти отдели малко време и да ти разясни основните неща?Мисля,че ще схванеш много бързо за какво иде реч и ще си по-спокоен.
Re: Проекта е готов. А сега накъде?
18-02-2010 - 21:28:22
Прав си, bezopit. В някои от темите аз също казах, че фирмите ми оферираха с 30-40% по-скъпо отколкото аз го направих по стопанския начин (малко по-скромен съм от теб *drink1*). Някои от пишещите тук малко се поразсърдиха, но това е истината.
Re: Проекта е готов. А сега накъде?
19-02-2010 - 08:27:51
val_50,ако искаш да кажеш,че съм се оправил по-добре от теб,не е така smiling smileyНамерил си "скромни "фирми.В направи си сам форума пак коментираме една такава тема и артур там пак казва,че са му искали двойно и то при положение,че той е строил с фирма.eye popping smiley
Re: Проекта е готов. А сега накъде?
19-02-2010 - 09:15:01
Предполагам, че и аз ще споделям цени - ако Ви е интересно де. Мога ли да помоля някой да постне схема за зидане на еденички за тухлени шайби, че да не ме изненадат със шопски зид.
Re: Проекта е готов. А сега накъде?
19-02-2010 - 12:11:50
Булхоумс,
Поздравления, давай смело, ще стане.
Много от пишещите дават добри съвети, но и аз да кажа без да имам кой знае колко опит. Моята къща си я виждал в другия форум сигурно.
С бригада ще ти излезе много по-ефтино. Първо, ти си договаряш материалите/складовете вече са отчаяни - онзи ден им върнах едни палети и до днес не могат да съберат 135лв, за да ми ги платят. Хич не се радвам от този факт.../, ти контролираш качеството, ти си определяш количествата. Много зависи от раойна естествено, но в бургаско/минава за едно от скъпите места да строиш/ за къща с мазе 2.45 на 60м2 ми излезе ок 120е/м2. В Троян съм сигурен, че ще можеш да спестиш много от дървения материал, вероятно и от цените за труд...
С бригадата се разбирате само за труд, на етапи. Примерно, основи и изливане на първа плоча - плащаш, с удръжка на някакви пари за декофриране, които им даваш след като декофрират. Зидария и втора плоча - плащаш, пак с удръжката. И т.н. Никакви пари в аванс, а ги даваш след като внимателно са проверени извършените работи. Ако им е платено, а имат нещо да поправят, иди ги търси... Щом нямаш много опит в строителството може би ще ти трябва технически ръководител, много е необходим да назначава последователността на дейностите, да им дава нива, очертания, проверки на кофражи, проверки на извършеното. Според мен е важно.
Много важно е да уточниш какво включва заплащането за труд. Най-лесно е, когато говориш, да им покажеш крайния резултат и да им кажеш, че цената е до там. Да не те занимават с глупости от рода - местене на материали, измазване на комини, зидане на парапети, вентилационни шахти, чистене, ръчен изкоп тук-там... да е за абсолютно всичко. На моите им казах още от началото, че веднъж разберем ли се за цената на труда всеки опит за вдигане на цените, за каквото и да било ще се санкционира. Те много добре си знаят какво включва една къща и могат да си направят сметката. Уточни това, след като сте говорили за примерна цена. Иначе им даваш серозен коз...
С бригада главоболията са същите, че и може би по-малки отколкото с фирма. С фирма пак ще си всеки ден на строежа и пак теб всеки ден ще питат за разни неща да решаваш. За сметка, на това обаче ще взимат решения, които няма да можеш да контролираш.
Технологията на изпълнение на зидовете... не те съветвам много да им се месиш. Все пак ще са хора, които с това си вадят хляба и се предполага, че ще имат добра представа, а и техническия ще им набие чуковете, ако нещо не е както трябва. Пък и като пускаш снимки ще помагаме.
Покрива е част от конструкцията и е сметнат да носи определн товар, както той, така и цялата къща под него. Сети се какво се получава с дървена конструкция и със стоманобетонна. Освен това, докато ти направят кофража за бетона и дървения ще е готов.
Re: Проекта е готов. А сега накъде?
19-02-2010 - 15:51:46
Ако ще строите с бригади, назначаването на технически ръководител е не само житейски необходимо, но и Ваше задължение по закон. Той (тя) е човекът, който отговаря за всичко на строежа – за законосъобразното му започване и извършване, за качеството на материалите и изпълнението, за евентуални щети, нанесени на трети лица, за инструктажа на работниците и безопасността при изпълнение на строителните и монтажните работи (ако няма технически ръководител, и някой от "майсторите" се изсипе от необезопасения кофраж на втора плоча, например – Вие сте виновен). За техническо ръководство трябва да имате сключен отделен договор, с лице, притежаващо необходимата квалификация, доказана с документ – строителен инженер или строителен техник. Ако ще сключвате договор за строителство с фирма (или с частно лице) – в него трябва изрично да бъде упоменато, че същият ще осигури (назначи) техническо ръководство на строежа. Това става или със заповед на управителя на фирмата, или с договора между лицето, наречено "строител" и техническия ръководител. Не забравяйте с договора да вмените на техническия ръководител задължението да води изрядна документация на строежа в съответствие с изискванията.
Re: Проекта е готов. А сега накъде?
19-02-2010 - 17:06:00
percival
с какво се занимаваш ако не е тайна...
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход