Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Почна се.... (Блог на строеж на къща)

Публикувано от ArturDent 
Re: Почна се.... (Блог на строеж на къща)
12-10-2009 - 09:42:47
Да приемем, че всички коментари на Фло са били в помощ на "незнанието" на Артър, и че язвителността му е имала за цел да го накара да преодолее притесненията си, и да иска от "майсторите" по-качествена работа.
Но, за това, което вече е построено, какво би могъл да направи Артър?

Re: Почна се.... (Блог на строеж на къща)
12-10-2009 - 10:28:28
Здравейте съфорумци, доста често пусках мнения в темата, за това че заедно със леенето на бетона и зидането, може да се направят доста съпътстващи неща, които на по късен етап е невъзможно да се направят без влагането на допълнителен труд. ГРАДЕЖА НА КЪЩА НЕ Е САМО ЛЕЕНЕ НА БЕТОН И ЗИДАНЕ НА ТУХЛИ. За сега аз не виждам нищо друго, което смятам че ще повлияе зле на крайния резултат на това с което се е Захванал Артър.
Нито един път не писах за това, че тухлите не са наредени като хората - повечето от тези дето дават мнението си, съм убеден, че не са и докосвали тухла, камо ли да зидат.
Извинявайте, но това не толкова отговорна операция, че да се отдава значение на подредбата на тухлите (освен това дето ФЛО спомена че при определено подреждане на тухлите на стената може да се придаде допълнителна устойчивост на земетръс) За артър ако беше важно това, може би нямаше да има шопски зид. Човека искаше да си направи декоративна хубавинка, но...предполагам ще разбере, че няма да е естетично ако се вижда крив зид на стената (това става заради разликите в размерите на тухлите) не от майсторлъка на зидаря.
Това че се ползват тухлите за стена на кофраж, ми масова практика е, удобно е, защо не, това е едноетажна постройка с 19 колони, доколкото си спомням. Логично хората си мислят че така става по здраво, ама това води до появата на скрити напрежения и често зида се пука (кухите 4-ки не са носещи), особено при земетръс, дори и слаб.
Някои гледам писаха "е така няма да зидам мойте тухли". А как ще ги зидате? С компютър ли ще ги подреждате? Къщето на Артър за сега изглежда добре иззидано, но за да стане като хората, след като е избрал този начин с тухли, трябва да удари по един хастар от хоросан от двете страни на зидарията, за да укрепи зида и да се оформят зазидани кухини в които да изпълняват функцията на топлоизолатор. Хастара иска бая време за съхнене, после идват на дневен ред шпакловките и най-накрая, ще се убедите че докато стените ви станат прави, отвесни и гладки, сте НАБУТАЛИ толкова много пари, че свят ще ви се извие, и че по е хубаво да НЕ СЕ ПОЛЗВАТ ТУХЛИ ЗА КЪЩАТА ВИ. Всичко това са ръчни операции, и ако не се влага нужното старание, резултата накрая е ужасяващ.



Редактиран 3 път(и).Последна редакция на 2009-10-12 13:25 от Ivo.NovDom.
Re: Почна се.... (Блог на строеж на къща)
12-10-2009 - 10:43:10
И още: за да стане декоративна зидарията, се ползва приспособление, с което между редовете на тухлите да се оформя хубава фуга.
Приспособлението може да се направи лесно с дървени пръчичи, сковани с напречни държачи, които се слагат върху тухлите и чак тогава се слага хоросана, пръчиците водят мистрията и винаги се слага еднакво количество разтвор. Като се сложи разтвора, приспособлението се маха и се слагат тухлите внимателно...за отвесната фуга пак се ползва такова приспособление. даже и с криви тухли можеше да се направи нещо по читаво...но станалото станало.
Re: Почна се.... (Блог на строеж на къща)
12-10-2009 - 11:43:18
жалко , че Артур напусна форума
неговия блог наистина беше доста интересен
с много голям интерес следях темета му , макар да не пишех
за пореден път се убеждавам че вместо да сме си полезни във форума ние го превръщаме в говорилня
В БГ всеки е специалист по всичко , а колко от пишещите тук са построили сами къща?
жалко наистина за хубавата тема .......
Re: Почна се.... (Блог на строеж на къща)
12-10-2009 - 12:00:37
avatar
Аз познавам поне 4-5 от форума лично, за които знам със сигурност, че са построили къща. Даже и много повече от къща. Почти всички забележки към Артур (всъщност по-скоро към строителите му) бяха определено основателни. Е, и аз не харесвам лошия език (и във форума и въобще), независимо дали казва нещо смислено или не. Но той си съществува.
А наистина държанието на Артур може да се квалифицира повече като "ощипана мома" и от липсата му в темата може да загуби главно той.
Жалко.

______________________________________
Истината в строителството е горчива, груба, неприятна и най-вече непонятна за непросветените, които обикновено чуват това, което искат да чуят, а не това, което ще им свърши работа - самата безкомпромисна истина. А тайната на просвещението в строителната истина се крие в много труд и пот за съответното образование, както и в безмилостния опит, на притежаващите го.
Re: Почна се.... (Блог на строеж на къща)
12-10-2009 - 14:16:58
salvador Написал:
-------------------------------------------------------
> Така де....ама я да видя на колко ще им стиска да
> пуснат снимки от строежа на своите къщи и да
> понесат същите критики...май не е толкова
> просто...


Здравейте,

уважавам мненията на salvador и отново го подкрепям на 100%. Аз също завърших груб строеж (няма да обяснявам какво е това и какво включва) и съм пуснал няколко теми по въпроси които ме интересуваха. Мненията бяха коренно противоположни и решенията взимах на база моя преценка (верно ще кажете че всеки от всичко разбира но затова и се информира човек за да набере нужната му информация и като се почуства достатъчно сигурен да вземе правилното решение - не изпълнение).
Факт е че ако пуснеш във форума снимки от строежа (на моя лично пусках) трябва да си готов на критика но и да съомееш да отсяваш полезното от не нужното (това си е изкуство). Не напоследно място и да ръководиш форума защото ако го пуснеш като река става страшно.

Поздрави
BAT_GOIKO
Re: Почна се.... (Блог на строеж на къща)
12-10-2009 - 15:32:11
Според мен някой съфорумци доста яростно се нахвърлиха върху Артър. Човека просто се кефи на факта, че строи къща и го споделя, при това със снимков материал. Вярно, че "шопския зид" е супер тъпотия, но в крайна сметка ако на него си му харесва, така да си го остави. Ако не, ще го измаже. Другите зидове са си ОК. Пък и глупостите, че не бил стабилен, можело да падне. Нали като я хванат колоните и плочата я натисне отгоре, тази стена не може да мръдне. След това каквато и да е стената се изправя с мазилка. Разбира се излиза по-скъпо - повече материал и повече труд. Но това си е за негова сметка и не разбирам защо някой хора трябваше така да го насмитат човека, все те ще плащат. Имаше преди време един ник нейм 4овек, и той така постоянно скачаше, насмиташе.
Re: Почна се.... (Блог на строеж на къща)
12-10-2009 - 19:04:21
`Човек беше до пукането на балона с имотите,сега нема интерес да умува тука.По повод кусурите при строеж има ги винаги , по повод забележките да се чудиш коя поговорка е вярна - много баби хилаво дете или две глави мислят повече от една . *huh* .Артур трябваше да не ни се вързва толкова , да си подбира идеи и съвети и другото на шега winking smiley
Re: Почна се.... (Блог на строеж на къща)
12-10-2009 - 19:45:49
Толкова много чета в този форум и толкова малко пиша, че не е истина. smiling smiley

Няма лошо, че професионалистите тук не харесваха зидарията, колоните, бетона и прочие на Артър.
Няма лошо и че го пишеха - така тези, на които строителството предстои можеха да се поучат и да не допускат грешките, които бригадата на Артър допускаше.
Така темата, освен че беше интересна беше и полезна. А сега нищо не е и може спокойно да бъде изтрита след като основателят и си махна всичките постове и снимките.

Градивната критика на Фло си беше ок до момента, в който се изказа за "русенската цигания". Последното освен, че беше ненужно и просташко доведе до "омазването" на най-интересната тема към момента.
Предполагам, че и той го осъзнава, но - станалото - станало.

Сега пак ще трябва да следим темите за цените на недвижимите имоти.

sad smiley



Редактиран 2 път(и).Последна редакция на 2009-10-12 19:48 от peterpan111.
Abu
Re: Почна се.... (Блог на строеж на къща)
12-10-2009 - 19:56:32
Щом ще има съвети - какво се прави в случай че собственикът каже "не ми харесва стената"? Има ли сторител, който би я бутнал и да я зида наново и как може да го накара това да стане?

dodo, разбира се че има такъв строител! Обаче начинът за оценка на качеството трябва да е залнал в договора. Ако няма нищо конкретно, не може просто "не ме кефи - събаряй!" Иначе арбитър е конструкторът. Или Независим технически контрол (нещо подобно го съветвох още при набирането на офертите), но такава служба отдавна няма... При спорове може да се свика експертна комисия с одобрени от двете страни членове.
В случая на Артър конструкторът е одобрил зидарията и това слага точка на измисления спор става-не става. Можело е по-добре, но не е задължително. Ако ще се преправя, то ще е за сметка на възложителя, но само със съгласието на изпълнителя.


Колкото до самия Артър, според мен ни напусна не само заради недобрия тон, а и заради няколко странични коментара по теми, в които той пък е специалист. Определено има риск човек да си заключи, че щом се опитват да го "кръщават" в нещо, от което разбира, то кой знае как го лъготят за това, в което е бос. И форумът се оказа безполезен за него...
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход